Seagates vd Stephen J. Luczo tror att många inte inser vidden av de problem hårddisktillverkarna står inför efter översvämningarna i Thailand. Underskottet på hårddiskar säger han kommer kännas av hela nästa år och menar att det är omöjligt att komma ifatt redan till sommaren.

Seagate har själva klarat sig ganska väl och inte drabbats direkt av de omfattande översvämningarna i Thailand, något vi inte kan säga om konkurrenten Western Digital. Men som övriga tillverkare är Seagate beroende av ett hundratal underleverantörer där många har stött på stora problem, något som får företagets vd att bjuda på en mycket dyster framtidsvision.

”Det här kommer att ta mycket längre tid än man räknar med, minst fram till slutet av 2012. […]Och då kommer efterfrågan har gått upp.” säger Stephen J. Luczo, vd på Seagate

Under fjärde kvartalet väntas industrin ha ett underskott på 50 miljoner hårddiskar jämfört med produktionsmålet på 180 miljoner, detta bland annat på grund av att både WD och Toshiba har flera stora fabriker fortfarande delvis under vatten.

wdflood

Stephen J. Luczo menar också att datortillverkare börjat bli desperata i sina försök att fylla på sina hårddisklager där Seagate blivit erbjudna upp till 250 miljoner dollar i förskottsbetalningar mot att man blir lovade en viss kvantitet av hårddiskar. 

Bland de komponenttillverkare som utvecklar några av de runt 200 delar som utgör dagens hårddiskar är framtiden oviss, inte minst då många fortfarande har utrustning som står under vatten. Bland annat nämns det i en rapport på Bloomberg.com att Rajana Industrial Park, som tillverkar fjädringsarmar till hårddiskar, har lyckats rädda en stor del utrustning undan översvämmningarna men fortfarande har fastbultade maskiner och utrustning i sina fabriker för ett värde av upp till 50 miljoner dollar. Hur mycket av detta som går att reparera vet man i dagsläget inte.

Åsikterna i industrin går fortfarande isär angående hårddiskmarknadens framtid, men situationen ser ut att vara allvarligare än många hoppats. Priserna på hårddiskar är idag upp till 300% högre än tidigare i höst och även om svenska datorbutiker kan komma att sänka priserna något efter lättad efterfrågan lär stora mekaniska hårddiskar vara närmast en lyxvara för en tid framöver.

Relaterade artiklar:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
-Boris-ctrlTempelrockabilly65Laglorden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Poontus
Medlem
Poontus

Återstår att se hur detta påverkar marknaden för SSD.

Tempel
Medlem
Tempel

Eftersom prisskillnaden är betydligt mindre så kommer ju fler välja ssdn. Ökad efterfrågan och en möjlighet att dra in mer deg kommer utnyttjas. Har sagt 20% + till jul så får vi se om jag är en bra spåtant…

Jacob Hugosson
Medlem

Om vi ser att tillverkarna krymper NAND-kretsarna till 20nm (Intel och Micron först högst troligen) kan de se till att SSD blir mainstream. När hårddiskpriserna fortsätter öka, kan man sänka priserna på SSD:er och få in fler i OEM-system (främst bärbara).

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”Poontus”]Återstår att se hur detta påverkar marknaden för SSD.[/quote]

Det är väl ganska klart priserna på SSD-enheter också kommer öka, allt annat lika, genom lagen om komplementvaror om man ser SSDer som komplement till vanliga diskar.

Ganska lätt räkna ut, tillgång och efterfrågan.

Om brist på diskar gör att folk/företag/OEMer köper SSDer istället -> ökad efterfrågan på SSDer -> högre priser på SSDer

Men däremot dyrare diskar -> dyrare datorer -> minskad efterfrågan -> lägre priser på RAM/skärmar/nästan allt annat (vilket i sin tur kanske sin positiva spiral)

rockabilly65
Medlem
rockabilly65

Hm… ännu ett sätt att tjäna mer pengar.
Klart de har ett lager och ser chansen att tjäna ännu lite mer.
Dock kan jag se mellan fingrarna med detta då det är kapitalister som visar sitt rätta jag och alltid gjort.
De säljer något som vi kan vara utan egentligen, vi går på det och köper i ren panik.
Klart det inte räcker med 2 tb måste nog ha 4:a…
Staten och kapitalet.

Ungefär samma smarta sätt som med smör hehehe

Tempel
Medlem
Tempel

Finns inga moderna storföretag som har lager som kan svälja att sånt här bortfall i produktionskapacitet.

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Tempel”]Finns inga moderna storföretag som har lager som kan svälja att sånt här bortfall i produktionskapacitet.[/quote]

Precis, alla företag idag kör med minimala lager. De flesta företag kör med LEAN idag som betyder att man i princip inte skall ha något i lager alls. För lagrade produkter genererar inga pengar, det är först när de lämnar lagret de kan börja generera pengar.

Så lagret skall vara så litet som möjligt utan att det riskerar att bidra till produktionsstörningar.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”rockabilly65″]Hm… ännu ett sätt att tjäna mer pengar.
Klart de har ett lager och ser chansen att tjäna ännu lite mer.
Dock kan jag se mellan fingrarna med detta då det är kapitalister som visar sitt rätta jag och alltid gjort.
De säljer något som vi kan vara utan egentligen, vi går på det och köper i ren panik.
Klart det inte räcker med 2 tb måste nog ha 4:a…
Staten och kapitalet.

Ungefär samma smarta sätt som med smör hehehe[/quote]

Antikapitalistiska konspirationer igen. Precis som att kapitalister festar under finanskrisen för att de kan sparka massa människor. 😕