Samsung är en av de fyra aktiva aktörerna på hårddiskmarknaden idag och även om WD får de stora rubrikerna genom uppköpet av Hitachi Storage har Samsung visat framfötterna i år. Trots att man ännu inte lanserat någon 3TB hårddisk på 3,5-tums marknaden har företaget redan visat upp en motsvarande modell med 4TB lagringskapacitet.

Samsung visade upp marknadens första 4TB hårddisk under CeBIT 2011 och som en medlem i Spinpoint EcoGreen F6 serien ska den nya hårddisken använda sig av rekordstora lagringsplattor. Med en lagringsdensitet på 1TB per 3,5-tums platta har Samsung inte behövt mer än 4 plattor i sin nya rekordstora hårddisk.

Uppdatering 2011-03-11: Samsung har nu officiellt förnekat att man visade upp en 4TB hårddisk på CeBIT. Hårddisktillverkaren visade upp en 2TB hårddisk som med två lagringsplattor på vardera 1TB använder teknik som skulle kunna användas i en 4TB modell, någon sådan har dock ännu inte visats upp av Samsung.

Redan under 2010 spekulerade analytiker i att vi skulle kunna få se både 4TB och 5TB hårddiskar på marknaden under 2011. Även om Samsung ännu inte avslöjat när den nya rekordstora hårddisken är klar för kommersiell lansering kunde man bekräfta att deras 4TB hårddisk ska lanseras innan årsskiftet.

Western Digital och Seagate som redan har presenterat hårddiskar med 3TB lagringskapacitet lär följa i Samsungs fotspår, inte minst när 2,2TB-gränsen börjar bli ett minne blott med UEFI-baserade moderkort.

Samtidigt som lagringskapaciteten ökar fortsätter priserna på hårddiskar att rasa. Idag hittar man 2TB hårddiskar för så låga priser som 670 kronor vilket ger en kostnad per gigabyte på 0,34 kronor. De för närvarande största hårddiskarna på marknaden med en lagringskapacitet på 3TB har ett pris på runt 0,50 kronor per gigabyte och med fortsatt utveckling på lagringsmarknaden samt en stark krona kan priserna sjunka ytterligare framöver. Sa vi att vår nästa del i serverbyggarskolan är under konstruktion? 

Källa: Heise.de

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anton KarmehedgargamelofackamatoctrlBirks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Birks
Medlem
Birks

Now were talking 😀

ctrl
Gäst
ctrl

Jävligt sugen på att uppgradera min NAS lite, bara för att jag kan. Men 8st diskar är ju en summa jag istället kan lägga på något annat. Bättre att jag slutar härma en hamster iof, och lär mig använda Del-tangenten mer

fackamato
Medlem

[quote name=”ctrl”]Jävligt sugen på att uppgradera min NAS lite, bara för att jag kan. Men 8st diskar är ju en summa jag istället kan lägga på något annat. Bättre att jag slutar härma en hamster iof, och lär mig använda Del-tangenten mer[/quote]

Spara ström och sänk ljudnivån (inte för att den lär låta något från början) och gå ner från 8 diskar itll 6, 5 eller t.om. 4? 🙂

fackamato
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Tycker det är närmast fantastiskt att 2TB hårddiskarna kostar under 700 spänn numera. Man kan skapa sig löjliga NAS-lösningar numera och frågan är om man inte ska satsa på en riktigt hårig NAS-lösning så man kan börja lagra alla sina Blu-ray filmer lokalt också. Största problemet är väl vart man ska få plats med en rackserver i en 2:a.. :P[/quote] Mm.. nu när man är uppe i så här stora volymer så är RAID6 + hotspare eller RAID10 egentligen det enda alternativet (om man inte skippar RAID förstås), 3/4TB-disk som skall rebuildas, det är hyfsat stor chans att… Läs hela »

gargamelo
Medlem
gargamelo

hubba hubba hubba 😀
kan föreställa mig en liten tår från ponten