https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Nyhetsbilder_Generic/fullimages/samsung_ssd.jpg

Efter att prestandaproblem uppmärksammats för Samsungs SSD-enheter ur 840- och 840 Evo-serien utlovade tillverkaren en uppdaterad firmware för att korrigera problemen. Sagt och gjort: nu har den koreanska elektronikjätten släppt en ny firmware, men bara för 840 Evo.

Förra månaden uppmärksammade både vi på Nordichardware och andra sidor att någonting inte riktigt stod rätt till med Samsungs SSD-enheter ur 840- och 840 Evo-serien. Egendomliga prestandafel uppenbarade sig, då främst kring äldre data på enheten som fått stå orörd en längre tid.

Detta berodde på ett fel i enheternas firmware, som vanligtvis kalibrerar NAND-cellernas status för att hålla koll på huruvida en cell har blivit överskriven eller inte. Celler som bara blivit skrivna till en gång bidrog därför till sämre prestanda överlag på enheten, beroende på hur mycket gammal, orörd data som ligger kvar.

Omkalibrering med ny firmware

I och med att en SSD under sin livslängd till slut skriver över dessa celler är det ett problem som i längden ska försvinna naturligt. Nu har dock Samsung släppt en firmware-uppdatering som ska återställa enhetens prestanda, dels genom att korrigera kalibreringsalgoritmen som ställde till med problemen till att börja med och dels genom att helt enkelt skriva om den gamla datan och kalibrera om de berörda cellerna.

read-before read-after

Till vänster: före uppdateringen, till höger: efter uppdateringen

Techreport har gjort snabba prestandatester på 840 Evo före respektive efter firmware-uppdateringen. I graferna ovan kan vi se att spridningen på resultaten minskar tydligt, och även om det inte rör sig om några milavägar i prestandaskillnad så är differensen lätt att urskilja. Värt att notera är såklart att prestandaskillnaden kommer variera beroende på hur mycket data som lagras på enheten och hur mycket den använts sedan inköpet.

Uppdatering till vanliga 840-serien dröjer

Uppdateringen finns i nuläget endast för Windows-användare, men mjukvara för Mac och Linux ska följa inom kort. Dessutom finns mjukvaran endast till 840 Evo än så länge, och vi inväntar besked om hur det blir med användare med den vanliga 840-serien. Användare med 840-serien kan med fördel läsa vår artikel kring problemet och hur du kringgår det.

Mjukvaran finns att ladda ner från Samsungs hemsida här, och instruktioner finns i PDF-form här. Glöm inte heller kika in i Svenska SSD-guiden här på Nordichardware, där du kan läsa prestandatester i världens största jämförande test.


Relaterade artiklar

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/sdd_guide.png

DELA

Leave a Reply

7 Kommentarer på "Samsung korrigerar prestandaproblemen i 840 Evo med ny firmware"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
FireWaia
Gäst

Hur är det med 840 PRO?

-Tjalve-
Gäst

[quote name=”FireWaia”]Hur är det med 840 PRO?[/quote]
Detta gäller ENDAST 840 och 840 EVO. 840 Pro fungerar som en ska.

FireWaia
Gäst

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”FireWaia”]Hur är det med 840 PRO?[/quote]
Detta gäller ENDAST 840 och 840 EVO. 840 Pro fungerar som en ska.[/quote]
sweet. Tack för infon!

Ghost^[Homie]
Gäst

!!OBS!!

Tänk på att programmet INTE fungerar om du har 2 eller flera diskar i RAID !
Den måste alltså brytas och var disk uppdateras för sig… 🙁

/Homie

xemacs
Gäst

Ni har inte funderat på att ändra i utmärkelserna för SSD-guiden under tiden som dessa problem existerar?

Jag har personligen svårt att se att, framför allt, 840 fortfarande ger mest för pengarna såvida man inte tillskriver sin egen tid för att fixa dessa problem ett väldigt lågt värde.

Patrik A
Gäst

Nej 840 EVO är inte direkt prisvärd i dagsläget när MLC enheter börjat kosta mindre än Samsung TLC enheter med samma prestanda dessutom och lika lång garanti.

Extremt besviken på Samsung och att dom helt enkelt valt att ignorera oss 840 ägare. Jag och mina päron har spenderat misnt 4200Kr på 840 enheter som kryper på 30-50MB/sek.

Vi har bekostat egna utbytes enheter så alla är tagna ur drift och enbart en av 3 enheter måste nu monteras ur ett system i fall det blir en RMA.

Snacka om att man känner sig blåst.

Flyfisherman
Gäst

Lite märkligt att det är Firmware version EXT0BB6Q som är den senaste på Samsungs 840 Evo nedladdningssida och den är från Dec 2013.
[url]http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/samsungssd/downloads.html[/url]

Inte ens Magican S/W säger att det finns en nyare för dom som har version [b]EXT0BB6Q[/b] fabriksinstallerad.

wpDiscuz