Sedan den 1 september har en utökad privatkopieringsavgift trätt i kraft i Sverige i linje med nya direktiv från upphovsrättsorganisationen Copyswede. Det har lett till ett växande missnöje inte minst på internet, och nu har en företagare startat en namninsamling mot avgiften.

Privatkopieringsavgiften som den ser ut idag har sina rötter i den äldre avgiften som främst gällde kasettband för inspelning av radio och TV, och möjligheten att därigenom spela in upphovsskyddade filmer eller musik som sändes som fanns i en stor del av alla kasettbandspelare och VHS-apparater.

Dagens avgift, som administreras av organisationen Copyswede, sträcker sig dock något längre än så. Digital information har omfattats av avgiften i form av USB-minnen, CD- och DVD-skivor samt externa hårddiskar sedan en tid tillbaka med motiveringen att dessa kan användas för att lagra upphovsrättsskyddat material för att sedan delas vidare till närstående. Den avgiften möttes av ett tydligt motstånd när den introducerades, men utan några rättsliga följder.

Från och med den 1 september i år har dock avgiften blivit ännu mer omfattande. Nu är det inte bara externa medium som är avgiftsbelagda, utan även lösa interna delar samt inbyggda. Mer exakt omfattas spelkonsoler med inbyggd lagring, surfplattor, datorer sålda med inbyggd lagring samt lösa interna hårddiskar, med en avgift på en krona per gigabyte upp till taket på 80 gigabyte per enhet.

Uppropet Stoppa Copyswede säger ifrån

Nu har Peter Sehlin, en butiksägare från Örebro, startat en namninsamling för att få Copyswede och dess avgifter granskade och reviderade. Målet med insamlingen är att avgiften ska ses över och inte längre omfatta enheter som inte är särskilt avsedda för privatkopiering. Följande finns att läsa på hemsidan stoppacopyswede.se:

Vad vill vi åstadkomma?

1. Privatkopieringsavgiften skall inte omfatta datorer, surfplattor, spelkonsoler, hårddiskar, mobiltelefoner eller någon annan enhet som inte är ”särskilt avsedd” för privatkopiering av musik, film eller annan media.

2. Privatkopieringsavgiften skall i framtiden inte skötas av en privat organisation utan av lämplig statlig myndighet där de avgiftsbelagda medborgarna garanteras full insyn i ekonomi och fördelning av insamlade avgifter.

3. Privatkopieringsavgiftens nivå skall granskas och löpande revideras av en oberoende aktör så att den på ett relevant och verklighetsförankrat sätt följer marknadens utveckling.

Utöver avgiftens omfattning vill man även se administrationen av avgiften flyttad från Copyswede, som är en privat organisation, till en myndighet där alla kan ha full insyn i både intäkter och utgifter. Som sådan skulle den även ses över regelbundet och baseras på hur marknaden ser ut.

Än så länge har över 14 000 underskrifter samlats in, och insamligen kommer senare lämnas till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Mer information om insamlingen samt möjlighet att själv skriva under finns på hemsidan här.


Relaterade nyheter

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
FiddeXLennart KarlssonBobben-BobErik Bremer Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Vad hände med att Telia skulle säga ifrån?

Segen01
Gäst
Segen01

… och hur går det med Samsungs process mot CS?

Santa-san
Medlem
Santa-san

Det som händer är att alla i sverige kommer att ha lite ont i rumpan ett tag efter att Copyswede varit där, sen händer inget mer. Som vanligt. Denna jävla avgift har funnits sen kassettbandens tid och lär knappast försvinna denna gången heller.

Varför skulle beslutsfattare bry sig ett piss om vad vanligt folk tycker i frågor som det här? Inte så stor chans att dom gör det va?

Bensin över 15 kronor – folk protesterade ett tag och sen… ja ni vet. osv. osv.

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

[quote name=”Santa-san”]Det som händer är att alla i sverige kommer att ha lite ont i rumpan ett tag efter att Copyswede varit där, sen händer inget mer. Som vanligt. Denna jävla avgift har funnits sen kassettbandens tid och lär knappast försvinna denna gången heller. Varför skulle beslutsfattare bry sig ett piss om vad vanligt folk tycker i frågor som det här? Inte så stor chans att dom gör det va? Bensin över 15 kronor – folk protesterade ett tag och sen… ja ni vet. osv. osv.[/quote] Tyvärr har du nog rätt 🙁 Våra beslutsfattare är ju tyvärr en samling överbetalda… Läs hela »

McKinley
Medlem
McKinley

Jag hoppas att ni som är pessimistiska, utnyttjar er rättighet genom att göra er röst hörd.

Skriv under och dela med er på Facbook och andra sociala medier.

m3j
Gäst
m3j

Att de infört/höjt avgiften i efterhand betyder ju att det numer är ok att kopiera vad man vill. Artister, författare, konstnärer och filmmakare får ju sina pengar av Copyswede.
😉

zleepy2
Gäst
zleepy2

CopySweds motivering lyder;
” Digital information har omfattats av avgiften i form av usb-minnen, cd- och dvd-skivor samt externa hårddiskar sedan en tid tillbaka med motiveringen att dessa kan användas för att lagra upphovsrättsskyddat material för att sedan delas vidare till närstående”

Jag undrar bara, varför beskattar inte CopySwed dragkrokar på bilar på samma sätt? Här kan man också lagra upphovsrättsskyddat materiel för att dela detta vidare, eller?

Stein Kjell
Gäst
Stein Kjell

Skulle vara skoj att fa reda pa vart pengarna gar, och vilka som far eller fatt ersattning? och for vad! pengar forsvinner nog ner i en och annan ficka dar, ingen som har koll??

Erik Bremer
Gäst
Erik Bremer

😡
Vem är CopySwede? Kan vem som helst starta en grupp och kräva betalning för något och ge en hög lön till sin vd? Jag startar härmed GodisSwede som kräver avgift för allt godisätande. Vd blir jag själv.

Bobben-Bob
Gäst
Bobben-Bob

😡 Detta är ett typiskt kommunisttänk á la Sverige, som lever kvar från den svåra tiden då Sverige införde kommuniststyre via socialdemokraterna för att bringa inkomst till statskassan att ha möjligheter av vissa självutnämnda individer, att kunna fördela till godtyckliga ändamål i samhället och samtidigt ta en del av kakan för att tillgodose sitt eget hem med visst överflöd.I detta fallet så har Sveriges statskassa ebbat ut (för att vissa har nallat i kakburken) då inför man med lagens hjälp (av dessa svaga individer i ledningen) att ta ut diverse lagstadgade avgifter i form av smygskatter som har ger extra… Läs hela »

Medlem
Kaleid

Har inte ett dugg att göra med kommunism (som sossarna alltid har varit emot), som skulle utan kostnad sprida på media till alla. Vi närmar oss företagsstyrd statskapitalism. Notera att FRA/IPRED/PB rättegången har alla påtryckts på oss från USA.

Lennart Karlsson
Gäst
Lennart Karlsson

Eftersom Copyswede knappast kan påstås tillföra något till lagringsmedia´s värde skulle det vara väldigt intressant hur de kan hävda att de har lagligt stöd att kräva betalt för lagringsmedia utan att tillföra något värde. Det må vara hänt att man måste betala en slant till sin kommun för att exempelvis få byggnadslov, att det kostar pengar ta körkort och att en företagare betalar för att av berörda myndigheter få tillstånd att exempelvis driva restaurang. Vi har ett skattesystem för att kunna driva välfärd i dess olika former. Men betala extra pengar för material man själv skapat och vill ”lagra”, eller… Läs hela »

FiddeX
Gäst
FiddeX

Hur funkar det om man börjar köpa ifrån utländska nätsidor.. i typ tyskland och england? Kan dom kräva ut avgiften då?