Enligt Digitimes ska den kinesiska regeringen dragit ytterliggare i bromsarna för exporten av sällsynta metaller vilket väntas öka priserna på hårddiskar med 5-10 %. Det här är en trend som väntas fortsätta då Kina försöker komma ifrån det faktum att de är ett exportberoende land till att bli mer självständigt.

Det är inte första gången vi kan läsa om liknande händelser, men det ser ut som att Kina allt mindre vill exportera de tillgångar de har och istället väljer att hålla dem inom landet. 2010 valde den kinesiska regeringen att reducera exporten av sällsynta jordartsmetaller med hela 40% till 30 000 ton det året. Exakt hur mycket man ökat den begränsningen är ännu oklart men det är tillräckligt för att märkbart ändra priserna på hårddiskar menar industrikällor.

Dessa jordartsmetaller står bara för en väldigt liten del i tillverkningen av hårddiskarna och skulle därför inte ändra priserna märkbart i normala fall. Men då det blivit en bristvara för omvärlden har priserna ökat med hela 2 000 – 3 000 % på dessa jordardsmetaller. Även marknaden för optiska skivor påverkas av Kinas exportgräns något som fått flera aktörer att helt dra sig ur den marknaden på grund av sjunkande marginaler.

harddrive2

Hårddiskindsutrin har idag bara tre aktörer, Western Digital, Seagate och Toshiba vilket lämnar väldigt lite utrymme för dem att konkurrera med lägre priser. Exportbegränsningen ska därför inte påverka hårddisktillverkarna märkbart då tillverkningskostnaden och prisökningen borde ligga på samma linje hos dem, utan de som påverkas blir direkt konsumenterna.

Man räknar med att priserna kommer att gå uppåt redan under det tredje kvartalet i år, där 500 GB hårddiskar ska öka i pris med 10%, medan 1 TB får en mindre ökning med 5%. Man varnar för att det här inte kommer bli den sista ökningen framöver då Kina inte visar några tecken på att lätta på sina exportgränsen utan bara kommer dra hårdare i bromsarna framöver.

Källa: Digitimes

 

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
n0paxPoontusBogeyMean MachineKogster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bogey
Medlem
Bogey

Seriöst så är detta dagens svartaste news.

Att oljan börjar tryta, det vet alla, men nu börjar det märkas att andra resurser även de börjar sina.

Dagens ”slit o släng och köp nytt” håller inte länge till, rovdriften måste omvärderas för kommande generationer människor, om inte annat.

Anton Karmehed
Admin

Ja det är lätt att irritera sig på de högre priserna, men som du är inne på Bogey så finns det ju viktigare saker att tänka på också..
Allt har ett slut, men man får se till att hitta syntetiska material istället. Problemet är väl att sådana lösningar inte kommer förrän det är på gränsen till försent.

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Kunde vi bara få grafen baserade minneskretsar skulle vi ju inte behöva oroa oss för materialet.

Kan ju påpeka angående miljö att kött industrin står för mer utsläpp än transportsektorn. så spara miljö ät vegatirskt, återvinn och cykla. 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Kogster”]Kan ju påpeka angående miljö att kött industrin står för mer utsläpp än transportsektorn. så spara miljö ät vegatirskt, återvinn och cykla. :)[/quote]Ja, gärna ska människan sitta i något träd någonstans, utan kläder på sig (går ju åt energi att tillverka) och röra på sig så lite som möjligt (så man inte behöver äta) för att använda så lite energi som möjligt. Rösta grönt! Alla vet att Sverige är det största hotet mot vår planets miljö. Nej, nu ska jag gå och steka mig en blodig biff, blev hungrig. Tror den var från Uruguay också. Lite on topic däremot:… Läs hela »

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”Mean Machine”][quote name=”Kogster”]Kan ju påpeka angående miljö att kött industrin står för mer utsläpp än transportsektorn. så spara miljö ät vegatirskt, återvinn och cykla. :)[/quote]Ja, gärna ska människan sitta i något träd någonstans, utan kläder på sig (går ju åt energi att tillverka) och röra på sig så lite som möjligt (så man inte behöver äta) för att använda så lite energi som möjligt. Rösta grönt! Alla vet att Sverige är det största hotet mot vår planets miljö. Nej, nu ska jag gå och steka mig en blodig biff, blev hungrig. Tror den var från Uruguay också. Lite on… Läs hela »

Poontus
Medlem
Poontus

jahapp, detta + copyswedes idioti… tur att jag har hårddiskar i överflöd för tillfället 😛

tänkte skriva en massa annat politiskt, men jag låter nog bli, lite väl offTopic kanske 😛

n0pax
Medlem
n0pax

Skulle vara intressant och veta om det går åt mindre ”resurser” att tillverka en sdd än en vanlig hd ur aspekten miljö och sällsynta metaller.

En prisökning för vanliga hd kanske bara skyndar på utvecklingen av sdd om den vanliga hd förlorar sin fördel med priset. Så ur ett längre perspektiv så kan det vara av godo.