Förra veckan uppdaterade vi Svenska SSD-Guiden med ytterligare en ny SSD. Förutom det så gjorde vi även en annan stor uppdatering av Svenska SSD Guiden. Vår egen prestandasvit: Nordichardware Storage Bench ger oss nu möjligheten att tittat på enstaka svarstider vid vardagsanvändning.

Det finns flera saker som gör en SSD betydligt snabbare än en hårddisk. Vid sekventiell skriv och läs så får man fler megabyte per sekund, än med en hårddisk. Vid slumpmässig skrivning och läsning så ger en SSD fler IOPS. Men det finns en sak till som gör en SSD överlägsen en hårddisk och det är det vi kallar för I/O-latens. Tack vare vårt egna test: Nordichardware storage bench, så kan vi nu jämföra en SSD-enhets svarstider vid varje enskild operation som den utför. Det gör att vi nu ännu tydligare kan peka på styrkor och svagheter hos olika SSD-enheter och kontrollerkretsar.

Vad är då I/O-latens och varför är det intressant?

När en SSD ska utföra något så skickar operativsystemet en förfrågan till enheten. Enheten gör då det den ska och skickar tillbaka svaret till operativsystemet. I/O-latens är tiden som det tar för enheten att utföra en sådan operation eller en IO (input Output). Det är samma sak som när vi pratar om IOPS. IOPS betyder Input Output Per Second och betyder alltså hur många I/O-operationer som enheten kan utföra på en sekund. När vi pratar om IOPS så tar vi hur många operationer som enheten utfört och delar det med så många sekunder som testet pågick. På det sättet får vi fram en generell bild av hur bra en enhet presterar.

Problemet med detta är att vi kan inte upptäcka de gånger då några enstaka operation tar väldigt lång tid att utföra, och därmed skapar hack eller ryck eftersom vi använder oss av en generelt sätt att mäta på. Stuttering, fritt översatt till stamning är också ett ofta använt begrepp i sammanhanget. För er som är intresserade av grafikkort, så kan man jämföra IOPS med FPS och I/O-latens med frametimes och ojämna renderingstider. Problematiken är densamma, det är svårt att mäta men lättare att märka vid vanlig användning.

Så vad har vi nu gjort för att visa detta?

Vi tog våra tre NHSB test och analayserade exakt hur lång tid som varje operation tog (vi pratar över 4 miljoner operationer) och samlade ihop den informationen i tre olika diagram.

Det första visar helt enkelt hur många % av alla operationer som tog över 10 millisekunder att slutföra. 10 millisekunder är fortfarande inte särskilt mycket. Däremot så ger det oss en bild av ungefär hur ofta som man får dessa ”toppar” i I/O-latens.

Det andra diagrammet visar enhetens absolut värsta I/O-värde. Hur lång tid systemet fick vänta som längst på att enheten skulle svara. Det här värdet är ofta hundratals gånger större än medelvärdet. Trots att det händer sällan, så händer det att en enhet tar över en halvsekund (500 millisekunder) på sig och då kommer hela systemet att haka upp sig under den tiden. För att sätta det i perspektiv, en I/O på 500 millieskunder innebär att enheten presterar 2 IOPS i just precis det läget. Med andra ord, det går inte särskilt fort.

Det sista diagrammet är nog det som är intressantast. Här mäter vi standardavvikelsen för alla I/Os. Det är ett standardiserat värde för hur mycket enheten avviker från sitt medel. Detta är viktigt eftersom stora skillnader också kan märkas som ”hack” eller ”ryck”. Detta är också något som både Intel och OCZ tryckte hårt på i sin marknadsföring av enheterna DC S3700 och Vector. Oavsett vilken belastning man lägger på dem så ska de prestera konstant.

Vi kommer att fortsätta utveckla Svenska SSD-guiden och det finns redan fler intressanta enheter på väg in i testlabbet för analys. Senast i raden var Sandisk Ultra Plus som ni kan läsa om här.

Om det finns frågor eller om något är oklart så är det bara att skriva frågor i kommentarsfältet, så ska vi försöka svara så gott vi kan. Titta givetvis in i Svenska SSD Guiden för att se alla resultat. I skrivande stund är Svenska SSD-guiden den största jämförande SSD-testen i världen med över 60 testade enheter och ett ständigt ökande antal så se till att håll utkik för framtida uppdateringar.

Relaterade artiklar:


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-VhargSS_The_Demon Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

Bra jobbat, både med denna uppdatering och SSD-guiden i övrigt. Kanske man skulle hoppa på SSD-tåget så småningom, men de är så jäkla dyra med tanke på vad man får. Några sekunder i laddtider hit eller dit är inte värt det känns det som. Speciellt inte med tanke på att jag skulle vilja ha en 500GB och jag har sneglat på en 840 som ger mest för pengarna och även den kostar ~2500 kr. För dom pengarna kan jag köpa ett 660 Ti eller ett 7950, vilket känns som en vettig uppgradering eftersom jag sitter på ett GTX 260.

Vharg
Medlem
Vharg

[quote name=”SS_The_Demon”]Bra jobbat, både med denna uppdatering och SSD-guiden i övrigt. Kanske man skulle hoppa på SSD-tåget så småningom, men de är så jäkla dyra med tanke på vad man får. Några sekunder i laddtider hit eller dit är inte värt det känns det som. Speciellt inte med tanke på att jag skulle vilja ha en 500GB och jag har sneglat på en 840 som ger mest för pengarna och även den kostar ~2500 kr. För dom pengarna kan jag köpa ett 660 Ti eller ett 7950, vilket känns som en vettig uppgradering eftersom jag sitter på ett GTX 260.[/quote]Har… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”SS_The_Demon”]Bra jobbat, både med denna uppdatering och SSD-guiden i övrigt. Kanske man skulle hoppa på SSD-tåget så småningom, men de är så jäkla dyra med tanke på vad man får. Några sekunder i laddtider hit eller dit är inte värt det känns det som. Speciellt inte med tanke på att jag skulle vilja ha en 500GB och jag har sneglat på en 840 som ger mest för pengarna och även den kostar ~2500 kr. För dom pengarna kan jag köpa ett 660 Ti eller ett 7950, vilket känns som en vettig uppgradering eftersom jag sitter på ett GTX 260.[/quote]… Läs hela »