Enligt en undersökning från Grammofonleverantörernas Förening, GLF, så sker 71 procent av musikförsäljningen i Sverige via strömmade medium som Spotify. Med den siffran i arsenalen tar Elektronikbranschen nya tag mot Copyswedes avgifter på lagringsutrymme.

Branschorganisationen Elektronikbranschen fortsätter såga upphovsrättsorganisationen Copyswedes avgift för lagringsutrymme vid fotknölarna. Sony och Copyswede kommer tampas i tingsrätten angående privatkopieringsavgiften för mobiltelefoner, och utanför rättssalen riktar Elektronikbranschen allt vassare kritik mot Copyswede.

Det senaste vapnet i debatten är en undersökning som utförts av Grammofonleverantörernas Förening, eller GLF, som fört statistik kring hur svenska konsumenter tillgodogör sig musik. Siffrorna för 2013 har nyligen publicerats och påvisar att hela 71 procent av all musikförsäljning i Sverige numera sker via strömmade medium, samtidigt som försäljningen via nedladdning har minskat stadigt. Vi rapporterade om den här undersökningen under gårdagen, och Elektronikbranschen riktar skarp kritik mot Copyswede med dessa siffror i hand.

Vi får återigen ett bevis på att Copyswede baserar sin kassettbandsskatt på ett beteende som inte längre finns. Konsumenterna betalar för att lyssna på musik, men varken sparar eller kopierar, så det är svårt att förstå varför lagringsutrymme ska beskattas.
– Klas Elm, VD Elektronikbranschen

Strömmad musik har ökat med 30 procentenheter sedan 2012, och nedladdad musik har minskat med 22 procentenheter under samma period och står idag för blott 4 procent av försäljningen. Samtidigt påvisar GLF att Sverige är världsledande inom tillväxt för strömmad musik. Elektronikbranschens VD Klas Elm påpekar att detta visar tydligt hur Copyswedes avgifter ligger ur tiden och att beskattning på lagringsutrymme av upphovsrättsskäl helt enkelt är obefogat med dagens marknad.

GLF konstaterar att Sverige nu är världsledande vad gäller tillväxt och an-vändning av strömningstjänster. Det är beklagligt att upphovsrättsorganisa-tionerna vill gå åt andra hållet och straffbeskatta dagens nya sätt att konsumera musik.

Vi inväntar fortfarande domen i Lunds tingsrätt som kan komma att väga tungt i debatten kring Copyswede och privatkopieringsavgiften. Elektronikbranschen visar inga tecken på att släppa garden inom kort, och vi kan konstatera att Copyswede idag möts av betydligt skarpare motstånd än tidigare.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments