En av fördelarna med att lagra information och filer med en molnlagringstjänst som Dropbox är att det även blir enklare att dela med sig av innehållet till andra, vilket också öppnar upp för upphovsrättsbrott. För att undvika detta har populära Dropbox implementerat ett system som automatiskt scannar innehåll efter upphovsrättsskydd.

Molntjänster som Dropbox har blivit populära lösningar för att snabbt och enkelt dela med sig av filer till andra – en uppladdad fil kan delas ut med en enkel URL. Det är ett faktum som inte nödvändigtvis faller upphovsrättsorganisationer i smaken, då det enkelt kan användas för att dela med sig av allt från filmer till musik.

Som svar på detta har den populära molntjänsten Dropbox implementerat ett system som automatiskt scannar igenom dina filer om du väljer att dela ut dem, och blockerar innehåll som bedöms vara upphovsrättsskyddat. Detta sker genom att beräkna ett hash-värde för filen eller mappen, som sedan matchas mot en databas.

”There have been some questions around how we handle copyright notices. We sometimes receive DMCA notices to remove links on copyright grounds. When we receive these, we process them according to the law and disable the identified link. We have an automated system that then prevents other users from sharing the identical material using another Dropbox link. This is done by comparing file hashes. We don’t look at the files in your private folders and are committed to keeping your stuff safe.”
– Dropbox kommentar om upphovsrättsskyddet

Skulle en upphovsrättsskyddad fil upptäckas så raderas dock inte filen, men den kommer inte längre gå att dela vidare med URL eller mappdelning. Dropbox scannar inte heller alla filer, utan bara de som delas vidare till andra. Systemet ska ha varit i bruk sedan ett tag tillbaka, men först nu har Dropbox öppet kommenterat och förklarat hur det fungerar.

Reaktionerna är blandade bland användare, där en del är starkt kritiska till att innehållet scannas och andra ser det som en bra kompromiss. Framför allt har systemet uppmärksammats på Twitter, där frågan väckt starka diskussioner kring hur privata filer faktiskt är när de lagras hos molntjänster som Dropbox eller dess konkurrenter.


Relaterade artiklar

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MASSSWEDESohsbergOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Har redan upptäckt detta för 2 månader sedan, tänkte dela två låtar från en skiva jag köpt till en vän. Blev otillgängliga så fort jag loggade in från en annan plats.

Sohsberg
Gäst
Sohsberg

Men är inte kassettskatten till just för att man ska kunna dela en låt eller två med sina närmsta vänner?

Jag kan inte lagen utan till men som sagt jag har för mig att det finns ett sådant tillägg/undantag i den svenska lagen.

/S

Magnus
Medlem
Magnus

Ja eller de DRM skydd och privatkopieringsskydd som finnns, vet inte hur det är nu men jag har någon skiva på 2000-talet som inte ens fungerar att spela upp i datorn, men att rippa den i en valfri ljudfil går bra 🙂