Nästa steg i utvecklingen av USB-standarden heter USB 3.1, och har funnits definierad sedan i höstas. Nu blir Asus-ägda ASMedia först med att visa ett fysiskt implementerat system som klarar av USB 3.1-överföringshastigheter på 10 gigabit per sekund.

USB Implementers Forum, den organisation som står bakom den moderna USB-standarden, har haft ett årligt medlemsmöte på Honolulu där USB 3.1 blev en viktig punkt på agendan. Den nya standarden utlovar överföringshastigheter upp till 10 gigabit per sekund och bakåtkompatibilitet med existerande utrustning.

ASMedia, ett dotterbolag till Asustek, visade upp ett system med en kontrollerkrets ansluten som ett instickskort över PCI Express, kopplat till SSD-enheter under RAID som exempel på tekniken och dess överföringshastighet.

USB 3.1 ska även ge möjlighet till högre effekt ur portarna för mer strömkrävande enheter. Som standard ska USB 3.1 kunna ge 2 ampere vid 5 volt spänning, som tillverkaren kan höja till 5 ampere vid 12 volt eller 20 volt. Därmed ska standarden kunna leverera upp till 100 watt.

Ännu är den nya standarden en bit från marknaden, men fler tillverkare bör presentera kretsar under årets gång. Räkna med att se instickskort med standarden mot årets slut eller under 2015, men implementering som standard i moderkort kan dröja något längre än så.

Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid