Magnetiska hårddiskar är knappast kända som några fartmonster men ska vi tro på nya forskarrön kan det bli ändring på detta i framtiden. Fysiker vid ett universitet i Storbritannien menar att man med hjälp av laser och extrema temperaturer kan nå hastigheter på 1 000 GB/s.

Våra mekaniska hårddiskar lagrar data genom magnetism där lagringsytan består av miljarder små delar som kan magnetiseras i en viss polär riktning för att representera ettor eller nollor (1 eller 0). När ny data lagras måste delarna byta riktning och detta sker idag med ett externt magnetfält, något som förvisso fungerar tillförlitligt men inte är den effektivaste lösningen.

På University of York i Storbritannien har en grupp forskare ledda av Thomas Ostler upptäckt att en extremt snabb temperaturändring kan göra jobbet hundratals gånger snabbare. Med hjälp av en kort laserpuls (mindre än en triljonsdel sekund) ökas yttemperaturen till hela 800 grader celsius, något som får samma effekt som när det externa magnetfältet ändrar delarnas polära riktning.

harddrive2Bildkälla: MT. SAN ANTONIO COLLEGE

Enligt forskningsrapporten ska lasertekniken mer eller mindre kunna ersätta magnetfältet och användas för att skapa hårddiskar som lagrar terabyte av data på en enda sekund, vilket motsvarar överföringshastigheter på runt 1 000 000 MB/s. Vilket kan jämföras med dagens mekaniska hårddiskar som får kämpa för att nå sekventiella överföringshastigheter på 150 MB/s. Tekniken att hetta upp lagringsskivan med hjälp av laserpulser ska även vara energisnålare än dagens magnetteknik.

I vanlig ordning finns det inga säkra uppgifter på när tekniken kan användas i kommersiella produkter, eller om den ens kommer så långt. Men med hårddiskmarknadens kräftgång de senaste månaderna är vi glada för alla

Källa: NewScientist


6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Viking1962Laglordenthis-Tjalve-jaqob Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
jimmy mattsson
Medlem
jimmy mattsson

Hastigheter i all ära, men om de bygger på de gamla traditionella hårddiskarna så är latenstiden där än och då är det nog ssd som föredras. Kul att se att tekniken går framåt som alltid!

jaqob
Medlem
jaqob

Hur löser denna tekniken problemet med läshastighet? För en laser lär väl inte kunna läsa av magnetism. Eller?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Intressant tanke där Jaqob. Precis som du säger så kan man ju inte läsa data med laser. Det vore ju en rätt intressant att se spesifikationerna på en disk som kan läsa i 150MB/s och skriva i 1 000 000 MB/s 😉

this
Medlem
this

Borde inte disken bli sjukt varm vid längre tid av skrivningar..

Laglorden
Medlem
Laglorden

800 grader!! [url]http://www.youtube.com/watch?v=0fft-n0i4CM[/url]

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Hur lång kan en livslängd på en sån drive vara då? låter som typ ”gå sönder efter några månader”. Det får bli andra som får vara försökskaniner innan jag skulle köpa en sån drive