Steve Jobs död har fått många att sörja och under dagen har företag, IT-profiler och presidenter skickat sina sista hälsningar till Jobs och hans familj. USA:s president Barack Obama har i ett uttalande kallat Jobs ”en av de största amerikanska innovatörerna” medan fans samlats vid Apple-butiker runt om i världen för att visa sin uppskattning och sörja.

Som Apples vd har Steve Jobs setts som en stenhård företagsledare och påfrestande partner, men också en karismatisk och fantastisk visionär som enligt sitt och Apples eget mantra ”tänk annorlunda” gång på gång skapat nya marknader där företag tidigare inte sett potential eller gått bet.

thinkdifferentDe framgångar Steve Jobs haft de senaste 20 åren har gett honom många bittra fiender, men mest av allt en stor beundran bland inte bara medarbetare och konsumenter utan även konkurrenter.

Apples kanske största rival i dagsläget, elektronikjätten Samsung som man slåss med i diverse rättstvister, sträckte under onsdagsnatten ut en hand och meddelade i ett uttalande att man är ledsna över Jobs bortgång;

”Ordförande Steve Jobs introducerade många revolutionerande förändringar i IT-branschen och var en stor entreprenör. Hans innovativa anda och anmärkningsvärda prestationer kommer för alltid bli ihågkommen av människor runt om i världen,” skrev Samsungs vd G.S Choi i uttalandet.

Steve Jobs vän och efterträdare till vd-posten på Apple Tim Cook uttryckte sin sorg över Steve Jobs i ett öppet brev till företagets anställda.

”Inga ord kan tillräckligt uttrycka vår sorg över Steves död eller vår tacksamhet för möjligheten att arbeta med honom. Vi kommer att hedra hans minne genom att tillägna oss att fortsätta det arbete som han älskade så mycket,” lät det i mailet som Tim Cook skickade till företagets anställda.

Den amerikanska presidenten Barack Obama som sägs fått en tidig utvecklingsprototyp av Apples surfplatta iPad 2 innan den lanserades visar idag också sin uppskattning för det arbete Jobs gjort, samtidigt som paret Obama skickar sina kondoleanser till Steves fru Lauren och hans fyra barn;

”Michelle [Obamas fru] och jag är ledsna att höra om Steve Jobs bortgång. Steve var bland de största amerikanska innovatörerna – modig nog att tänka annorlunda, djärv nog att tro att han kunde förändra världen, och begåvad nog att göra det,” skrev Barack Obama i sitt uttalande.

Sergey Brin är som grundare och vd till Google en av de mest begåvade IT-entreprenörerna i världen och i en hälsning till Steve Jobs minne och hans familj skriver Brin hur Jobs varit en inspirationskälla genom åren för både honom själva och Google-kollegan Larry Page;

”Från de tidigaste dagarna av Google, när Larry och jag sökte inspiration till visioner och ledarskap, behövde vi inte titta längre än mot Cupertino. Steve, din passion för spetskompetens upplevs av alla som någonsin rört en Apple-produkt (inklusive den MacBook jag jag skriver detta på just nu). Och jag har sett det i person de få gånger vi har mött. För alla oss på Google och mer allmänt i teknikbranschen, kommer du att saknas mycket. Mina kondoleanser till familj, vänner, och kollegor vid Apple,” skrev Sergey Brin.

stevejobs.billgatesSteve Jobs och Bill Gates på scenen under AllThingsD konfereansen 2007.

Microsofts grundare och en av IT-branschens allra största profiler Bill Gates sörjer också sin vän, konkurrent och kollega. Bill Gates som tidigare berättat att han önskat att han haft ”Steves smak”, i både produkter och människor, har skickat sin egen hälsning;

”Världen sällan ser någon som har haft stor inverkan som Steve har haft, vars effekter kommer att märkas i många generationer framöver. För dem av oss som haft turen att få arbeta med honom, har det har varit en vansinnigt stor ära. Jag kommer att sakna Steve oerhört ”, sa Bill Gates i ett uttalande.

Medan världen vaknar upp fortsätter hälsningarna och kondoleanserna att strömma in till Steve Jobs ära. Fyll gärna på med fler länkar eller egna hälsningar i kommentarerna.

Relaterade Artiklar:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
BaxtexMcKinleyshaglordAnton KarmehedBinaryian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Binaryian
Medlem

[url]www.google.se[/url] hedrar Jobs med ”Steve Jobs, 1955-2011” på sina söksidor där namnet länkar till [url]www.apple.com[/url]

Nice

Micke
Medlem
Micke

-borttagen

McKinley
Medlem
McKinley

Jag har aldrig varit ett stort fan av Apples produkter men utan Apple med Jobs vid rodret hade saker och ting sett betydligt annorlunda ut idag.Jobs med Apple har inspirerat många IT-starka profiler och företag och samt ritat om mobilkartan år efter år..Det är en otrolig förlust för oss teknikgalningar som älskar den sjuka utveckling vi har fått vittna om nu under det senaste decennium. I nästan allting har Jobs otroligt starka inflytande spelat en roll i hur man har tänkt när man har lanserat nya tjänster/produkter.Så tack för allting du gjort för oss på denna jord!Världen blev genast mycket… Läs hela »

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

[quote name=”McKinley”]Jag har aldrig varit ett stort fan av Apples produkter men utan Apple med Jobs vid rodret hade saker och ting sett betydligt annorlunda ut idag.Jobs med Apple har inspirerat många IT-starka profiler och företag och samt ritat om mobilkartan år efter år..Det är en otrolig förlust för oss teknikgalningar som älskar den sjuka utveckling vi har fått vittna om nu under det senaste decennium. I nästan allting har Jobs otroligt starka inflytande spelat en roll i hur man har tänkt när man har lanserat nya tjänster/produkter.Så tack för allting du gjort för oss på denna jord!Världen blev genast… Läs hela »