Steve Jobs var väl medveten om sin dåliga hälsa de senaste åren och beslutade sig efter sina första cancerbehandlingar att skriva sina memoarer. När Jobs självbiografi släpps till försäljning på måndag nästa vecka kommer vi bland annat kunna läsa hur Jobs var redo att gå i kärnvapenkrig med Google och Android.

Apple har det senaste året tagit upp en närmast frenetisk jakt på Googles mobila operativsystem Android och den värsta fajten pågår fortfarande med affärspartnern Samsung. Att Apple ofta behövt försvara sina teknikpatent och gett sig efter dem otaliga företag som försökt åka snålskjuts på tillverkarens utvecklingstid är inget nytt, men i sin självbiografi visar Jobs att kampen mot Android är något större än så.

Enligt The Associated Press som fått tag på ett tidigt exemplar av Steve Jobs biografi hade den bortgånge Apple-ledaren bestämt sig för att krossa Android – oavsett pris. Steve Jobs sägs bland annat sett sig förråd av Eric Schmidt som var vd på Google mellan 2001 och 2011, samtidigt som han under 2006 till 2009 satt i Apples styrelse. Schmidt lämnade Apple när Googles satsning på Android ökade, då Apple och Google helt enkelt blev två direkta konkurrenter. Enligt Walter Isaacsons biografi ska Steve Jobs även konfronterat Schmidt;

”Jag vill inte ha dina pengar. Om du erbjuder mig 5 miljarder dollar, kommer jag inte vilja ha dem. Jag har gott om pengar. Jag vill att du ska sluta använda våra idéer i Android, det är allt jag vill.”

Steve Jobs sade sig vara beredd att gå till ”kärnvapenkrig” för att stoppa Google från att stjäla och använda sig av Apples idéer.

”Jag kommer att spendera min sista sista andetag om jag så behöver, och jag kommer att spendera varenda öre av Apples 40 miljarder dollar i banken, för att ställa detta tillrätta. Jag ska förgöra Android, eftersom det är en stulen produkt.” berättade Jobs för Walter Isaacson som skrivit självbiografin

Vi har under Steve Jobs sista levnadsår sett en rejäl upptrappning i antalet stämmningar och rättsliga efterspel på den mobila marknaden och om Apple kommer följa den linje som Steve Jobs verkar drivit inom företaget lär detta bara vara början.

jobsschmidtSteve Jobs och Eric Schmidt

I självbiografin kan vi även läsa mer om Steve Jobs privatliv och hans kamp mot cancern som senare tog hans liv. Bland annat bekräftas att Jobs under nästan ett år vägrade medicinsk hjälp och istället använde sig av exotiska dieter, akupunktur och även andra tips han bland annat hittade på Internet. Något hans familj och vänner frustrerat försökte ändra på.

När Jobs slutligen bestämde sig för att genomgå operation för sin cancer lämnade han heller inget åt slumpen utan läste på minutiöst om olika behandlingar och blev närmast en expert på sin sjukdom. Bland annat var han en av 20 människor i världen som fick sin cancertumör och vanliga DNA sekvensierad, för en kostnad på 100 000 dollar.

Steve Jobs självbiografi börjas säljas måndagen den 24 oktober och har ett pris på drygt 180 kronor.

Källa: The New York Times

Annons

22
Leave a Reply

Please Login to comment
22 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
SebbeJacob HugossonAndreas GBjornssonlang Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rickard
Medlem
Rickard

Ja, man kan ju lätt säga att han var en drivande person.

Som det ser ut nu så kan det nog bli lite halvjobbigt för Apple att förgöra Android! 😉

Tempel
Medlem
Tempel

Självinsikt verkar inte ha varit hans stora förmåga iaf.

this
Medlem
this

Måste säga att jag har lite svårt att förstå vad exakt det egentligen är som Android stulit från iOS. De väldigt olika och konceptet är inte likt på något vis. Har en stark känsla av att Jobs var avundsjuk på att Google kunde skapa ett OS som ökade så pass mycket som det gjorde och gick om Apple. Apple går ju tyvärr miste om marknaden för billigare telefoner och det är där Android kan plocka åt sig alla marknadsandelar. Man kan ju undra om sjukdomen satte sig lite på huvudet för Steve Jobs, inget illa menat han har gjort mycket… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]
För övrigt en bok som man nog får ta sig tid att läsa.[/quote]
Det har du helt rätt i 8)

Dennis Holmqvist
Medlem
Dennis Holmqvist

Lätt bindgalen, skulle jag säga. Diktatorer har ju (åtminstone) ett gemensamt drag; Paranoia. 😉

-Boris-
Medlem
-Boris-

Hela karusellen med att ha ihjäl sig själv genom att neka cancerbehandling och att han ser Android som stulet ger intrycket av att han hade en del vanföreställningar. En släng av hybris kanske?

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Silvervinge”]Lätt bindgalen, skulle jag säga. Diktatorer har ju (åtminstone) ett gemensamt drag; Paranoia. ;-)[/quote]

Väldigt bra liknelse, han var säkert inte ond men han verkar ju dela en del drag med klassiska diktatorer.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Ok… Upprepa det där ett par gånger: ”stulna idéer”.
Oxymoron, någon? Hur i helvete kan man stjäla något så abstrakt som idéer??

Om Android har ”stulit idéer” från iPhone så har Apple stulit:
– Idéen om en mobiltelefon
– Idéen om en låda med avrundade kanter
– Idéen om en pekskärm
– Idéen om ikoner
– Idéen om rullning
– Idéen om bilder
– Idéen om färger

Akta er Apple, evolutionen kommer att stämma er för patentintrång!!!

Edit:
[quote]Steve Jobs självbiografi börjas säljas måndagen den 21 oktober och har ett pris på drygt 180 kronor.[/quote]
Idag är det fredag den 21:a oktober 😉

this
Medlem
this

Nej man borde inte lägga så stort fokus på idéer och patent utan mer på vem som kommer på det bästa konceptet. Apples koncept fungerade och fungerar mycket bra hos en stor del av befolkningen eftersom man får ett komplett ekosystem där allt är förutbestämt hur det ska vara. Men om man däremot vill ha mer valmöjlighet så passar inte Apples koncept så bra in. Android ger oss betydligt fler valmöjligheter att ändra saker och användaren väljer i stort själv hur han vill ha sin telefon och kan lägga personlig prägel på den. I början när det bara fanns iOS… Läs hela »

Henry de Kruijf
Medlem

[quote]måndagen den 21 oktober och har ett pris på drygt 180 kronor[/quote]

antar att ni menar den 24 Okt?

mitrix
Medlem
mitrix

Måste nog ändå säga att det känns lite smått smaklöst att lansera självbiografin så kort efter hans bortgång!
Känns lite som man försöker slå mynt av hans bortgång, lämnar en liten bitter eftersmak tycker jag…

Sen oavsett om det snotts idéer hit eller dit, så är ju Android bättre nu några år efter Eric lämnat Appele än det var då. Om de då ”snott” idéer så måste apple ha varit lite väl generös att berätta om dem, då ingen på google borde haft insyn i Apple då…

aov
Medlem
aov

Tycker detta är svårt, undrar om man kunde hänvisa samma patentintrång hos bilar ? förlöjligar detta Apple = BMW och Samsung = Volvo BMW: ni får sluta sälja era bilar då dem har 4 hjul.+ er SUV har samma form som vår SUV Volvo: er bil har bensinmotor ni får också sluta sälja. Vi tillverkar också era delar men dem blev helt plötsligt svårare att leverera. Så tänk på saken, bilar kan se väldigt lika ut,samma färg,storlek och design men det finns annat som spelar större roll. Tycker Apple skall tävla på lika villkor, skulle gynna oss konsumenter med lägre… Läs hela »

hawkie
Medlem
hawkie

[urlcomment image/[/url]

Andreas G
Medlem

Hippies och homeopater dödar en till.

lang
Medlem
lang

Det finns ett talesätt
”Man mår som man förtjänar”
🙂

Bjornsson
Medlem
Bjornsson

Vet någon om det kommer att komma en svensk översättning på boken?

Andreas G
Medlem

Den finns på svenska.

ISBN 9789100127084 , utgiven på Albert Bonniers förlag.

Walter Isaacson som skrivit den har gjort bra jobb med andra biografier så man kan ju hoppas att den är heltäckande och inte enbart glorifierande.

Jacob Hugosson
Medlem

Kommer den finnas att köpa på engelska också här i Sverige? Jag är allergisk mot översättningar så försöker undvika dem när det är möjligt…

Andreas G
Medlem

Jupp,

ISBN 9781408703748 , Little Brown Group.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Delph1″]Jupp,

ISBN 9781408703748 , Little Brown Group.[/quote]
You’re good, ja brukar ha svårt att hitta böcker speciellt på svenska så det kanske är dig man ska prata med då? 😉

Sebbe
Medlem
Sebbe

Finns även som ljudbok(Engelsk)

Titel: Steve Jobs
Format: Ljudbok
ISBN: 9781442346277
Förlag: Simon & Schuster
Inläsare: Tba
Speltid: 470
Antal komponenter: 20