Stephen Elop kan mycket väl bli Nokias räddare i skinande rustning eller dess för förstörare. På mindre än ett år har han påbörjat att omstrukturera företaget och vända 180 grader från Symbian för att istället satsa stenhårt på ett nytt samarbete med Microsoft och man saknar helt en andra plan om deras nya satsning inte går så bra som planerat.

Stephen Elop har i en intervju sagt att företagets plan B är att lyckas med plan A. Man har fortfarande inga ambitioner att använda sig av andra operativsystem som Google Android utan satsar helhjärtat på sitt samarbete med Microsoft.

Microsoft har idag Windows Phone 7 som i sig är ett bra operativsystem med både för- och nackdelar mot huvudkonkurrenterna Apple iOS och Google Android, något man ska försöka rätta till med nästa generation Windows Phone 7 ”Mango”. Problemet för Microsoft idag är att ytterst lågt antal designvinster och de som gjort Windows Phone 7-baserade telefoner har inte alls lagt samma typ av designfokus på dessa som man gjort på smartphones med det mer populära operativsystemet Android.

Stephen Elop gör det största risktagandet någonsin i Nokias historia

Nokia är kända för att göra bra hårdvara till sina telefoner men har på senare tiden halkat efter med deras egna mjukvara och operativsystem Symbian. Nokia och Microsoft ska kunna utveckla bra och konkurrenskraftiga smartphones ihop men misslyckas samarbetet blir det Nokia som får betala priset då företaget bokstavligt talat lagt alla ägg i en korg, något vi vet aldrig är bra att göra inom teknikindustrin.

Källa: netbooknews

Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
SS_The_DemonshaglordTempelJacob HugossonMean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Dom har inte bara lagt alla äggen i en korg, dom ber nån annan ta hand om korgen dessutom. Ren idioti.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Tempel”]Dom har inte bara lagt alla äggen i en korg, dom ber nån annan ta hand om korgen dessutom. Ren idioti.[/quote]
[quote name=”Tempel”]Dom har inte bara lagt alla äggen i en korg, dom ber nån annan ta hand om korgen dessutom. Ren idioti.[/quote]
Haha sorgligt, men väl sammanfattat. Nej det känns nästan lite surrealistiskt att världens största mobiltelefonstillverkare nu knappt kan förlita sig på egna styrkor för att ens överleva. Men det säger väl en del om utvecklingen på smartphonemarknaden också..

Micke
Medlem
Micke

Man undrar vilken underbar vals den här nissen måste ha dragit för ledningen i och med dessa ändringar. Antingen är dem lättlurade eller så får dem väldigt bra betalt. Vilka är vinnarna? Jo Microsoft. Får väl hoppas bara att dem inte fortsätter att misslyckas med sina mobila OS. Det är verkligen bortom min uppfattning hur man i Nokias läge som redan har en närvaro av linuxutveckling in house att välja Microsoft. Det visar i mina ögon att dem inte har produkterna som prio nummer ett längre. Nu är det något annat som styr det hela och både Nokia och konsumenterna… Läs hela »

Medlem
WIRN

[quote name=”shaglord”]Man undrar vilken underbar vals den här nissen måste ha dragit för ledningen i och med dessa ändringar. Antingen är dem lättlurade eller så får dem väldigt bra betalt. Vilka är vinnarna? Jo Microsoft. Får väl hoppas bara att dem inte fortsätter att misslyckas med sina mobila OS. Det är verkligen bortom min uppfattning hur man i Nokias läge som redan har en närvaro av linuxutveckling in house att välja Microsoft. Det visar i mina ögon att dem inte har produkterna som prio nummer ett längre. Nu är det något annat som styr det hela och både Nokia och… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Plan B är väl att låta microsoft köpa upp Nokia (eller Nokias patent…) för fickpengar?

SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon
Daniel Filip
Medlem
Daniel Filip

Man ska aldrig räkna ut MS från någon marknad, Ja de har legat efter betydligt i mobila enheter men dom har visat i och med wmb7 att dom vill satsa stort och nu skruvar man upp tempot yttligare och börjar ett samarbete med en av dom mest framgångsrika mobiltillverkarna i världen. Vad vi lärt oss av teknik historia är att ingen kan känna sig trygg på toppen länge nog, populäritets trender skiftar väldigt fort.

Daniel Filip
Medlem
Daniel Filip

[quote name=”SS_The_Demon”]Har Charlie rätt så är Nokia dött inom en mycket snar framtid.

http://semiaccurate.com/2011/03/14/microsoft-gutted-nokia-and-left-them-without-a-chance/

http://semiaccurate.com/2011/03/15/microsoft-gutted-nokia-and-runs-off-with-ip/%5B/quote%5D

Semiaccurate är stålta med att va kända som sämst på internet att spå i den tekniska framtiden. De har kanske en träffsäkerhet på 0,3 i snitt.

Svensken
Medlem
Svensken

Ja om inte Windows Phone 7 får upp farten snart är det hög risk att Nokia hänger med i fallet. Microsoft är väldigt erfarna inom mjukvara så man borde inte vara jätteorolig än. Men å andra sidan har Microsoft inte lyckats på den mobila sidan. Så mycket oklarheter här om detta var rätt beslut.

Sen att Stephen Elop är en före detta Microsoft anställd som alla redan vet gör ju inte saken mer säker.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jen-Hsun Huang hade varit stolt över strategin att gå utan backupplaner.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”SS_The_Demon”]Har Charlie rätt så är Nokia dött inom en mycket snar framtid.

http://semiaccurate.com/2011/03/14/microsoft-gutted-nokia-and-left-them-without-a-chance/

http://semiaccurate.com/2011/03/15/microsoft-gutted-nokia-and-runs-off-with-ip/%5B/quote%5D

Tyvärr är ju Charlie rätt duktig på att luska fram saker och skriver lite för rätt för att de stora bolagen skall vara nöjda och deras påtryckningar gjorde ju att han fick öppna eget.

Tempel
Medlem
Tempel

Det beror ju helt vad syftet är från M$ sida egentligen…. Dom har ju planterat en trojansk häst hos Nokia om säger så…

Micke
Medlem
Micke

Till M$ och Nokias försvar vill jag ändå tillägga att i samband med Windows 8 för ARM och Windows Phone 8 så kommer man nog få se en hel del lösningar som sträcker sig kors och tvärs över de olika produktkategorierna och som binder samman mycket på ett förmodligen attraktivt sätt för många. Får se hur det utvecklar sig och om det är värt att satsa på. Tveklöst är det fortfarande att det är en riskabel satsning som Nokia gjort. /s

SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

Det jag inte fattar är varför man valde att skrota Symbian helt, Nokia har ju tidigare haft en marknadsandel på ~36% tror jag det var 2009, globalt alltså men ifjol sjönk den väl till 32% eller vad det var. Mao så visar det ju att de gjort nånting rätt under alla dessa år, så varför gå över till ett OS som knappt används överhuvudtaget? Eller iaf, varför skrota Symbian HELT? Kunde de inte använda sig av både och?