Microsoft har pushat hårt för att ge spelare på PC och Xbox möjligheten att spela tillsammans och nu verkar Valve haka på tåget med kod från den senaste beta-versionen av Steam som pekar mot en möjlig cross-play funktion med Xbox.

Diskussionen kring möjligheten att få PC-användare att kunna avnjuta sina spel tillsammans med konsolspelare har fått mer och mer momentum under det senaste året. Däremot har det till största del varit Microsoft som stått för denna möjlighet med sin onlinebutik Windows Store.

Spelplattformen Steam har dock haft möjligheten att låta sina användare spela med Xbox-spelare i spel som Rocket League och Killer Instinct. Antalet spel med denna funktion har dock aldrig nått någon speciellt hög siffra. Något som kan komma att ändras i framtiden om några delar av den kod som ingår i den senaste Steam-betan är något att gå på.

Skulle det bekräftas att Microsoft och Valve ingått i ett närmare samarbete för cross-play funktioner i speltitlar tillgängliga på företagens respektive plattformar kan det peka mot att ett nytt standardiserat system är på ingång. Detta kan i sin tur leda till att spelutvecklare inte behöver utveckla egna system för denna typ av funktion.

Även Epic Games verkar ha smittats av suget för cross-play. Företaget som står för utvecklingen av spelet Fortnite har nyligen gjort spelets verktyg för cross-play tillgängliga för samtliga utvecklare som använder sig av spelmotor Unreal Engine 4.

Huruvida denna funktion faktiskt kommer att bli verklighet återstår att se. Även om det skulle lanseras ett standardiserat verktyg för att ge speltitlar funktionen av fungera mellan plattformar är det inte heller en garanti att det kommer att användas i större utsträckning. Det kommer fortfarande vara upp till spelutvecklare att själva implementera funktionen i sina speltitlar. Något som kräver tid och resurser, trots att den energi som går in i en sådan funktion kan komma att sänkas med ett standardiserat verktyg.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid