Den som använder en handkontroll till Playstation 4 kan nu använda den lite smidigare till sitt PC-spelande med en ny Steam-uppdatering.

Valve satsar hårt på PC-spelande i vardagsrummet, och bra stöd för handkontroller är en viktig del av den satsningen. Microsoft har redan ett utarbetat stöd för sina handkontroller i Windows 10, och de som spelar sina Steam-spel på TV:n har sedan länge kunnat använda Xbox 360- och Xbox One-handkontroller för att spela och navigera i menyer.

Men även Sonys handkontroll Dualshock 4 är populär bland PC-användare. Nu har Valve officiellt lanserat stöd för Playstation 4-kontrollen i Steam, en funktion som tidigare var begränsad till beta-användare.

Fungerar som en Steam Controller

Anledningen att Xbox-kontroller har fungerat så pass smärtfritt till PC är att de använder ett gränssnitt kallat Xinput, som har inbyggt stöd i Windows 10 och de flesta moderna PC-spel. Även Valve har stöd för Xinput i sin egen Steam Controller. Officiellt Xinput-stöd har däremot saknats just till Dualshock 4.

Dualshock-användare har fortfarande kunnat använda sina kontroller genom att installera tredjepartsmjukvara som översätter kontrollens kommandon till Xinput. Den mellanhanden kommer inte längre behövas i Steam, som numera har ett eget översättningslager inbyggt. Steams API för handkontroller kan även emulera mus och tangentbord eller den äldre Directinput-standarden för spel som inte har Xinput-stöd.

Fullt stöd för gyro och pekplatta

Utöver de vanliga knapparna och spakarna kan Steam även använda sig av handkontrollerns inbyggda gyroskop och pekplatta. På så sätt kan du dels knyta dessa till rörelser och funktioner i dina spel, men även använda dem för att navigera i Windows – smidigt för dig som vill spela PC-spel från soffan utan mus och tangentbord.

Det nya kontrollstödet är inkluderat i en av veckans uppdateringar till Steam-klienten, och bör installeras automatiskt för alla användare.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
LoppanH Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LoppanH
Medlem
LoppanH

Jag hatar denna kontroll den ger mig ledvärk i händer å fingrar och det beror på att vänstra spaken sitter på fel plats tacka vet jag Xboxens kontroll där är det ergonomi.