Debatten kring datorspel och relationen till våldshandlingar har varit het under många år. Men nu kommer en ny rapport från Statens medieråd som efter omfattande forskning drar slutsatsen att det inte finns något som talar för att våldsamma datorspel orsakar aggressivt beteende.

Rapporten ”våldsamma datorspel och aggression” publicerades under dagen på Statens medieråds hemsida och avhandlar en forskning som pågått i över ett decennium mellan åren 2000 till 2011. Bland annat har Statens medieråd samlat in alla rapporter och studier som publicerats, i internationella forskningstidsskrifter under åren, och relaterats till just våldsamma datorspel och dess effekter på barns aggression.

Statens medieråd har i sin undersökning bland annat fastställt att många av de 161 artiklar man hittade lider av stora brister sett till utförande och förfarande. Bland annat med olika mätningar av aggression före och efter spelande, när det krävs samma mätmetoder för att kunna dra någon slutsats. Endast 5 stycken av alla studier hade använt samma mätmetoder före och efter spelande.

Även på andra områden fanns det brister i de studier och undersökningar som gjorts, bland annat laboratorietester som inte kan liknas vid vanliga miljöer. Eller helt struntat i att ta med utomliggande aspekter som försökspersonernas bakgrund och familjesituation.

Kontentan ska enligt Statens medieråd vara att man helt enkelt inte kan styrka att våldsamma datorspel ska leda till aggressivt beteende. Att mäta upphöjda tankar och känslor av aggression efter spelande ska t.ex. inte gå att koppla direkt till våldsamma handlingar, samtidigt som den aggression som uppkommer mycket väl kan ha en annan djupare grund och orsak.

”Om forskningen inte kan ge några enkla svar huruvida spel gör barn aggressiva kanske vi vuxna ska sluta bedöma de spel barn spelar uteslutande utifrån om de är våldsamma eller inte. Istället bör vi ställa oss frågor som forskningen aldrig kommer att kunna besvara: vilka värderingar, normer och ideologier vill vi vidarebefordra till våra barn”, säger Ulf Dalquist, forskningsansvarig vid Statens medieråd.

Istället har man kunnat se samband med att aggressiva personer ofta vänder sig till våldsamma datorspel. Det går heller inte att utesluta att det inte finns något samband med aggressiva beteende och våldsamma datorspel, men om det finns ett samband ska det vara en effekt som är väldigt svag i jämförelse med andra faktorer som påverkar uppkomsten av våldsamt beteende hos barn och vuxna.

Den fullständiga rapporten från Statens medieråd är på 79 sidor och finns att hitta här, en kortare sammanfattning på 4 sidor kan man hitta här.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
TempelJarasPsynoKhi0flopperAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Jag är definitivt våldsammare efter att ha spelat BF3.
Jag skulle vilja testa det jag lärt mig på dice och dess usla programmerare och speldesigners.

men påverkad av spel är jag nog inte. 🙂

Andreas G
Medlem

[quote name=”flopper”]Jag är definitivt våldsammare efter att ha spelat BF3.
Jag skulle vilja testa det jag lärt mig på dice och dess usla programmerare och speldesigners.

men påverkad av spel är jag nog inte. :-)[/quote]

HAHAHAHA 😀

M Hammargard
Medlem
M Hammargard

Skönt att de lyckades komma fram till nåt vettigt. Men ska det behöva ta 11 år? Undra hur mycket av våra skattepengar som gått åt till detta?

Andreas G
Medlem

[quote name=”M Hammargard”]Skönt att de lyckades komma fram till nåt vettigt. Men ska det behöva ta 11 år? Undra hur mycket av våra skattepengar som gått åt till detta?[/quote]

Det tog inte 11 år, de har tittat på forskning från de senaste 11 åren.

flopper
Medlem
flopper

det är dock troligen så att folk blir mer påverkad av TV och reality shower som big brother etc…
Har folk verkligen så mycket sex i ett hus?
Är de så elaka?
spelar man upp batman temat för småbarn springer de runt och bakoom, vaboom och är allmänt ostyriga.
TV är nog en mer påverkbar miljö än dataspel rent allmänt.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Penn & Teller ”Bullshit!” har ett avsnitt om våldsamma spel, finns på YouTube. Spoiler alert: en tonårig kille som spelar FPS får chansen att skjuta med ett riktigt soldatgevär; det slutar med att han gråter.
Våldsamma spel är bara decenniets bekväma syndabock för ett samhälle och/eller föräldrar som vägrar ta ansvar för sina korkade beslut.
+ nörd-poäng för Postal 2-bilden 😉

Leif Jansson
Medlem
Leif Jansson

Finns ju rätt många olika typer av dataspel.

Tempel
Medlem
Tempel

”Ny rapport om tidiga riskfaktorer: Det syns redan på dagis” http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=266&module_instance=12 Man behöver inte vara länge inom skolan och dagisens värld för att se vilka barn som är helt åt helvete redan från början. Sjukt intresse för våld redan på dagis och personal som inte bryr sig om det i den utsträckningen som krävs. Att prata med dessa barn leder absolut ingen vart. Dom lär sig tidigt att det värsta som kan hända oavsett vad dom gör är att de får lite skäll. Dessa barn är oxå de som både använder och konsumerar våld i betydligt högre utsträckning än andra… Läs hela »