Star Citizen är hittills en framgångssaga utan dess like. Det gräsrotsfinansierade rymdeposet har snart dragit in 60 miljoner dollar och den mäktiga spelvärlden växer för var dag som går. Utvecklarna har fullt fokus på PC-plattformen och avslöjar nu att spelet utvecklas med stöd för framtidens skärmar med 8K UHD-upplösning.

De flesta grafikkort och datorer får idag svettas rejält för att pressa ut en 4K UHD-upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar. Dett är dock bara första anhalt för Cloud Imperium Games som arbetar med utvecklingen av Star Citizen. Under en spelmässa i Australien bekräftade företagets grundare Chris Roberts att man inte bara ”struntar i konsoler” utan redan arbetar på extremt högupplösta texturer för att ge maximal detaljåtergivning även vid framtidens upplösningar.

16 gånger fler pixlar än 1080p

8K UHD är med sina 7 680 x 4 320 pixlar nästa anhalt för TV- och datormarknaden när det kommer till skärmupplösningar och Cloud Imperium Games tänker man inte överrumplas av spelares krav på ordentligt stöd för nästa generations upplösningar. I teorin bör de flesta PC-spel stödja 8K UHD-upplösning genom att helt sonika rendera spelets objekt vid den högre upplösningen. Men med fasta texturer framtagna för dagens mer begränsade upplösningar skulle spelare ganska enkelt se spår av uppskalning och suddiga texturer som följd.

Under utvecklandet av Star Citizen har man därför sett till att designa ultrahögupplösta texturer som inte bara matchar 4K-upplösning med 4 096 x 4 096 pixlar utan även står redo för 8K med en upplösning på 8 192 x 8 192 pixlar. Vilket skulle ge ett pixelförhållande på 1:1 även när spelare kommer riktigt nära texturer i spelet.

8K-upplösning ligger år fram i tiden

I dagsläget är 8K-upplösning fortfarande något av en utopi. Vi har sett hur fantastisk detaljrikedom upplösningen kan ge när Sharp och LG visat upp sina första 8K-prototyper på teknikmässor världen över. Samtidigt bekräftar AMD och Nvidia att det kommer krävas både ny bildskärmsteknik samt extremt kraftfulla grafikkretsar för att över huvud taget använda och än mindre dra nytta av den höga upplösningen. Som med alla tekniska framsteg är det bara en tidsfråga innan marknaden är redo för 8K och det verkar då som att Star CItizen tänkt lägga en del av sina snart 60 miljoner dollar i gräsrotsfinansiering på att stödja tekniken från dag 1.

Källa: Kitguru

Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
adolf512dlq84flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

🙂
Planerar redan för 8k uppgradering.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

”Kommer inte till konsol”

Bara det gör det värt att stödja de här utvecklarna!

gustav II
Medlem

Känns nästan som om det spelen kräver ökar snabbare än vad grafikkortstillverkarna hinner med. Jag har Problem redan vid 1440p120 och det blir bara värre samtidigt som större prestandaökningar när det gäller hårdvara lyser med sin frånvaro.

Medlem
Arne Berg

känns som förr när spelen drev på hårdvaruutvecklingen & inte tvärtom som det varit i massa år