Användning av den större modellen, det vill säga. Det handlar om en amerikansk man som, när han arbetade med att konfigurera flera hundra datorer i en skola i delstaten Georgia, lade in distributed.net-klienten.

För er som inte vet vad distributed.net är så är det en slags tävling som går ut på att knäcka olika krypteringar, genom att testa nyckel efter nyckel tills man förhoppningsvis träffar på den rätta. Detta genomförs i syftet att visa hur kraftullt och snabbt uppgifter kan lösas om man distribuerar dom till tusentals maskiner som alla får jobba på sin lilla del av uppgiften. Denna klient körs i bakgrunden på din dator och använder all outnyttjad datorkraft till att testa nyckel efter nyckel och rapportera resultaten av detta till en central distributed.net-server.

Det amerikanaren åtalas för är att de rapporter som klienten skickat till servern över internet ska ha kostat ofantliga summor för staten. De har tydligen en extremt dyr internetuppkoppling på platsen i fråga, 59 cent per sekund närmare bestämt, och statens miniräknare får det till en slutsumma på 415 000 dollar, saftigt. Han åtalas även på vissa andra punkter kopplade till det här, varav vissa kan ge upp till 15 (!) års fängelse.

Detta är en farlig situation, då domen med största sannolikhet kommer att bli prejudicerande. Om han (mot all förmodan) skulle fällas, så skulle allt i stil med SETI och andra liknande distribuerade projekt bli mycket lidande, eftersom skolors och företags datorer är de största bidragarna, medvetet eller inte.

Länkar som hör till ämnet:

Tråd i Anandtechs forum där den åtalade ber om hjälp och stöd.
distributed.net

Vi kan alla bara hoppas på en friande dom.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid