SSD-enheter fortsätter att sjunka i priser och för första gången når nu flera enheter en ny milstolpe på den svenska marknaden när priserna per gigabyte landar på under 3 kronor. Ett knappt tiotal enheter på svenska marknaden går att få för rekordlåga priser och vår SSD-expert Gustav ger köpråd för dem på budgetjakt.

SSD-priserna sjönk i somras till en bit under 4 kronor per gigabyte och enheter med runt 500 gigabyte började bli allt mer gångbara även för de konsumenter utan bottenlösa plånböcker. Under vintern spräcker nu SSD-marknaden en ny drömgräns när ett flertal SSD-enheter går att köpa i svenska butiker för under 3 kronor per gigabyte. Differensen mot traditionella mekaniska hårddiskar är fortfarande ungefär densamma med en faktor 10 i fördel för det mekaniska lägret.

Samtidigt börjar SSD-enheter leverera tillräckligt mycket lagringsutrymme för att rymma merparten av användares data. Från att tidigare varit endast en snabb systemenhet för operativsystem och användares viktigaste program har SSD-priserna fallit så pass att man nu kan använda enheter även för lagring av spel och mer långlagring.

1 terabyte för under 3 000 kronor

När vi ser de första SSD-enheterna falla under gränsen 3 kronor per gigabyte betyder detta att marknaden för 120-128 gigabytes enheter närmast kan förpassas till historien. De mest kostnadseffektiva enheterna per gigabyte på marknaden idag har en lagringskapacitet på mellan 240 och 512 gigabyte. Men även enheter på mellan 960 gigabyte och 1 terabyte går idag att hitta med en prislapp under 3 kronor per gigabyte.

SSD Kapacitet Pris Kostnad/GB
OCZ Trion 100 240 GB Product price 2,91 kr/GB
OCZ Trion 100 480 GB Product 2,91 kr/GB
Intenso SSD 512 GB Product price 2,91 kr/GB
OCZ Trion 100 960 GB Product price 2,92 kr/GB
Sandisk Ultra 2 960 GB Product price 2,96 kr/GB
Crucial BX100 500 GB Product price 2,98 kr/GB
Samsung 850 Evo 1 TB Product price 2,99 kr/GB

Samsung 850 Evo – ”Dyrast” men också bäst

850Evo

Vi passade på att rådfråga NordicHardwares lagringsexpert Gustav Gager om den nuvarande budgetmarknaden. Vad man som konsument bör tänka på och ifall det är några av dessa enheter som nu trillat under 3 kronor per gigabyte som faktiskt även kan räknas som bra enheter och vettiga köp.

– De flesta budgetenheter är tillräckligt bra för att fungera som extra lagring. Men för att hitta enprimär enhet som används av operativsystemet så finns det flera parametrar man bör väga in och då är inte alla de ovan listade enheterna ett lika bra val.
OCZ Trion är ett bra exempel på en enhet som fungerar bra som extra lagring. För att köra som primär SSD är den dock lite för långsam och då är Sandisk Ultra 2, Crucial BX100 och Samsung 850 Evo bättre alternativ. Om du ska köpa en BX100 så är det nog läge att skynda sig eftersom enheten snart kommer att försvinna eller gå upp i pris, då den ersatts av den betydligt långsammare BX200. I dagsläget är det dock väldigt svårt att rekommendera någon annat än Samsung 850 Evo. Den är billig, hållbar och riktigt snabb.

Åsikterna och analyserna kring priser på SSD-enheter är fortfarande något motsägelsefulla. Flera analytiker menar att kostnaden per gigabyte bör hamna på en jämn nivå med den hos mekaniska hårddiskar redan under nästa år. Detta tack vare nya framsteg inom nandflash-tillverkning och en ökad marknad för SSD-lagring. Samtidigt är andra mer konservativa och menar att SSD-priserna snarare kommer att lägga sig på nivåer där de flesta användare hellre väljer en SSD framför en hårddisk även om det senare ger något mer lagringsyta per krona även de närmaste åren.

Läs även:SSD-priser i fritt fall – på samma nivå som hårddiskar inom 1,5 år

Vi på NordicHardware har under fler års tid propagerat för SSD när man som konsument köper en systemenhet för operativsystem och program. Med dagens SSD-priser är det snarare så att en SSD rekommenderas för allt utom just långvarig fillagring eller lite väl frikostiga steam-spelbibliotek.

Mer information om SSD-enheter och vår nuvarande köprekommendationer hittar du i Svenska SSD-guiden – världens största test av SSD-enheter.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
dj christianhymerjohnjensenAnton KarmehedRogerpontare Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rogerpontare
Medlem
Rogerpontare

Jag har precis installerat en Samsung 850 EVO 500GB och detta är den första nyheten jag ser då jag startar datorn! 😆

Stormense
Medlem
Stormense

Var på jakt efter en 1 TB disk för ljudnivåns skull men så testade jag att byta ut Windows 10 mot Linux i Serven som jag gömt undan i en garderob och nu har jag 6 TB-LVM extra tyst lagringsutrymme. Med Windows gick det ganska slött men med Ubuntu Server kan jag till och med köra spel som GTA V genom nätverket utan att de märks att disken inte är fysisk kopplad till datorn. Vet att 3 st 2 TB diskar i en rak diskpool inte är det säkraste men om en disk rasar är det bara att installera spelen… Läs hela »

hymer
Medlem
hymer

Ni som är kungar på SSD, Har två oöppnade ssder hemma som skall in i min speldator och htpc.

1st Seagate 480gb ST480HM000
1st Crucial MX200 500gb

Vilken ska sitta i speldatorn?

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”johnjensen”]Var på jakt efter en 1 TB disk för ljudnivåns skull men så testade jag att byta ut Windows 10 mot Linux i Serven som jag gömt undan i en garderob och nu har jag 6 TB-LVM extra tyst lagringsutrymme. Med Windows gick det ganska slött men med Ubuntu Server kan jag till och med köra spel som GTA V genom nätverket utan att de märks att disken inte är fysisk kopplad till datorn. Vet att 3 st 2 TB diskar i en rak diskpool inte är det säkraste men om en disk rasar är det bara att installera… Läs hela »