SSD-enheter springer som bekant åttor kring mekaniska hårddiskar när det kommer till prestanda. Utan rörliga delar är de även betydligt mer stryktåliga men enheternas minneskretsar har även svagheter. Enligt ny forskning kan SSD-enheter som lämnas liggande utan strömförsörjning tappa data efter bara några månader men i extrema fall på några få dagar.

Rapporten som presenterats av Seagates Alvin Cox, också ordförande i JEDEC-organisationen, tar upp ämnet i samband med förklaringen av JEDEC:s SSD-specifikationer och presenterar siffror kring SSD-enheters lagringsperiod. Den tid som enheterna kan lagra data utan tillgång till kontinuerlig strömförsörjning.

Siffrorna som presenteras i ”JEDEC SSD Specifications Explained” (PDF) talar sitt tydliga språk. Lagringstiden för en SSD-enhet påverkas drastiskt av dess tidigare arbetsbelastning samt inte minst den miljö som enheten lagras i – eller mer konkret rumstemperaturen.

Lagringstiden halveras med varje 5 grader celsius

En SSD för konsumentanvändning som läggs på lager ska klara sig 2 år utan att börja tappa data. Men detta gäller endast så länge rumstemperaturen ligger på 25 grader celsius eller mindre. Ökar temperaturen med 5 grader celsius till 30 grader så halveras lagringstiden för enheten till 1 år. Motsvarande JEDEC-standard för en SSD-enhet använd i servermiljö är bara 20 veckor vid 25 grader celsius och blott 10 veckor med en rumstemperatur på 30 grader celsius. Stiger lagringstemperaturen ytterligare kan SSD-enheterna börja förlora data på bara några dagar.

ssdenheter

Alla minnesprodukter förlorar sin data förr eller senare

Även om icke flyktigt minne som används i SSD-enheter och andra lagringsprodukter kan hålla sin data även utan spänning finns det alltid en begränsning över hur länge enheterna kan hålla sin data utan strömförsörjning. Detta i sig är ingen nyhet för många men att lagringstiden påverkas så drastiskt av lagringstemperaturen är något som få tittat närmare på tidigare.

Kort och gott bör man aldrig använda SSD-enheter för att lagra data utanför ett aktivt system. Ytterligare en anledning till varför den mekaniska hårddiskens död kan anses vara rejält överdriven.

Källa: JEDEC (PDF) via Korelogic

Läs även:

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
FlyfishermantigersoulRolfGöranLimpan4allSkuggan777 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Skuggan777
Gäst
Skuggan777

Intressant detta, speciellt om man skulle glömma sin bärbara i bilen och åka iväg på semester. Där kan det ju bli ordentligt varmt på sommaren, förvisso kanske det räcker med standbyströmmen från batteriet för att dessa ska behålla datan?

Limpan4all
Gäst
Limpan4all

Det jag tycker är mest intressant med diagrammen är att lång livslängd i avstängt läge ÖKAR när drifttemperaturen är högre. Detta är en mekanism som jag har svårt att förstå.Att flashminnen som på minnescellnivå egentligen är kondensatorer som tappar energi vid vila är inget konstigt, och att det är svårt att särskilja energinivåerna efter tid är heller inget konstigt, men jag förvånas av att tiden är såpass kort.Jag är även förvånad över att det spelar roll hur länge SSD enheten varit i drift. Det skulle tyda på att det existerar en kontinuerlig refresh hantering såsom i DRAM (DDR, DDR2, DDR3,… Läs hela »

tigersoul
Gäst
tigersoul

Märkligt. Betyder detta att det inte är något god idé att stänga av strömmen till imacen när den inte används för att spara lite kWh? Frågan är ju om den verkligen går någon standby ström till själva ssd enheten på ett sätt som gör skillnad ens om sladden sitter kvar i. Måste inte datorn vara påslagen rent utav?

RolfGöran
Gäst
RolfGöran

Gäller detta också alla USB-minnen och kameraminnen? De är också baserade på ssd-teknik.

tigersoul
Gäst
tigersoul

Det torde det ju göra och där har jag stoppat in minnen i datorn som ej varit använda på säkert 2 år utan problem.

Flyfisherman
Medlem

Det är ingen egentlig fara. AnandTech har skrivit en artikel om detta och förklarat hur det fungerar med bilder och allt, så ingen behöver vara orolig. [b]The Truth About SSD Data Retention[/b] Länk: [url]http://www.anandtech.com/show/9248/the-truth-about-ssd-data-retention[/url] [quote]…All in all, there is absolutely zero reason to worry about SSD data retention in typical client environment. Remember that the figures presented here are for a drive that has already passed its endurance rating, so for new drives the data retention is considerably higher, typically over ten years for MLC NAND based SSDs. If you buy a drive today and stash it away, the drive… Läs hela »