Small preview image

Windows Vista använder sig av ett helt nytt grafikdrivrutinssystem jämfört med Windows XP och detta har ställt ganska stora krav på grafikkortstillverkarna och deras drivrutinsutvecklare. Nu när Vista äntligen finns på marknaden kan man tycka att drivrutinerna för Vista borde vara klara och de flesta buggar lösta. Så har dock inte verkat vara fallet och vi har redan sett prestandatester i Vista som visar att det fortfarande finns prestandaförluster i vissa spel men än så länge har vi inte fått svart på vitt vilken av grafikkortstillverkarna som lyckats bäst med sina Vista-drivrutiner. På PC Perspective har man gjort sitt bästa för att besvara frågan och man har publicerat en artikel där man testat både NVIDIA ForceWare och ATI Catalyst på både Windows Vista och Windows XP.Det intressanta är vilka prestandaskillnader man ser mellan de två operativsystemen hos de två olika tillverkarna. Tyvärr verkar ingen av tillverkarna klarat sin uppgift särskilt bra men AMD/ATI verkar vara dem som kommit längst på vägen. Fortfarande finns det buggar och märkbara prestandaförluster i flera speltitlar för dem som väljer att gå över till Windows Vista. Ett beklagligt faktum som garanterat Microsoft inte är särskilt nöjda med.


It may seem like my testing with gaming performance in Vista all resulted in a feeling of doom (nope, no OpenGL support!) and gloom, but don’t let that scare you off just yet. I think we all expected there to be some initial growing pains with the Vista operating system and PC gaming simply because of the dramatic shift in driver technology that had to take place; I just don’t think we expected it to be this bad.


Vi kan bara hoppas att AMD/ATI och NVIDIA kan göra ett bra jobb med sina drivrutiner de närmaste veckorna och tills dess kan man kika närmare på de tester PC Perspective utfört för att se vilka spel som klarar sig bäst i det nya operativsystemet.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid