Tidigare har den som suktat efter mer än 3 gigabyte minne i ett konsumentkort kunnat välja mellan AMD:s konkurrerande Hawaii-kort eller påkostade GTX Titan, men nu vill EVGA ta saken i egna händer och lanserar nya modeller av GTX 780 med 6 gigabyte GDDR5-minne.

Att spela i höga upplösningar, på flera skärmar eller med höga inställningar i spel med tunga texturer lägger stora krav på ett grafikkorts minne. AMD har gett svar på den efterfrågan med sina nya Hawaii-grafikkort, som kör 4 gigabyte GDDR5-minne över en 512-bitars minnesbuss. Men för den som hellre vill använda Nvidia-grafikkort har det varit minst sagt påkostade GTX Titan och Titan Black som stått ensamt på menyn för den som vill ha mer än 3 gigabyte minne, och nu vill partnertillverkaren EVGA ta större minnesmängder lite längre ner i prisklass.

780_6gb 780_6gb_acx

Två nya modeller av GK110-baserade GTX 780 har visats upp, varav en använder Nvidias metallbestyckade referenskylare och en använder EVGA:s egendesignade ACX-kylare. Paradnumret för båda modellerna är 6 gigabyte GDDR5-minne, anslutet över en 384-bitars minnesbuss. Det tar grafikkorten till samma minnesmängd som GTX Titan, även om mängden CUDA-kärnor ligger kvar på 2 304 stycken.

Korten kommer även med en viss fabriksöverklockning, som är lite högre på ACX-varianten än modellen med referenskylare. Sistnämnda får en basfrekvens på 941 megahertz och en boostfrekvens på 993 megahertz, medan ACX-versionen trumfar med 967 megahertz respektive 1 020 megahertz. Jämförelsevis ligger referensfrekvenserna för GTX 780 på 863 megahertz respektive 900 megahertz. Båda modellerna håller dock fast vid minnets referensfrekvens på 6 008 megahertz.

Vad som gör uppgraderingen desto trevligare är att EVGA inte tycks ta ut några extrema premiumpriser för de nya grafikkorten, utan prislappen kommer ligga på 549,99 dollar och uppåt beroende på kylare och klockfrekvenser, motsvarande omkring 4 500 kronor. Jämförelsevis ligger företagets 3-gigabytesversion med ACX-kylare på omkring 4 000 kronor.

Dessutom har EVGA utannonserat ett utbytesprogram, så att den som har köpt ett ordinarie GTX 780 från EVGA under för mindre än 90 dagar sedan helt enkelt kan få det utbytt mot en motsvarande 6-gigabytesvariant.

Det är ännu oklart exakt när de nya 6-gigabytesmodellerna når butikshyllorna, men anmälningen till utbytesprogrammet har startat, så förmodligen rör det sig som mest om ett fåtal veckor.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid