Tredje generationens Apple TV har funnits på marknaden sedan 2012, och nu uppdaterar Apple till slut sin populära mediaspelare. Med årets variant tar Apple röststyrningssystemet Siri till din TV och introducerar en ny fjärrkontroll med inbyggd pekplatta för enkel navigering.

Apples mediasspelare Apple TV är en populär lösning som hittills centrerats kring möjligheten att strömma media från utvalda leverantörer som Netflix och HBO samt över nätverket från en dator eller mobiltelefon med Airplay. Under kvällens presskonferens fick vi till slut stifta bekantskap med en ny generations Apple TV som ska erbjuda enklare navigering och mer flexibilitet.

Applikationsbutik och spel

Tidigare Apple TV har tillgång till applikationer för att strömma media, men endast utvalda sådana som installeras automatiskt på varje enhet. Med årets upplaga introduceras till sist en ordentlig applikationsbutik snarlikt vad vi hittar till Mac och Ios där du själv kan lägga till nytt innehåll, där den kanske största nyheten är möjligheten att spela spel direkt på Apple TV med den nya fjärrkontrollen.

Apple TV nya 2

Fjärrkontrollen i fråga ansluts över bluetooth (föregångare använde IR och behövde pekas mot enheten för att fungera) och har inbyggt gyroskop och accelerometer som kan användas för rörelsesystning i spel, samt en ny pekplatta för att smidigare navigera genom listor och menyer. Den utlovas få tre månaders batteritid och laddas via Lightning, samma vändbara kontakt som används för Ipad och Iphone. Dessutom introduceras en ny knapp som används för att aktivera ännu en stor nyhet: Siri.

Sök genom flera streamingtjänster samtidigt – med rösten

Röstsstyrningsassistenten som tidigare varit exklusiv till Ios till Iphone och Ipad kan nu användas för att söka efter material på Apple TV, och något som Apple lägger stor vikt vid är att du inte är begränsad till att söka i Apples utbud eller enstaka applikationer åt gången. Ber du Siri söka efter serier, filmer, gengrer eller skådespelare så letar den dels på Itunes, men även på tredjepartstjänsterna Netflix, Hulu, HBO och Showtime – de tre sista har dock inte gjort debut för svenska användare ännu, och det är oklart när eller om nordiska användare kan få tillgång till de tjänsterna. Apple passar även på att lägga till stöd för sin egen nya musiktjänst och Spotify-utmanare, Apple Music.

Apple TV nya 3

Nya Apple TV kommer fortfarande i form av en kompakt svart enhet du ansluter till din TV via HDMI, men tvärt emot tidigare rykten är den nya generationen tjockare än den förra. Internt hittar vi en Apple A8-processor, samma processor som i Iphone 6 och 6 Plus, för att kunna driva spel från applikationsbutiken. För att spara applikationerna används även ett inbyggt flashminne på 32 eller 64 gigabyte.

Den nya Apple TV får ett amerikanskt pris på 149 dollar för 32-gigabytesvarianten och 199 dollar för 64-gigabytesvarianten, vilket förväntas motsvara omkring 1 500 respektive 2 000 kronor. Lanseringen sker mot slutet av nästa månad, men huruvida det innefattar den svenska markanden är fortfarande oklar.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
zapp Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zapp
Medlem
Zapp

Synd att de inte klämde in A9 istället…