Polaris 10 och Polaris 11 får nu läckta specifikationer som indikerar att AMD mycket riktigt håller sig ifrån en direkt fajt med Nvidia under sommaren.

AMD kommer likt Nvidia lansera en ny generation grafikkort i sommar. Med Polaris-arkitekturen introducerar AMD marknadens första dedikerade grafikkretsar tillverkade med 14 nanometers finfet-teknik med stöd för ny teknik som Displayport 1.3, hårdvaruaccelererad H.265 videoenkodning/dekodning samt upp till 2,5 gånger prestanda per watt jämfört med nuvarande generation.

Tidigare uppgifter har indikerat att AMD till skillnad från Nvidia valt att fokusera främst på det bredare och mer kostnadseffektiva mellanklass samt prestandasegmentet. Något som nu verkar bekräftas i de senaste specifikationsläckorna publicerade på Techpowerup.

De specifikationer som nu publiceras indikerar att AMD:s kraftfullaste Polaris 10-grafikkort, troligtvis lanseras detta som Radeon R9 480/490, levererar prestanda i klass med dagens Radeon R9 390/390X grafikkort men med en bråkdel av effektförbrukningen.

Ellesmere levererar imponerande prestanda/watt

Prestandakretsen av Polaris 10 kallas ”Ellesmere” och sägs nu få 32 beräkningskluster med förväntat vardera 64 streamprocessorer. Detta skulle ge AMD:s prestandamodell totalt 2 048 streamprocessorer som ska räcka till en beräkningskraft på 5,5 Tflops. Detta kan jämföras med 5,2 Tflops för AMD:s Hawaii/Grenada GPU i Firepro W9100 som huserar hela 2 816 streamprocessorer av dagens GPU-generation.AMD Polaris Architecture (7)Mer noterbart är också att ”Ellesmere” väntas få ett TDP-värde på under 150 watt, mot de 250 watt som Firepro W9100 arbetar vid. Ellesmere ska matchas med en 256-bit minnesbuss och 8 gigabyte GDDR5/GDDR5X-minne där den första modellen tros använda traditionellt GDDR5-minne vid 7 000 megahertz. Intressant är också att Videocardz hävdar att specifikationerna för Polaris 10 ska stämma med dem för en mobil GPU, vilket skulle bädda för riktigt kraftfull GPU-prestanda i gaminglaptops.

AMD Polaris 10 och Polaris 11 specifikationer

OBS. Baserade på obekräftade uppgifter och rykten.
GrafikkortR9 480X (?)R9 380XR7 460X (?)R7 260X
GPUPolaris 10Tonga XTPolaris 11Bonaire XT
Teknik14nm FinFET28nm14nm FinFET28nm
Beräkningskluster32321414
GCN GPU-generationGCN 4.0GCN 3.0GCN 4.0GCN 2.0
Streamprocessorer20482048896896
Klockfrekvenser~1350Mhz970Mhz~1400Mhz1100Mhz
Beräkningskraft5.5 TFLOPS4.0 TFLOPS2.5 TFLOPS2.0 TFLOPS
Minnesbuss256-bit256-bit128-bit128-bit
Minne8GB GDDR54GB GDDR54GB GDDR52GB GDDR5
TDP~110-135W
<150W
190W<50W115W
Pris$299$229Oklart$139

AMD Polaris 11 i sin tur sägs bli en ”konsoldödare” som ersätter R7 260X med prestanda i klass med Geforce GTX 950 vid en strömförbrukning på endast 50 watt.

Läs även: AMD Polaris – Allt om AMD:s nya Radeon-familj

De goda nyheterna är att AMD verkar leverera imponerande prestanda per watt och per streamprocessor. Det senare kan vara en kombination av den effektivare GPU-arkitekturen Graphics Core Next 4.0 samt högre klockfrekvenser.

Kan inte fajtas med Nvidia i sommar

De mindre roliga nyheterna, om specifikationerna stämmer, är att AMD inte kommer kunna tampas med någon av Nvidias nya entusiastgrafikkort i prestanda. AMD:s kraftfullaste Polaris GPU skulle snarare ta sikte på mellanklass- och prestandamarknaden. Vilket å andra sidan skulle matcha de indikationer företagets grafikchef Raja koduri gett tidigare att AMD satsar hårt på prestanda per krona, något undertecknad påtalat i en tidigare krönika.

Specifikationerna för Polaris 10 skulle även ge ytterligare vikt åt nya rykten kring tidigareläggningen av lanseringen för AMD:s Vega-arkitektur till oktober. För att inte tappa för mycket mark mot Nvidia i jakten på spelentusiasternas gunst.Samtidigt skulle AMD:s Polaris-planer kunna ge det röda lägret bra fart på de stora mellanklass- och prestandamarknaderna med helt andra försäljningsvolymer än i det påkostade entusiastsegmentet.

AMD kommer att presentera sina nya Polaris-kretsar under ett stängt pressevent i Macao i Taiwan den 26:e maj men grafikkorten väntas inte presenteras officiellt förrän i juni, efter Computexmässan i första veckan av juni.

Entusiast eller prestanda
Hur mycket pengar lägger du på ett grafikkort i år, runt 3 000 kronor eller mer?
Topp 6 grafikkort på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
6 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Petrus SvenssonAnsgar Welund Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Oh well, Får väl hoppas att ryktena om Vega 10 stämmer.

Medlem
Arne Berg

Lite deprimerande för gissar att nvidia bara släpper 1080 ti och titan för att kontra vega men ska bli kul att se hur det blir.

Medlem
Marviken

1

Medlem
Marviken

Varför kastar AMD inte bara in handduken och betalar tillbaka pengarna till aktieägarna.
390-serien var ett dåligt skämt, Furry-serien var ett episkt magplask och bulldozer är orsaken AMD är konkursmässigt.

Utan AMD är PC-spelandet dödsdömt, men för tillfället gör AMD varken till eller från på den punkten.

Kan AMD släppa en processor som inte är grisgödsel ska jag bygga en AMD dator till hösten, men jag är jävligt skeptisk.

Medlem

Hur kan en CPU vara orsaken till att deras GPU inte går bra? Blanda inte äpplen och päron, jag tror nog att AMD är väl medvetna om vad de behöver göra för att ta sig tillbaka. Det tråkiga är att behöva vänta innan det släpps (Zen (CPU), Polaris (GPU) & Vega 10 (GPU).

Medlem
Marviken

AMD släppte Bulldozer för 4.5 år sen som överlag var sämre än Phenom 2. Istället för att erkänna att Bulldozer var skräp och börja om från början, tog det AMD 5 år att släppa en ny arkitektur som förhoppningsvis inte är skräp. Att det skulle ta dem 5 år att få fram en ny arkitektur gör det ganska uppenbart att de har ingen aning vad de sysslar med. 5 år senare är AMD panka,sjunkande marknadsandelar, r&d avdelningen nerbantad, PC-industrin faller fritt och AMD har fått en budget stämpel. ”Det tråkiga är att behöva vänta innan det släpps (Zen (CPU), Polaris… Läs hela »

Medlem
Kaleid

Som om de lät Nvidia göra det med mening, AMD har helt enkelt inte resurserna och åtminstone styrdes av fel person alltför länge.
G-sync kostar så mycket extra att det är svårt att tro att det någonsin blir populärt.

Men man ska dock även nämna att även fast AMD inte har resurser att konkurrera så är det nästan alltid först med nya tekniker på GPU sidan. Vilket gör det väldigt tydligt att vi behöver företaget.

Ansgar Welund
Gäst
Ansgar Welund

Trolla lite mer din muppunge så mår du nog bättre. Konstigt att NH låter troll som dessa härja fritt.

Medlem

Som sagt skilj på äpplen (CPU) mot päron (GPU), Bulldozer har AMD själva erkänt vart inte som tänkt alls och tyvärr krävdes det byte an en del högre chefer innan de insåg det. Polaris har inget med Bulldozer att göra alls och AMD´s grafik division har gjort bra ifrån sig. Att ta fram och skapa/bygga en ny arkitektur tar flera år (4-5) så detta har medfört att AMD fått leva med Bulldozer och gjort sina små förbättringar för att överleva tills den nya släpps (ZEN). Vet inte varför du kallar ”390-serien var ett dåligt skämt, Fury-serien var ett episkt magplask”??… Läs hela »

Petrus Svensson
Gäst
Petrus Svensson

Du verkar lite trasig i huvudet. Vad har Bulldozer med denna nyhet att göra?! Blev du tappad i golvet som barn oskäligt ofta?

Medlem
Kaleid

Allt tycks ha att göra med att HMB2 minnet inte blev färdligt så snabbt som behövdes, därmed så blir AMD försenad.
I övrigt så är skillnaderna oftast överdrivna även om man måste medge att Nvidia kanske har gjort de bästa GPU:erna någonsin, grymmt imponerad av vilka frekvenser de kan jobba i.