AMDs senaste flaggskepp på grafikmarknaden har funnits tillgänglig i svenska butiker i mer än en vecka. Nu hör vi de första ryktena om specifikationerna för dess luftkylda syskon, Fury. Enligt ny informationen kan vi vänta oss lägre prestanda och en varmare grafikprocessor i den kommande syskonmodellen.

AMDs nya grafikkrets, Fiji, lanserades officiellt för en dryg vecka sedan när den kom till butiker i form av det kraftfulla vattenkylda grafikkortet Radeon R9 Fury X. Om två veckor är det dags för lanseringen av Fury X:s syskon, det luftkylda grafikkortet Radeon R9 Fury. I dag ser vi de första specifikationerna läcka ut om kortet. Det är Tweaktown som påstår sig ha tagit emot informationen om det kommande grafikkortet. Sajten var en av de första som skrev om namnet på AMDs senaste flaggskepp och kommer nu alltså också med information om det mindre syskonet.

Färre kärnor, samma frekvens

Vet har alltid vetat att Fury kommer använda sig av grafikkretsen Fiji – detta gäller nämligen för alla medlemmar i Fury-familjen. AMD har dock aldrig pratat om antalet processorkärnor eller klockhastigheter för kortet. Enligt Tweaktown kommer Fury mycket riktigt använda Fiji-kretsen men använda betydligt färre av grafikkretsens totala antal processorkärnor. Istället för att utnyttja alla 4 096 så kallade streamprocessorer som finns i Fiji sägs Fury bara använda 3 584 stycken. Med tanke på antalet kärnor som försvinner bör kortet därmed prestera runt tio procent sämre än det vattenkylda syskonet. Enligt Tweaktown finns det nämligen inga andra större skillnader mellan Fury X:s och Fury:s processor. Även Fury sägs vara klockat till 1 050 megahertz och sägs använda fyra gigabyte HBM-minne som har samma bandbredd på 512 gigabyte per sekund.

Egenskaper Radeon Fury X Radeon Fury
Grafikkrets Fiji XT Fiji Pro (?)
Tillverkningsteknik 28 nm 28 nm
Streamprocessorer 4 096 st. 3 584 st.
Texturenheter 256 st. 224 st.
ROPs 64 st 64 st.
Grafikminne 4 GB HBM 4 GB HBM
Klockfrekvens 1050 MHz 1 050 MHz
Minnesfrekvens 500 MHz 500 MHz
TDP 275 watt 275 watt
Kylning Vattenkylning ~50C Luftkylning ~75C

Betydligt varmare

Det kommer alltså troligen finnas betydlig prestandaskillnader mellan Fury X och Fury men detta är inte den största skillnaden mellan de två korten. Fury X har ett vattenkylningssystem som håller Fiji-kretsen relativt kall, runt 50 grader Celsius. Enligt Tweaktown kommer Fury:s luftkylningssystem inte komma i närheten av Fury X när det gäller temperatur. Fiji-kretsen i Fury sägs istället hållas under 75 grader. Detta kan tyckas mycket men vi ska inte glömma att användare av Fury slipper Fury X:s externa fläkt och slang.

AMD Radeon R9 Fury kommer att lanseras den 14 juli och kosta någonstans runt 6 000 kronor.

Källa: Tweaktown

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
zapp Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zapp
Medlem
Zapp

Alltså helt i klass med 980/980Ti. Kanske är den större ytan som gör susen?