Som våra regelbundna läsare är väl medvetna om har vi hållit ett vakande öga över kriget mellan de optiska lagringsformaten Blu-ray och HD-DVD.
På senare tid är det utan tvekan Sony som har dragit de längsta stråna, bland annat efter att man nu senast köpte upp hollywoodfilmstudion MGM. Om det var någon som trodde Sony skulle slappna av efter detta ska man nog börja tänka om.


Sony ångar nämligen på med marknadsföringen av deras Blu-ray-format. Nu har man bland annat gått ut med en officiell pressrelease för Blu-ray stödet i deras kommande PlayStation 3 konsol. Något vi rapporterade om i början av augusti och som kan vara en given nyckel i Blu-ray formatets framgång.


De som följt denna såpa vet annars att Sony och dess partners satsat mer på råkraft och teknisk överlägsenhet med Blu-ray-formatet, jämfört med NEC och Toshiba som promotat HD-DVD som en enkel och billig övergång från DVD.
Även om inga produktsionskostnader för Blu-ray media ännu dykt upp har detta varit en av dess nackdelar. Deras Dual-layer skivor som rymmer 54GB är mer krävande att tillverka än DVD och HD-DVD-media helt enkelt.


Vad gör då Sony för att kontra detta? Jo man visar upp en Blu-ray skiva med hela 200GB lagringskapacitet. Precis detta kommer Sony  göra nästa månad under ett event i Sydkorea som inriktar sig på optisk lagring.
200GB skivan är en 8-lagers version av Blu-ray formatet som på ett imponerande sätt visar Blu-ray-formatets lagringskapacitet. När en sådan skiva kommer att dyka upp i handeln är ännu oklart men Sony planerar att lansera en 4-lagers skiva med 100GB lagringsutrymme under 2007.
Dessa monsterskivor kommer knappast vara billiga att tillverka men det kommer garanterat finnas marknader för denna sorts lagring från start. Och Sony visar samtidigt att man har mycket mer att ta på trots att man redan trumfar HD-DVDs 30GB lagringskapacitet med sin 54GB Blu-ray skiva.


Det känns bara som att HD-DVD-formatets uppförsbacke blir längre och brantare för var dag som går och Sony visar på nytt att man till varje pris ska vinna detta formatkrig.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid