Sony Xperia-familjen växer snabbare än någonsin. På IFA-mässan i Berlin introducerades tre nya Xperia Z5-modeller – två av dessa modeller är uppföljare till existerande modeller. Nu har vi tagit en titt på de nya Xperia Z5- och Xperia Z5 Compact-modellerna som kommer utrustade med en fingeravtrycksläsare och en av världens snabbaste kamerafokussystem.

Drygt två månader har passerat sedan lanseringen av Sony Xperia Z3+. Telefonen som kunde beskrivas som en marginell förbättring framför Xperia Z3 hade allvarliga problem som gjorde att den bland annat fick en Kalkon-utmärkelse i NordicHardwares Svenska Smartphoneguiden. Nu kommer företaget ut med flera nya modeller som är tänkta att fixa de problem som föregångaren hade och förhoppningsningsvis erbjuda flera nya funktioner och en bättre kamera.

Lite bredare och tjockare

Sony Xperia Z5 är en smartphone som på många sätt är identisk med Xperia Z3+. Den nya modellen är lite bredare och lite tjockare än Z3+. Vi vet inte exakt varför men vi kan gissa att det har något att göra med att den nya modellen har dubbla värmeledningsrör som kyler processorn mer effektivt än föregångaren.

Utöver ett par interna uppdateringar har Xperia Z5 också en helt ny funktion för Sonys smartphones. På telefonens högre sida har den fysiska runda på/av-knappen frpn Xperia Z3-serien bytts ut mot en avlång och platt knapp med inbyggd fingeravtrycksläsare. Ett snabbt tryck på knappen läser av användarens tumme och öppnar notishanteraren från låsskärmen. Ett längre tryck tar användare direkt till hemskärmen. Vi har tyvärr inte hunnit testa läsaren för att se hur exakt och snabb den är men vi kommer att testa den utförligt vid ett senare tillfälle.

Högre upplösning och snabbare fokus

Hela Z5-familjen har en ny Exmor RS-sensor som sägs fånga bilder med ”23+ megapixel”. Bilderna som fångas av telefonen registreras av en sensor som har högre upplösning än 23 megapixel men de resterande pixlarna användas bara för att förbättra den del av bilden som sedan sparas. Kameran har även ett nytt fokussystem som sägs ta ner fokustiden för fokussystemet till 0,03 sekunder. Detta är marknadens lägsta fokustid just nu och den verkar återspeglas i verklig användning. I de korta tester vi hunnit göra så har vi redan sett stora skillnader mellan fokustiden för Z5 och konkurrenterna.

Mindre men med nästan samma specifikationer

Xperia Z5 Compact är en liten variant av Xperia Z5. Den lilla telefonen har också ett Snapdragon 810-chipset men ha två istället för tre gigabyte arbetsminne. Utöver det är telefonens specifikationer så gott som identiska med Xperia Z5, med ett stort undantag: istället för en 5,2 tum skärm har Xperia Z5 Compact samma 4,6 tum HD-upplösta skärm som sin föregångare. Skärmen ser bra ut men är trots allt relativt lågupplöst, särskilt med tanke på sitt pris. Xperia Z5 Compact kommer nämligen att säljas för 5 800 kronor och lanseras i september. Xperia Z5 når butiker i oktober och kommer då att kosta 7 000 kronor.

Läs mer om IFA:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
En svensk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
En svensk
Gäst
En svensk

Varför fortsätta att släppa telefoner baserade på 810 chippet som har blivit så kritiserat för sin värmeutveckling? Vore väl bra mycket bättre att istället för att ha bråttom med att pumpa ut halvdana produkter avvakta lite till nästa chip finns redo och då stället se till att släppa en riktig kvalitetsprodukt?