HDR är TV-marknadens nya ”buzzword” och Sony vill inte vara sämre än konkurrenterna. På IFA-mässan i Berlin introducerade företaget flera nya TV-apparater som har stöd för HDR-teknik. I en del av företagets bås demonstrerades bland annat fördelarna med att kunna leverera höga ljudstyrkor i framtidenbs TV-apparater.

HDR, High Dynamic Range, handlar om att leverera en TV-upplevelse som innehåller en stor bredd när det gäller kontrast. En TV som kan visa material i HDR kan visa detaljer i både mörka och ljusa delar av bilden, samtidigt. Sony har haft stöd för HDR i sina TV-apparater ett bra tag nu men på IFA-mässan introducerades flera nya modeller. Sony bekräftade bland annat att X91C-, X90C-, X85C- och S85C-serierna kommer att få stöd för HDR.

Fokus på ljusstyrka

Sony har ett annorlunda namn för sin HDR-teknik: X-tended Dynamic Range. Namnet har också ett syskon kallat X-tended Dynamic Range PRO. Det sistnämnda sägs erbjuda upp till tre gånger högre ljusstyrka än vanliga TV-apparater och det förstnämnda indikerar att en TV kan leverera två gånger högre ljusstyrka än vanliga apparater. Exakt vad detta innebär är minst sagt oklart men det skulle inte vara orimligt att tänka att en ”vanlig” TV-apparat kan komma upp i 500 nits ljusstyrka och att PRO-varianten därmed ligger någonstans norr om 1 000 nits, vilket kan jämföras med OLED-skärmar som sällan når högre än 500 nits.

LCD-teknik har alltså fördelen framför OLED-teknik att den kan leverera högre ljusstyrkor, eftersom den använder sig av en extern ljuskälla, i Sonys fall LED-lampor. Detta betyder att Sonys TV-apparater kan nå upp till hög kontrast genom att höja ljusstyrkan, inte bara återskapa djupare svärta.

Svårt att se skillnader

När vi tog en snabb titt på Sonys X-tended Dynamic Range PRO-teknik blev vi snabbt imponerade av bilden men måste påpeka att vi tyckte att de HDR-bilder som både LG och Panasonic visade på sina OLED-skärmar gav en mer påtaglig HDR:upplevelse. Alla företag visade dock olika material i olika miljöer så det är omöjligt att säga exakt vilken teknik eller tillverkare som är bäst i dagsläget.

Fler nyheter från IFA:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Enda bekymmret var att hdr skärmen levererade en suddigare bild men förhoppningsvis så är det videon och inte skärmen, men kul med ny teknik iallafall

flopper
Medlem
flopper

OLED som gäller allt annat är tyvärr inte tillräckligt bra.