Det var länge sedan Sony Ericsson var ett genomsvenskt företag men efter att finska mobiljätten Nokia tappat fotfästet börjar nu den svenska delen av Sony Ericsson att hänga löst. Enligt ihärdiga rykten ska Sony arbeta intensivt för att få till ett uppköp av Ericssons del i företaget. En sådan affär – som sägs ligga nära till hands – sägs vara värd runt 1-1,25 miljarder dollar.

Sony Ericsson har likt grannföretaget Nokia gått kräftgång de senaste åren men har just i år gjort en rejäl uppryckning åtminstone produktmässigt. Företagets satsning på Android har intensifierats och det är just smartphoneutvecklingen som sägs ligga bakom Sonys planer.

Sony har sett hur konkurrenterna Samsung och Apple satsar på ett bredare ekossytem med telefoner, surfplattar och för Samsungs del även TV-apparater där funktionalitet binder samman de olika produktområdena. Idag tillverkar Sony sina egna surfplattor, men får nöja sig med att dela på ansvaret vad gäller smartphonemarknaden.

Sony Ericsson startades under 2001 när Sony och Ericsson gick in i det delade företaget med 50% äganderätt vardera. Skulle Sony nu köpa upp Ericssons del i företaget väntas prislappen ligga på mellan 1 till 1,25 miljarder dollar – motsvarande 8 till 8,5 miljarder svenska kronor.

arcSony Ericsson Xperia Arc – En av de sista Androiderna med Ericsson?

Sony är övertygade om att man kan accelerera utvecklandet av nya smartphonelösningar ifall man integrerar denna del i det övriga företaget. Samtidigt som det alltså blir lättare att skapa ett bredare ekosystem på hemelektronikmarknaden där smartphones väntas få en allt större betydelse.

Om affären blir av är oklart, men enligt uppgifter pekar det mesta på att så är fallet. Allt handlar om vilket pris Sony är beredda att betala för Ericssons del.

Som lite halvpatriotiska svenskar kan vi inte låta bli att sörja lite över tanken att Ericsson skulle försvinna från mobilmarknaden. Men vi är samtidigt knappast överraskade med tanke på den generella utvecklingen bland svenska storföretag som antingen dukar under eller säljs till utländska företag – i vissa fall båda delar.

Källa: WSJ via XperiaBlog

Relaterade artiklar:

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
cresollTempelMcKinleyTintinAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Tråkigt men inte oväntat

Svensken
Medlem
Svensken

Bra för Sony tråkigt för Ericsson. Enligt denna nyheten verkar det som att Sony tänker köpa Ericssons patent också: http://www.engadget.com/2011/10/06/sony-nearing-deal-to-move-cellphone-operations-in-house-buy-out/

Jag citerar ur nyheten:

”Some difficulties remain, such as properly valuing the company and settling on a price for Ericsson’s roughly $1.3 to $1.7 billion worth of mobile technology patents, but a deal is expected to be reached sooner rather than later”

Frågan är om Ericsson kan drivas vidare separat? Eller om det helt enkelt bara försvinner.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Anton Karmehed”]Jo det lär vara ganska uddlöst att köpa upp Ericssons del om man inte får deras mobilpatent också. Ericsson har ju en jäkla massa andra patent och tekniker för kommunikation osv som dock inte bör vara med i potten.[/quote]

Tror du att Ericsson kan drivas vidare även om Sony köper ut dom Anton?

Axel Lonaeus
Medlem
Axel Lonaeus

[quote name=”Swedish Berserk”][quote name=”Anton Karmehed”]Jo det lär vara ganska uddlöst att köpa upp Ericssons del om man inte får deras mobilpatent också. Ericsson har ju en jäkla massa andra patent och tekniker för kommunikation osv som dock inte bör vara med i potten.[/quote] Tror du att Ericsson kan drivas vidare även om Sony köper ut dom Anton?[/quote] Lägger in ett svar på detta. Ericsson är en av världens största tillverkare av kommunikationsteknologi. Ericsson som företag kommer självklart att drivas vidare. Uppköpet gäller bara deras samägda företag Sony Ericsson och ev. de patent det pratas om.Som slutkonsumenter ser vi väldigt lite… Läs hela »

Tintin
Gäst

Tråkigt att det inte höll, de började ju få ordning på det nu. Men som sagt så är Ericsson otroligt stort även utan mobiltelefontillverkningen så det lär inte få företaget att falla.

Som svensk (ogillar ordet patriot) och med övertygelsen att de största företagen i vårt land slipper undan skatterna hoppas jag att staten följer detta extremt noggrant och ser till att vi inte blir lurade på den här försäljningen.

8 miljarder som skattas vid eventuell affär skulle hjälpa vårt land otroligt mycket, men inte om Ericsson lyckas fiffla bort större delen in i företaget utan att betala skatten.

cresoll
Medlem
cresoll

Inget som förvånar mig. Ericsson är bra på teknik men inte på användarvänlighet. Saknar även känsla för bra design.

Sony behärskar bägge egenskaper och har bättre förutsättningar att lyckas på mobiltelefonmarknaden.

Ericsson är dessutom väldigt stelbenta när det gäller förändringar. Jag har jobbat där och kommer aldrig att sätta min fot där igen. Ej iheller köpa deras mobiler.

McKinley
Medlem
McKinley

Sony har kanske bättre förutsättningar än Ericsson men man är riktigt urusel på att ta tillvara på dem.Bara ta Vaio som ett exempel, för att inte nämna deras Walkman och Cybershot-serie som två andra exempel. Starka varumärken som man inte har lyckats förvalta för fem öre. Hur många med Vaios, Cybershot och Walkman ser vi idag? Man är världsbäst på att ta död på sina varumärken.Ni som tror att Sony gjorde bra utan Ericsson innan har verkligen inte hängt med sen mobiltelefonens begynnelse. Ericsson hade svårt att marknadsföra sina attraktiva produkter medan Sony rätt och slätt tillverkade skitprodukter ingen var… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Jag kan inte förstå era kommentarer om att Sony skulle lyckas så bra utan Ericsson. Anledningen till att dom en gång i tiden slog sig ihop var att Sony tillverkade usla mobiler medans Ericsson inte kunde marknadsföra dom effektivt. Det Sony är världsbäst på är att hitta på egna lösningar som inte är bättre än befintliga. Atrac, MiniDisc, Memorystick, Elcassette, Betamax. Listan kan bli lång, men de enda de lyckas med är att begränsa antalet kunder. Sony har haft några lyckade drag, CDn men där vilade mycket på Philips och den ursprungliga Walkman, där man tog en befintlig teknik och… Läs hela »

cresoll
Medlem
cresoll

Nej, Sony klarar sig inte utan Ericsson, iallafall inte helt och hållet.

Alternativet är att köpa Ericssons kompetens, kanske ta över de anställda som har den kunskap som behövs. Lund är ett exempel.

Annars är det en bättre chef och personer med ansvarsfulla positioner. En person med karaktär á la Steve Jobs eller Bill Gates.

Släng sedan ut ”cementgubbarna” som bara arbetar för lönen och inte för att företaget ska tjäna massor av pengar. Mängden av pengar som tjänas är ju ett bra mått på framgång. – Eller hur !!!