Megapixel är långt ifrån det enda som spelar roll när man ska välja sin digitalkamera. Men att Sony nu presenterat en ny 16,4 megapixel sensor som kan användas i mobiltelefoner är det svårt att inte bli imponerad. CMOS-sensorn kan fota extremt högupplösta stillbilder, samtidigt som den spelar i högupplöst video.

Sony hävdar att deras 16.4MP IMX081PQ-sensor är kapabel till att spela in 1080p video vid 30 FPS, något som höjer den över dagens häftigaste mobila kamerasensorer som endast klarar inspelning av 720p. Flaggskeppet har ett djup på 7,9mm vilket gör sensorn något för kraftig för de flesta slimmade smartphones.

För detta ändamål har Sony även utvecklat sin IMX105PQ-sensor som med en upplösning på 8,1 megapixel kan spela in 720p video (30 FPS) samt har ett djup på endast 5,67 mm.

sonyi

Sony väntas skeppa testvolymer av sina nya kamerasensorer under januari 2011 och än så länge är det oklart vilka tillverkare som kommer att dra nytta av sensorerna. Men Sony Ericsson har för vana att välja kapabla kamerasensorer och med Sony som tillverkare hade vi blivit överraskade om inte någon framtida Xperia-modell dyker upp med de nya sensorerna nästa år.

sony16

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
airmanAnton KarmehedFantomen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Vi vill ha stora sensorer, inte många MegaPixlar
Men att de använder CMOS verkar klart spännande.

Fantomen
Medlem
Fantomen

Panasonic har släpper en telefon med 13.2mp.
Ser ut som en kamera tills man skjuter fram sliden och får fram lite knappar att ringa med.
http://panasonic.jp/mobile/lumixphone/
http://www.zdnet.com/blog/digitalcameras/panasonic-to-announce-132-megapixel-lumix-cell-phone/3967

airman
Medlem
airman

Ohno! 16MP på en sensor stor som ett knappnålshuvud! Detta när man börjar tycka att 16MP på en APS-C-sensor (ca 24x16mm) är lite på gränsen till vad som ger ok bild. Det kan inte vara speciellt stor kvalitet på de där 16MP i nya mobilkameran!