Det var tidigare i månaden prat om att Sony ville köpa upp Ericsson-delen ur de båda företagens Sony Ericsson-samarbete. Ericssons aktie steg i samband med affären med 5,4 procent, men samtidigt är svenskar anställda på Sony Ericsson osäkra hur deras framtid hos företaget ser ut nu.

Ericsson kastar nu in handduken på telefonmarknaden, och säljer av sina andelar i Sony Ericsson till japanska eljätten Sony. Den stora anledningen bakom affären är att marknaden har ändrats från enklare mobiltelefoner till med funktionsrika som kallas för smartphones. Vad Ericsson nu kommer gör är istället att ha ett ökat fokus i utveckling av telekommunikationsteknik och försäljning av tjänster.

”Vi ökar nu vårt fokus på att möjliggöra uppkopplingar för alla enheter som kan dra nytta av vår forskning och utveckling och industriledande patentportfölj”, säger Hans Vestberg, finansdirektör på Ericsson.

Sony Ericssons vd, Bert Nordberg ser affären som en viktig milstolpe för företaget och smartphoneanvändare världen över. Som en del av det japanska företaget Sony så kan Sony Ericsson dra del av Sonys teknik och patentportfölj för att förbättra sitt smartphone-utbud. Även Sony får i samband med detta tillgång till fem viktiga patent för trådlös-teknik.

De flesta ser affären som någonting positivt, och har varit någonting som det pratats om väldigt länge. Men analytiker pratar om att affären var mer patentrelaterad – än produktrelaterad. Branschen har på senare år fått ett allt större fokus på patent (exempel Samsung mot Apple) och Googles uppköp av Motorola ska ha varit en drivande faktor för Sony och Ericsson. Sony ska nu ha en bättre patentportfölj på smartphone-marknaden och kan känna sig tryggare än tidigare, medan för Ericsson är det inte längre ett bekymmer.

Men även om industrin tycks vara eniga om att affären enbart är positiv så är anställda i Sverige inte säkra. Sony Ericsson har idag 3 000 anställda i Sverige där majoriteten finns i Lund, och en mindre del i Kista. Nu när företaget är helt ägs av japanska Sony är det inte helt otroligt att de vill flytta sin verksamhet till Asien i jakt på billigare arbetskraft.

Sverige kommer inte längre ha en koppling i Sony Ericsson och den stora frågan är hur det kommer att påverka deras produktutbud. Vad som är troligt är att Sony kommer att rikta sina smartphones mot en bredare marknad än tidigare, sett till design och funktion. Hur känner våra läsare inför affären, och det faktum att Sverige inte längre är del av varumärket Sony Ericsson?

Källa: Sydsvenskan

Relaterad nyhet:

Annons

7
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Andreas GTempelImlalSwedish BerserkAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

”Sony Ericssons vd, Bert Nordberg” – nja, inte länge till, tror jag.

Anton Karmehed
Admin

Nej det känns inte så troligt kanske.. Men det är lite med hjärtat i halsgropen man kommer att följa SEs utveckling framöver. Det är tråkigt att det sista svenska arvet suddas ut, men ska man se det positivt kan förhoppningsvis Sony få möjlighet att skapa lite trevliga ”crossplatformslösningar” med PlayStation och deras TV-apparater t.ex.
På det stora hela tråkiga nyheter för oss svenskar får man ändå säga.

Andreas G
Medlem

Det är lätt att dra paralleller till HP-affären, men skillnaden är att HP är störst i världen, SE har inte alls samma marknadsandelar. För Ericsson tror jag det här kan leda till ökad lönsamhet. De är världsledande inom industrin och har stora marknadsandelar där. SE var lite av en börda för företaget eftersom de slogs med små marginaler och företaget gav inte mycket vinst, om ens någon. Vad som kommer hända med SE nu när Sony ska styra skutan vågar jag knappt gissa. Men som sagt, för Ericsson innebär det bara att de kan fokusera på det de gör bäst,… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Bra för Sony lite tråkigt för Ericsson.

Imlal
Gäst
Imlal

Hoppas att Sony kan förvalta det momentum som SE har byggt upp. Och inte falla tillbaka till sina pre SE telefoner som var allt annat än behagliga att använda.

//Jimmy

Tempel
Medlem
Tempel

Svårt att tjäna pengar är det ju inte Delph1, Apple går ju hyggligt på den fronten och även en del andra aktörer verkar ju gå bra som HTC och Samsung. Men dom krånglar inte som Sony gör.

Andreas G
Medlem

[quote name=”Tempel”]Svårt att tjäna pengar är det ju inte Delph1, Apple går ju hyggligt på den fronten och även en del andra aktörer verkar ju gå bra som HTC och Samsung. Men dom krånglar inte som Sony gör.[/quote] Samsung tjänar pengar eftersom de är så stora och kan tillverka allt de behöver inom koncernen. Det de inte kan tillverka kan de skaffa till bra priser, lättare än SE. HTC är också enorma och har avtal som gör att de kan köpa komponenter till extremt låga priser jämfört med andra aktörer. Deras ODM/OEM-del gör det möjligt för dem att slåss i… Läs hela »