Sony har nu avtäckt sin nya kamerasensor vid namn IMX586 som är den första sensorn för smartphones med en upplösning på 48 megapixel och därmed marknaden med högupplösta kamerasensor för smartphones.

Sonys plats på smartphonemarknaden må ha minskat under de senaste åren. Däremot fortsätter Sony vara en markant profil på kameramarknaden. Nu har tillverkaren avtäckt sin nya kamerasensor för smartphones kallad IMX586 som enligt Sony blir marknaden mest högupplösta sensor med sina 48 megapixel (MP).

Detta betyder att Sonys nya sensor tar över tronen för smartphonekameror från Nokias Lumia 1020 vars kamerasensor har en upplösning på 41 MP. Nokia tog i sin tur förstaplatsen från Huawei och deras P20 Pro som kommer med en sensor med en upplösning på 40 MP.

Sonys kamera kommer med en upplösning på 8 000 x 6 000 pixlar. Däremot är det inte bara den ökade upplösningen som är en utmaning när det kommer till kameror. Ju fler pixlar som ska tryckas in på ett relativt litet område, ju mindre måste pixlarna vara. Detta kan lätt leda till brus och oklarheter i bilderna när det kommer till att ta foton i miljöer med undermålig ljussättning.

Sonys pixlar är marknadens minsta på blott 0,8 micron. I ett försök att reducera brus vid foton i områden med undermålig ljussättning använder sig Sony av ett så kallat ”Quad Bayer” färgfilter. Detta resulterar i att varje pixel koordinerar tillsammans med fyra intilliggande pixlar för att i korta drag skapa en större pixel. Tack vare detta filter hävdar Sony att den nya sensorns känslighet i områden med dunkelt ljus ska vara på samma nivå som en 12-megapixel kamera.

Vad gäller videoinspelning så blir Sonys nya kamera även den första kameran för smartphones som kan spela in video med 4K-upplösning vid 90 bildrutor per sekund (fps). Kameran klarar även av att spela in video med 1080p-upplösning vid 240 fps och 720p vid 480 fps.

Sony planerar på att börja skeppa testexemplar av IMX586 från och med september månad. Kostnaden för dessa kommer att hamna på omkring 270 kronor styck för tillverkare som vill nyttja denna nya sensor.

Mer information om IMX586 finns att tillgå i Sonys officiella pressmeddelande.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid