Windows 8 kommer att levereras i ett, även för Microsoft, osedvanligt stort antal versioner. Förutom en hop olika x86-modeller ska operativsystemet även specialutvecklas för ARM-plattformen, även här med flertalet olika versioner. Intel som av förklarliga skäl inte är särskilt nöjda över en ARM-version av Windows 8 bekräftar nu att bara x86-versionerna stödjer dagens Windows-applikationer.

Det kan ses som ganska självklart att program skrivna för x86-plattformen inte kan drivas på en ARM-baserad plattform. Men Windows förknippas trots allt med Windows-program och efter förvirringar från bland konsumenter har nu Intels senior vice president Renee James tagit till orda och förklarat den bistra sanningen för alla som ställer höga förhoppningar på ARM-versionen av Windows 8.

”Our competitors will not be running legacy applications. Not now. Not ever.” fastställde Renee James under en presentation i Intels högkvarter.

Med legacy applikationer syftar Renee James på de äldre Windows-applikationer vi använder i våra datorer idag. Allt från spel till kontorsprogram som Microsofts eget Windows Office. Microsoft och andra mjukvaruutvecklare kommer givetvis att skriva om eller kompilera om flera av sina program för ARM-versionerna av Windows 8, men att x86-versionen av Windows kommer att skryta med mer omfattande bakåtkompabilitet är ganska uppenbart.

Intel som äger x86-licensen och vars processorer idag hittas i 80% av alla PC-datorer har mycket att förlora på en eventuell framgång för Microsofts ARM-version av Windows 8. Det är trots allt Intel och Microsoft tillsammans som tagit kommandot på PC-marknaden under de senaste decennierna, en position som nu på allvar hotas av ARM och deras partners, men även de mobila operativsystemen Android och iOS.

Källa: Bloomberg

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
DjDiffJacob HugossonMASSSWEDESwedish BerserkAmiDonc Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AmiDonc
Medlem
AmiDonc

ARM växer så det knakar, tror inte det kommer vara några problem med stöd för x86 program blir kompilerade för ARM från de flesta tillverkare. Bara äldre program som förblir x86, men fram i tiden bör det inte vara något problem.

Jag längtar att få känna på Windows 8 för ARM.

Svensken
Medlem
Svensken

Det jag tycker är bra med detta är att vi säkerligen kommer få se många ARM baserade datorer tack vare att Windows 8 kommer stödja det. Jag för min del hade antagligen dualbootat Windows 8 och någon form av Linux.

Magnus
Medlem
Magnus

Sedan ser Windows till nu när Windows 7 finns att INTE släppa en 32-bits version av Windows 8 och därmed påskynda 32-bitars slakten så vi kan få lite mera knuff i våra applikationer.

Jacob Hugosson
Medlem

Jag tror inte ARM och Microsoft skulle gå ut med ett sånt här stort samarbete utan att ha tänkt på detta. Intel har fullkomligt rätt, men det kommer finnas ett någorlunda bra ekosystem av mjukvara till Windows/ARM när Windows 8 väl släpps.

DjDiff
Medlem
DjDiff

Eftersom ett av Microsofts skötebarn är .NET, så vill de väl att folk ska göra applikationer i det i så stor utsträckning som möjligt. Då är den underliggande arkitekturen ett mindre problem.