Att man i Kina inte direkt är överförtjusta i press- och yttrandefrihet kommer knappast som en nyhet. När landets regering nu avslöjar att man arbetar på ett eget operativsystem inte bara för hemdatorer utan även för servrar, smartphones och surfplattor börjar varningsklockorna ringa.

Kina kommer lite ironiskt nog samarbeta med Linux-utvecklaren Canonical som ligger bakom det populära – och öppna – operativsystemet Ubuntu. Det kinesiska operativsystemet ska tydligen utvecklats från just Ubuntu men vara skräddarsytt för den kinesiska marknaden, namnet blir Ubuntu Kylin.

Ubuntu Kylin kommer att rullas ut redan i nästa månad och samarbetet med Canonical är än så länge skrivet på 5 år och avsikten ska faktiskt vara att få kinesiska konsumenter att intressera sig mer för öppen mjukvara. Första versionen av operativsystemet är utvecklat för stationära och bärbara datorer och använder sig som väntat av det kinesiska språket. Men Ubuntu Kylin kommer även skräddarsys för att integrera typiska kinesiska tjänster som Baidu Maps och andra produktivitetsprogram populära i landet.

Det spekuleras i att Kinas satsning på en egen operativsystemetsplattform ska vara ett försök att frigöra sig från mjukvara från västvärlden. I landet använder idag 91,62 procent av alla stationära datorer Microsoft Windows, 7,17 procent Mac OS X och 1,21 procent Linux.

Satsningen kommer däremot inte stanna vid traditionella datorer, tanken är att utveckla liknande ekosystem för de flesta plattformar.

“With Ubuntu Kylin, China now has its own secure and stable desktop operating system, produced alongside Ubuntu’s global community. Ubuntu combines proven technology with a mature ecosystem and strong OEM and ISV partners, and this initiative allows the Joint Lab to bring those strengths to China across the full range of platforms: desktop, server, cloud, tablet and phone.” skriver Mark Shuttleworth, grundare av Canonical i ett pressmeddelande.

Huruvida arbetet med ett eget operativsystemet är ytterligare ett försök av Kina att kontrollera informationsflödet i landet är kanske en konspirationsteori för en annan dag. Men gissningsvis är åtminstone Microsoft ganska besvikna över dessa nyheter.

Källa: BBC och Canonical


8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
EnAnnanKorvenEmil TKanTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Alex31
Gäst
Alex31

Ärligt talat så kräks jag snart på det här skenheliga snacket där i stort sett allt och alla är bovar som inte finns med på vita husets gästlista eller i bildts smutsiga styrelse för oljeaffärer. inte ens här besparas man skitsnacket. om du slutar artikeln med att konstatera att du inte klarat av att visa på hur det här skulle strypa någon yttrandefrihet så kan du för bövelen strunta i att sätta det i ingressen och sprida dynga? det är faktiskt annars en ytterst intressant nyhet som i en global värld som styrs av transnationella företags agendor kan betyda ett… Läs hela »

Per432
Gäst
Per432

Läser man Microsofts användarvillkor för programvaran. Rätten att t.ex. gå in i datorn så är det väl naturligt att välja annan programvara. Än programvara som by default är trojaner. Om man lägger till att USA under 1900-talet varit i krig nästan vartenda år. Inte vid USAs gränser utan mot och i andra länder långt ifrån USA. Eller ”ingripit” på andra sätt. Taft och Katsuras överenskommelse 1905, kuppen mot Mossadegh 1953, Så är det ju inget konstigt man vill undvika programvara från USA. Läs tex William Blum ”CIA & USA:s verkliga utrikespolitik”.

Martin J
Gäst
Martin J

Ganska dålig retorik att börja peka finger åt andra när kritiken handlar om Kina. Håll er till ämnet. Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

off-topic:
Tibet!

Tempel
Medlem
Tempel

Jag hade önskat att Sverige hade gjort det här istället för att sponsra stora bolag med hemPC reformen, det enda man lyckades med var att få folk att köra windows på svenska på datorer från stora tillverkare. Kunskapsnivån sänktes och vinsterna hamnade utomlands. Att våra myndigheter sparar saker i proprietär mjukvara som vi kommer betala dyrt för att få access till i framtiden är sjukt. Kina har fattat helt rätt beslut. De får tillgång till källkoden, de som skall sköta supporten blir kinerser, de som utvecklar blir kineser i framtiden. Man bygger en infrastruktur från grunden och man kommer sitta… Läs hela »

Kan
Gäst
Kan

Det är väl i grunden bra att ett stort land rör sig mot öppen mjukvara!

Emil T
Gäst
Emil T

Det här är enbart positiva nyheter!

Själv är jag inte så överförtjust i den senaste versionen av Ubuntu, men med ett sånt här (förmodat) enormt tillflöde av kunnigt folk som engagerar sig i utvecklandet av Operativsystemet så kan det nog bli uppstyrt igen.

Man kan inte sanktionera Kina till att öppna sig, det måste ske inifrån, framför allt.

Medlem
Henrik Robeck

Ursäkta men hur långt sträcker sig dina kunskaper egentligen? Om du inte har någon som helst kunskap om vilka brott mot mänskliga rättigheter och förtryck som utövas i exempelvis Kina så bör du nog dämpa dig lite och hålla dig till ämnet. Kommunistdiktaturer som Kina eller Stalins Ryssland får till och med Hitler framstå som en sentimental hönsfarmare! [quote name=”Alex31″]Ärligt talat så kräks jag snart på det här skenheliga snacket där i stort sett allt och alla är bovar som inte finns med på vita husets gästlista eller i bildts smutsiga styrelse för oljeaffärer. inte ens här besparas man skitsnacket.… Läs hela »

EnAnnanKorven
Gäst
EnAnnanKorven

Eftersom ni på NH samarbetar(?) med IDG och ibland presenterar era artiklar på deras hemsida (om jag har förstått det rätt) borde ni kunna samordna kommentarerna till dessa artiklar. Det står på IDG:s hemsida ”diskutera artikeln på Nordic Harware” (eller liknande), borde ni då inte kunna komma överens med IDG om att låsa deras kommentarsfält så att man slipper ha diskussionen på två ställen? (Jag skriver det här eftersom jag inte har något inlogg på IDG.)