Google fortsätter att plöja sig igenom konkurrenterna på de flesta marknader. Förutom sin imponerande offensiv på sökmotormarknaden har man på senare år visat framfötterna rejält på exempelvis smartphonemarknaden. Även företagets webbläsare Chrome har gått från klarhet till klarhet och har nu plockat hela 20% av den totala webbläsarmarknaden.

Google rullade ut den första versionen av Chrome under December 2008 och har enligt en färsk rapport från analysföretaget StatCounter roffat åt sig 20,7% av marknaden fram till juni månad 2011. Vilket kan jämföras med deras marknadsandel på 2,8% under samma månad 2009.

Det kanske mest intressanta är att de båda ärkerivalerna Mozilla Firefox och Microsoft Internet Explorer båda tappat marknadsandelar under samma tvåårsperiod. Microsoft är som väntat värst då man numera ska sitta på endast 44% av webbläsarmarknaden (alla versioner inräknade), ner från 59% samma månad 2009. Men kan också jämföras med Microsofts 95-procentiga marknadsandel under början på seklet. Mozilla har också tappat sedan juni 2009 och har gått från 30% ner till 28%.

chrome

Rapporten från StatCounter baseras på data från 15 miljarder sidvisningar från mer än 3 miljoner hemsidor och skiljer sig en he del mot andra liknande rapporter från exempelvis Net Applications där Microsoft fortfarande ligger på 53,7% medan Firefox kammar hem 21,7% och Chrome får nöja sig med 13,1% av marknadsandelarna.

Men att Google på väldigt kort tid gjort ett rejält avangemang på webbläsarmarknaden är knappast en överdrift. Att man i år lagt in en än högre växel med fokus på större och fler uppdateringar bådar inte gott för konkurrenterna, även om Mozilla satsar på ett liknande upplägg för Firefox.

Källa: Yahoo! News

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Lord_Kvadd
12 Årtal sedan

Gillar Chrome skarpt, speciellt att man får upp de mest besökta sidorna direkt. Även om detta säkerligen även finns i andra browsers idag.
Visst, den kanske äter upp en hel del minne ibland, men det är ju inte så att minnet inte är där för att användas. Det kompenseras ju med att den känns så otroligt snabb.

Dessutom är det ju väldigt bra med lite konkurrens på den marknaden. Se bara på när Netscape besegrades av IE, hur utvecklingen kring IE stod still i flera år.

Viking1962
Viking1962
12 Årtal sedan

Till skillnad till han som skrev före mig gillar jag inte Chrome alls mer än snabbheten kanske. Firefox är det som gäller för min del. Alla bra plugins som finns till FF

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Har aldrig gett Chrome en ärlig chans, kanske dags att göra det om alla säger att det är så himla bra 😛

Lord_Kvadd
12 Årtal sedan

Får man fråga vilka add-ons det är ni använder i FF? Jag hade en tror jag back in the days för FTP vill jag minnas. Men det var också allt.

Jag alternerade mellan Opera och FF rätt länge innan jag gick över till Chrome. Kanske dags att installera och testköra dem igen.

WIRN
12 Årtal sedan

Själv kör jag FF på jobbet pga av dess tillägg (firebugg och webdeveloper) och Chrome hemma för slösurfnuning och har helt vant mig med det, Chrome känns som en bra hobbyläsare och FF som en jobbläsare.

Viking1962
Viking1962
12 Årtal sedan

[quote name=”WIRN”]Själv kör jag FF på jobbet pga av dess tillägg (firebugg och webdeveloper) och Chrome hemma för slösurfnuning och har helt vant mig med det, Chrome känns som en bra hobbyläsare och FF som en jobbläsare.[/quote]

Firebug finns även för Crome såg jag på nätet
https://chrome.google.com/webstore/detail/bmagokdooijbeehmkpknfglimnifench