Google har gått framåt ordentligt på webbläsarmarknaden och när man nu släpper den skarpa versionen av Chrome 9 har deras populära webbläsare tagit ytterligare ett steg i rätt riktning. Bland nyheterna i Chrome 9 hittar vi allehanda prestandaoptimeringar samt stöd för WebGL, vilket möjliggör hårdvaruaccelererad 3D-grafik direkt i din webbläsare.

Google har arbetat på Chrome 9 under längre tid men nu har webbläsaren alltså tagit sig från betastadie till färdig version och för oss svenska användare är troligtvis stödet för WebGL och Chrome Instant de viktigaste nyheterna. 

WebGL-stödet betyder att man med Chrome 9 inte behöver någon extra mjukvara för att njuta av accelererad 3D-grafik direkt i sin webbläsare. Några exempel på hur WebGL kan användas finns att hitta på Chromes hemsida.

Chrome Instant är precis som Google Instant en funktion som i realtid ger dig sökförslag när du skriver adresser eller vanliga sökningar i webbläsarens adressfält. Samma funktion som Google nyligen censurerade på sin sökmotor.

Förutom ytterligare optimeringar och prestandaförbättringar har Google även släppt sin Chrome Web Store. Detta är idag något som vara är tillgängligt för användare i USA men kommer Google menar att man arbetar hårt på att få ut sin ”appbutik” även i andra länder. 

Mer information och nerladdningslänkar för Chrome 9 finns att hitta på Googles hemsida.

chrome9

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Andreas GSebbeTempelthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Installerade denna på min bärbara med Ubuntu 10.04.1 och måste säga att jag är supernöjd! Körde Chromium innan den som baseras på öppen källkod och där chrashade Flash med jämna mellanrum. Denna har gått snabbare och stabilare än Chromium. Inte en ända gång har Flash kraschat i Google Chrome 9! Skön känsla!

this
Medlem
this

Tycker man går framåt ruskigt fort i versionsnummer. Visst tillkommer det många funktioner men känns inte som att det är så pass många att man behöver rusa så fort. Men det är väl något de har fått för sig. Själv kör jag version 10, dev channel. Den är nästan obeskrivligt snabb, firefox är dock förstahandsvalet. Kanske för att man växt upp med den.

Tempel
Medlem
Tempel

Dags att peta in den på USB-minnet. Portable Apps är underbart.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Fan vad lätt det var att uppdatera Chrome! Bara att välja Om Google Chrome så kollade den versionen och uppdaterade sig. Sedan startade den om så var det klart.

Betydligt lättare än att uppdatera IE eller FF.

Medlem
WIRN

[quote name=”Sebbe”]Fan vad lätt det var att uppdatera Chrome! Bara att välja Om Google Chrome så kollade den versionen och uppdaterade sig. Sedan startade den om så var det klart.

Betydligt lättare än att uppdatera IE eller FF.[/quote]

Har för mig att FF ska börja med samma sätt att uppdatera i 4-an

Andreas G
Medlem

Som vanligt med Chrome är det häftigare än bra. Har fortfarande problem med att den renderar sidor fel eller inte kan ladda en del alls på ett riktigt sätt. Kanske vore bättre om de fixade det istället för att få in så mycket funtioner som möjligt som ändå knappt används.