Adblock Plus är närmast förknippat med dagens blockering av annonser på nätet och tjänsten som bland annat finns tillgänglig som tillägg för webbläsarna Firefox och Chrome har miljontals användare. Nu säger nya uppgifter att Google och andra stora företag betalar Adblock för att ändå visa sina annonser.

Adblock Plus använder sig av olika annonsfilter för att tillåta annonser från specifika sajter. Dessa filter kan aktiveras av användare för att exempelvis stödja annonsdrivna sajter men när Adblock installeras är det få av dessa filter som är aktiva. Däremot väljer Adblock Plus att från start aktivera sitt ”icke störande annonser” filter som betyder att vissa annonser släpps igenom redan från start.

Nu har det framkommit att Google betalar Adblock för att deras Adwords-annonser ska inkluderas i Adblock Plus filter för icke störande annonser. Även om Adblock är delvis öppna med att det finns partners som betalar för att få sina annonser inkluderade i filtret har detta nu väckt uppror på internet då upplägget kan skapa en intressekonflikt för Adblock och inte minst ge företagsgiganter som Google ett orättvis fördel.

Do companies pay you for being added to the list?

Whitelisting is free for all small websites and blogs. However, managing this list requires significant effort on our side and this task cannot be completely taken over by volunteers as it happens with common filter lists. That’s why we are being paid by some larger properties that serve nonintrusive advertisements that want to participate in the Acceptable Ads initiative,” skriver Adblock på sin hemsida.

Att Google som genererar miljarder dollar på sina annonsintäkter bokstavligt talat kan betala för ett frikort på annonsmarknaden är något som kan skada både konkurrenssituationen på marknaden och valmöjligheter för konsumenter. Uppgifterna som först publicerades av den tyska techbloggaren Sascha Pallenberg har bemöts av Adblock Plus vd Till Faida som menar att artikeln där Adblock Plus pekas ut som ett ”mafia-företag” bygger på snedvriden fakta och närmast kan räknas som förtal. Hela intervjun med Till Faida finns att läsa på tyska hos Horizont Online.

Stöd verksamheter och sajter med egna filter

För dem som vill använda sig av alternativa program för att blockera annonser, där man till synes inte säljer platser i sina filter, kan man bland annat kika på Adblock Edge för Firefox eller Adblock för Chrome. För er som specifikt vill stödja Nordichardwares verksamhet och bädda för fler tester och rapportering kring datormarknaden kan man inaktivera sin annonsblockerare för våra domäner och lägga till Nordichardware i filter över tillåtna sajter.

Dela gärna med er av era egna tankar kring annonsblockering och möjligheten att betala för en plats på filtreringslistor som Adblock Plus erbjuder.

Källa: MobileGeeks



 

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
BogeyZuddenAnton KarmehedEnannanKorvenS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Problemet är att annonsörer inte kan låta bli att ”flasha” med annonser och det är förbannat störande. Infomativ text och rätt pris. Då fångar dom min uppmärksamhet. Blinkande och störande, så väljer jag bort företaget. Jag kan förstå att ni som sajt vill få in pengar men samtidigt om ni ställde krav på annonsörerna om vad som visas och hur skulle vi konsumenter bli mer villiga att faktiskt uppskatta deras annonser och i slutändan skulle det bli en win-win men istället så fläskar de flesat på med mer annonser för att få upp inkomsterna. Färre och rätt utformade annonser som… Läs hela »

RoseEater
Gäst
RoseEater

Exakt!
Kriterierna för en annons bör vara att de måste vara stillbildsreklam. Jag vägrar se på annonser där det blinkar och snurrar som julgran. Man får ju huvudvärk efter 3 sekunder.

Kärlekstrollet
Gäst
Kärlekstrollet

Så länge Adblock inte tillåter flashande reklam med ljud, Youtube-ads och erotisk reklam så är det helt okej, använder Adblock i dagens läge för min dotters skull och dessa ”porr-relaterade” ads är juh för tusan överallt nu för tiden.

RoseEater
Gäst
RoseEater

Anton, förstår er till 100%. Men går det inte att ställa krav på annonsören så att annonserna inte får röra och blinka hela tiden. Hela poängen att man kommer till en site som NH är ju att fokusera på era artiklar. När man knappt kan läsa dom av allt bling från annonserna har så förstör ju dom aktivt er kärnverksamhet. Hade det inte varit för ABP så hade jag inte varit frekvent besökare hos er.
Sammanfattningsvis: Ta bort blinkande reklamer så whitelistar jag er.

Birks
Medlem
Birks

All flashbaserad reklam blockeras utan nåd på mina datorer då den till 99% innehåller blinkande uppmärksamhets krävande reklam.
Statiska annonser är helt ok så länge det inte står du är besökare nr 1000.000.000 klicka här för att få din vinst eller liknande.

Dravond
Medlem
Dravond

Själv använder jag Opera och under ett tag blev webbläsaren seg som sirap, visst hade jag 20+ tabbar uppe men var ändå nästan omöjligt att surfa.Tror att inte att NHW hade särskilt många ner segande reklamer men RPS och DN var rent helv….Då bestämde jag mig för att kanske byta mot Chrome etc tills jag kom på att det finns en ”check box” i opera:config för plugins… Klickade ur den och har nu alltid en snabb smidig webläsare och ingen blinkande reklam, visst om jag sen ska spela något flashspel eller liknande behöver man anstränga sig och klicka på pilen… Läs hela »

fackamato
Medlem

Får NH betalt om en annons visas (laddas) eller när man klickar på den?

Zapp
Medlem
Zapp

Använder Adblock Edge istället : https://addons.mozilla.org/sv-se/firefox/addon/adblock-edge/?src=ss , NoScript: https://addons.mozilla.org/sv-se/firefox/addon/noscript/?src=search Och Flashblock: https://addons.mozilla.org/sv-se/firefox/addon/flashblock/?src=ss , Self-Destructing Cookies: [url]https://addons.mozilla.org/sv-se/firefox/addon/self-destructing-cookies/?src=ss[/url]

Så blir det fason på sidorna & jag bestämmer mer. NoScript är nog det mest användbara, för att slippa trams.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Vissa sidor är så sjukt sega i Linux (pga Flash) att man inte har något alternativ till att stänga av det. Jag kommer inte att sörja den dagen det finns något annat alternativ som också har vettigt stöd i Linux. Värst är dock inte segheten i Flash utan reklam som börjar autospela på en helt sjukt hög volym. Har nog fått hörseln om inte förstörd så iaf försämrad pga utav det. På tal om nordichardware och reklam så förstår jag behovet av finansiering. Helt ok för min del, men jag tycker nordichardware är för dåliga på att göra något med… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack Anton för korrespondensen kring eran annons hantering – väldigt intressant läsning! Själv kör jag ingen adblocker, men jag är medveten om att det kan snabba upp web-prestandan ordentligt på klenare datorer (eller speciellt med instabila versioner av flash).Istället har jag ända sedan slutet på 90’talet haft integrerad adblocker i ögonen.Så fort en ad hamnar framför ögonen sker en automatisk motreaktion i form av felfokuserad ögonlins o flackande blick. Blinkande reklam agerar bara en funktion för mej, och det är ”blinkande borders” – så det varken stör eller tillför.Jag ser inte reklamen om jag inte specifikt letar efter den, vilket… Läs hela »

EnannanKorven
Gäst
EnannanKorven

Med gammal trött hårdvara och långsam uppkoppling kan det vara tungt att läsa blott en sida. Jag blev lite glad när Adblock Plus lanserade idén om att tillåta diskret reklam eftersom det låter som en god kompromiss. Annonsörerna får annonsera, sidorna får stålar och läsarna får artiklar. Samtidigt har jag inte gjort några marknadsstudier. Det kan ju vara så att blinkande annonser oftare leder till köp, alldeles oavsett vad var och en av oss tror. Jag misstänker att man kan jämföra läsandet av annonser med bilkörning. Liksom att varje genomsnittlig bilist tror sig köra bättre än just genomsnittet tror jag… Läs hela »

Zudden
Gäst
Zudden

Kommer aldrig att lägga in en sajt som tillåter animerade annonser i min vitlista oavsett god sak eller ej.

Bogey
Medlem
Bogey

Det här är seriöst illa.

Blockar google på ett par datorer och ser att dessa kör mindre eller slutat uppdatera tex Spybot.

Någon mer som märker av saker såsom detta? Verkar vara flera ”anti” progg som samtidigt ändrat sig?

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”Anton Karmehed”]Xemacs: Vårt mål är givetvis att testa så mycket produkter vi bara kan och då gärna de som visas upp i annonser på sajten. Vilket trots allt sker rätt ofta det med.
[/quote]

Ditt mål är givetvis att få lön och få din sajt att nå ut till mer, så du får mer i lön.