Den sociala nätverksgiganten Facebook fortsätter att tappa medlemmar men företaget och grundaren Mark Zuckerberg har inte brist på idéer för att bredda sin verksamhet. Nu meddelar Facebook att man köper meddelandetjänsten Whatsapp – för en total prislapp på nätta 19 miljarder dollar.

I överrenskommelsen med Whatsapp, som Facebook nu bekräftat i ett pressmeddelande, är det spikat att köpeskillingen kommer bestå av 4 miljarder dollar i kontanter, 12 miljarder dollar i Facebook-aktier samt ytterligare 3 miljarder dollar av Facebook-aktier som ska betalas ut löpande under fyra år till grundarna och de anställda på Whatsapp.

För runt 124 miljarder svenska kronor menar Facebook att man bland annat köper de över 450 miljoner användare som nyttjar Whatsapp varje månad där 70 procent av dessa är aktiva dagligen. I pressmeddelandet konstaterar man också att Whatsapp har en meddelandevolym som idag närmast motsvarar hela telekombranschens totala SMS-volym och att användarantalet ökar med 1 miljon registrerade användare varje dag.

”WhatsApp is on a path to connect 1 billion people. The services that reach that milestone are all incredibly valuable,”[…]I’ve known Jan for a long time and I’m excited to partner with him and his team to make the world more open and connected.” skriver Facebooks vd Mark Zuckerberg i ett uttalande.

Facebook konstaterar i sitt pressmeddelande att Whatsapp, likt Instagram, ska fortsätta drivas som en separat tjänst och att grundaren Jan Koum kommer gå med i Facebooks styrelse. Man förtydligar också att Whatsapp och Facebook messenger kommer att fortsätta användas som två separata meddelandetjänster med sina egna varumärken.

När affären mellan Facebook och Whatsapp väl är utförd kan vi konstatera att Facebook återigen gör ett rekordstort uppköp och att pengarna i mjukvarubranschen och de sociala nätverken nått sannslösa nivåer.


Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
masseman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
masseman
Medlem
masseman

Neeeeeeeej! Inte en till bra app som ska förstöras av stora företag. Skype blev ju ordentligt uppfuckat av Microsoft. Jag är ganska övertygad om att Whatsapp nu går ett liknande öde till mötes.