Razer är en väletablerad tillverkare som sysslar med nästan allting som är relaterat till gaming, bland annat möss, tangentbord och hörlurar. Nu släpper de en programvara kallad Razer Surround som ska ge alla som har ett stereoheadset tillgång till virtuell surround oavsett märke.

Precis lanserade Razer Surround kräver att Razer Synapse 2.0 är installerat (som laddas ner när du loggar in) som är deras molnbaserade konfigurationsverktyg för deras produkter. Som enda media i Sverige ska vi ta en snabbtitt på Razer Surround och se hur pass bra det står sig mot andra motsvarande funktioner och programvaror.

När du installerar Razer Surround så installerar programvaran en virtuell ljudenhet och sätter det som standardalternativ för ljud ut. Den här ljudenheten imiterar ett ljudkort och tar inkommande surroundljud och gör om det till ett virtuellt surround i stereoformat. Detta skapar en känsla av surroundljud fast med ett par stereohörlurar. Är ljudkällan i stereo så ska programvaran förbättra detta för att ge lite mer rymd i ljudet.

Programvaran fungerar för Windows 8, Windows 7 och Windows Vista i både 32 och 64-bitars varianter. Det finns gratis att ladda ner på denna sidan fram till December 2013. Under denna tisperioden finns det även möjlighet att lägga en summa pengar till välgörenhetsorganisationen Child’s Play. Från den 1:e Januari 2014 och framåt så kommer Razer Surround kosta 19.99 dollar.

Konfiguration:

Vi har testat hur detta fungerar med lite blandade headset, i detta fall Razers egna Blackshark samt ett par Logitech G430 med USB anslutning. Båda dessa modeller är rena stereoheadset där det bara är Logitech som har en egen variant av simulerat surround i den medföljande mjukvaran. Vi ska gå igenom lite kort om hur inställningsproceduren går till.

razercalibrationstart

 Nästa steg är att välja headset om du har ett från Razer, har man inte det kan man välja ”Stereo Headset”. Som nämnt innan så fungerar detta även för headset som inte är från Razer.

razerclaibrationpart2

När modell är vald så är det dags att blunda och börja lyssna på vart ljuden kommer ifrån. Det är här du ställer in den optimala ljudbilden för ditt headset genom att placera ljudens riktning så bra som möjligt.

razercalibration

Detta är det sista steget i processen och efter detta kan du uppleva ditt inställda virtuella surround.

 

Detta är huvudskärmen för dina inställningar där du kan välja vilken ljudkälla Razer Surround ska använda. Justera din kalibrering av surroundet samt en bockruta för att stänga av och sätta på det vid behov.

razersettings

 Ytterligare inställningar som finns är mest mjukvaruförbättringar av ljudet som basförstärkning, röstförbättring och det redan nämnda stereoutökningen om ljudkällan inte är surround.

razeraudiosettings

Det finns även en inbyggd equalizer som även innehåller ett par förinställda alternativ för olika sorters musik och spel.

razerequalizer

 

Sammanfattning: 

Razer Surround är ett bra program för att skapa ett virtuellt 7.1 surroundljud åt dit stereoheadset även om det inte är från Razer. Installationen och konfigurationen är lätt och hela konfigurationen går snabbt, så att få igång detta tar inte lång tid.

Programvaran känns någorlunda solid och det virtuella surroundet fungerar förvånansvärt bra och matchar medföljande funktioner som vissa headset har med från början. Vissa buggar finns fortfarande och ett klickande uppstod ibland vid våra tester. Det känns som att programvaran inte riktigt har lämnat beta-stadiet än men har potentialen till att bli ett bra program.

I slutändan kan man trots allt bara komma halvvägs med virtuellt surround och det kommer inte matcha hörlurar eller liknande som har de dedikerade surroundelementen. Dock gör det ett riktigt bra jobb och vill du ha ett simulerat surround till ditt headset och inte har det inbyggt på ditt nuvarande headset så är Razer Surround en bra lösning.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
mabeAnders Nilssondafi2-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

undra hur de simulerar .1-an, dvs subben

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”WIRN”]undra hur de simulerar .1-an, dvs subben[/quote]

HAHA ja det är en väldigt bra fråga! Det är nog mer en markandsförings grej skulle jag tro. Folk förstår mer om det står 7.1 än om det står 7.0

dafi2
Gäst
dafi2

😮 😕 :zzz

mabe
Gäst
mabe

Det funkar inte med in-ear hörlurar med vanlig audio jack. Tror ni att det funkar om man skaffar en converter från audio jack till usb?