Den populära mikrodatorn Raspberry Pi firar sitt tvåårsjubileum och organisationen bakom har i samband med det släppt en ny drivrutin för den inbyggda grafikkretsen. För att få fart på mjukvaruutvecklingen utlovas 10 000 dollar till den som kan få igång Quake III spelbart med den nya mjukvaran.

Raspberry Pi har vuxit sig oerhört populär sedan sin lansering för omkring två år sedan, och används idag för allt från utbildning till intressanta hobbyprojekt. Datorn ungefär lika stor som ett kreditkort, men har en fullt fungerande ARM-processor och en grafikkrets från Broadcom. Det, i kombination med en snabb GPIO-buss, har gjort att den blivit ett populärt alternativ för bland annat Arduino i sammanhang där en mer komplett systemkrets behövs eller som ett billigt och enkelt Linux-system för arbete eller studier.

I samband med Raspberry Pi:s tvåårsjubileum har Raspberry Pi Foundation tillsammans med Broadcom släppt en öppen drivrutin för Videocore IV 3D-grafikkretsen, som hittills körts på ett block proprietär och sluten mjukvara som kallas för en blob. Med den öppna drivrutinen ska utvecklare själva ha större möjlighet att optimera sin mjukvara och lättare kunna implementera den i både program och operativsystem.

Men det finns en hake – drivrutinen som hittills släppts av Broadcom är till för den mobila grafikkretsen BCM21553, och kommer behöva portas av utvecklare till den snarlika Raspberry Pi-grafikkretsen BCM2835.

För att sporra utvecklare att ta tag i den nya drivrutinen utlovas en lösensumma på 10 000 dollar till den som med hjälp av den nya drivrutinen och helt utan den gamla blob-lösningen kan få igång Time demo 4 från Quake III, i 1 920 x 1 080 pixlar och i minst 20 bildrutor per sekund.

Tävlingen är internationell och kommer fortlöpa tills dess att någon lyckas med utmaningen. Är du utvecklare och känner dig manad kan du läsa mer om drivrutinen och tävlingen på Raspberry Pi:s hemsida här.

Källa: Raspberry Pi


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid