Qualcomm är den kanske mest intressanta processortillverkaren på ARM-marknaden. Nyckeln till företagets framgångar är bland annat deras egna ARM-arkitekturer där Qualcomm nu detaljerat sitt senaste alster, den 28nm-tillverkade kretsen Krait. Med en färsk arkitektur och ny tillverkningsteknik väntas Snapdragon S4 – kretsens komersiella namn – sätta en ny ribba för ARM-prestanda.

Under Qualcomm Innovation i Istanbul tidigare i höst berättade Christiano Amon, vice vd för produktutveckling på QCT (Qualcomm CMDA Technolgies), att man kommer att bli först på marknaden med en ARM-processor tillverkad med 28nm-teknik. Det handlar givetvis om deras Krait-arkitektur vi hört talas om tidigare och kretsarna som kommer att dyka upp i smartphones och surfplattor får namnet Snapdragon S4.

Nu har Qualcomm släppt sin vitbook för Snapdragon S4 och Krait-arkitekturen där man mer i detalj förklarar vad vi kan vänta oss av de nya kretsarna som ska dyka upp under 2012.

Anandtech har man gjort ett bra jobb med att ta sig igenom detaljerna och förklarat vad som skiljer Krait-arkitekturen från dagens kretsar men det finns ett par viktiga punkter att fokusera på.

qualcomm.snapdragon.plan

  • Helt ny arkitektur jämfört med Qualcomms Scorpion som används i Snapdragon S3 (MSM8260 t.ex) med upp till 60% bättre CPU-prestanda.
  • Krait och Snapdragon S4 blir de första ARM-kretsarna tillverkade med 28nm-teknik och klockfrekvenserna ska starta vid 1,5 GHz men skala så högt som till 2,5 GHz. 25-40% energieffektivare än dagens ARM-arkitekturer.
  • Startar med dubbla processorkärnor men kan skalas till fyra.
  • Dubbla minneskanaler
  • Snapdragon S4 MSM8960 blir först med en integrerad modemkrets som stödjer både 3G och 4G (LTE) mobilnätverk på upp till 100 Mbps och 20-30% lägre energiförbrukning.
  • Adreno 225 grafikkrets med 50% högre beräkningskraft (jämfört med Adreno 220 i MSM8260) som också stödjer DirectX 9.3.
  • Fullt stöd för Windows 8, särskilt med förbättringar på GPU-sidan.
  • Integrerat stöd för Bluetooth 4.0, GPS (GPS och GLONASS samtidigt) och 802.11n WiFi.
  • De första produkterna med Snapdragon S4 väntas dyka upp tidigast i början på andra kvartalet 2012. Då med bland annat både med smartphones och surfplattor som målgrupp.

Qualcomm har tidigare berättat för oss att man tror sig ha stora fördelar av sin egenutvecklade processorarkitekturer och även om man bygger dessa kring samma ARM-licens som övriga tillverkare får man en unik produkt byggd efter företagets egna behov och önskemål.

Qualcomms Scorpion-arkitektur har fått det allt tuffare mot den nya generationens Cortex-A9-processorer men deras Krait-arkitektur bör med Snapdragon S4 ge prestanda som ligger en bra bit över konkurrenternas. Med sina utlovade prestandavinster bör Snapdragon S4 prestera bättre än exempelvis Intel Atom, åtminstone med den arkitektur Intel använder idag. Detta samtidigt som man förbrukar betydligt mindre energi.

krait.archBlockdiagram över MSM8960 och fördelarna med effektivare 28nm-teknik.

Förutom den imponerande prestandan är det annars kretsens höga grad av integrering samt energieffektivitet som fångar vårt intresse och detta ser vi onekligen fram emot att kika närmare på. För den somvill läsa mer om Qualcomm Snapdragon S4 och Krait-arkitekturen finns företagets vitbok att hitta här.

Relaterade artiklar:

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jacob HugossonMcKinleyAnton KarmehedthisSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Hmm, Tegra 3 eller detta?
Vad säger ni?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Fantastiskt. tydligen har ARM mycket mer att ge än vad jag trodde. Det behövdes bara en marknad för högprestanda-chip så rullar det igång.

Svensken
Medlem
Svensken

Grymt imponerande! Tänk om de hade släppt mini-ITX brädor med dessa. Hade varit fantastiskt.

this
Medlem
this

Har en känsla av att Tegra 3 vill uppnå skryteffekten genom att använda 4 kärnor. Snapdragon kan nog ge mer för var och varannan användare.

Jacob Hugosson
Medlem

Om det de säger stämmer att Krait får högre prestanda än Atom blir jag imponerad. Jag har hela tiden varit skeptisk till hela idén med ARM och Windows 8, men jag gillar det allt mer för var dag som går…

Som dlq84 skrev, allt som krävdes var en marknad för högprestanda-kretsar.

McKinley
Medlem
McKinley

Frågan är nu bara om nVidia kommer att kunna bibehålla sin starka ställning med Tegra 3?
Nästan alla Android-plattor innehåller Tegra 2 och jag är nog rätt övertygad om att Tegra 3 med 12? grafikkärnor skulle kunna få nVidia att distansera sig ytterligare på den marknaden. Qualcom förblir stark till mobiltelefoner.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”McKinley”]Frågan är nu bara om nVidia kommer att kunna bibehålla sin starka ställning med Tegra 3?
Nästan alla Android-plattor innehåller Tegra 2 och jag är nog rätt övertygad om att Tegra 3 med 12? grafikkärnor skulle kunna få nVidia att distansera sig ytterligare på den marknaden. Qualcom förblir stark till mobiltelefoner.[/quote]
NVIDIA används ju i surfplattor mest för att Android 3.0 och 3.1, och Android 3.2 som tillät andra alternativ dröjde ju ett tag. Men Tegra 3 blir säkert en bra krets, ja tror NVIDIA kommer vara lika snabba att hoppa över till 28nm med sina ARM-kretsar som Qualcomm m.m