Audezes lyxiga hörlurar LCD-2 hälsar på för ett snabbtest i vårt testlabb, ett par hörlurar för ljudentusiaster som ställer höga krav på sin utrustning, både gällande ljud- och byggkvalité. En kombination som visar sig dra hårt i Headset-Anders plånbok.

Audeze är ett företag som dök upp för ungefär 6 år sen med ett par prototyphörlurar som gick under namnet LCD-1, sen dess har företaget växt stadigt, men på den senaste tiden har det skett i ett rasande tempo. En hel serie tog fart under namnet LCD som nu finns i flera olika varianter. Audeze siktade helt och hållet in sig på den inbitna entusiastskaran, prislappen för dessa modeller började precis under 10 000 kronor.

Planmagnetiska element

Vi fick upp ögonen för Audeze i Las Vegas när CES 2015 pågick, där dom visade upp sin senaste skapelse som riktar sig mer åt portabelt användande och en mer modern utstrålning. Kolla gärna in intervjun vi gjorde med deras VD, Alexander Rosson. Vi brukar fylla på Svenska Headset-guiden med nya modeller och uppdateringar, men dagens test skiljer sig lite från det vanliga. Vill du läsa mer om traditionella gamingheadsets rekommenderar vi dig att istället kika in i Svenska headsetguiden. Idag står nämligen Audeze LCD-2 i vårt testlabb, med en prislapp som vida överstiger hörlurarna som vi vanligtvis testar. För er som är insatta är detta versionen precis innan Audeze implementerade deras Fazor-element. Tanken med detta är att vi ska försöka ta reda på vad får man för den här summan och om det är värt det. Häng med, för nu doppar vi tårna i audiofil-territorium.

Vi tackar Martin Lundholm för tillfället att testa Audeze LCD-2

audeze-lcd2-3
Redan förpackningen visar på att det inte är vad som helst vi har att göra med, en ordentlig skyddsväska med mycket skumgummi för att ge dina dyrgripar en bekymmersfri och bekväm transport. På väskan finns det även en ventil för att tyckutjämna vid exempelvis flygresor, så att ingenting skadas. Inuti väskan huseras även kabeln samt en plastpåse med behandlningsmaterial för trä-ringarna runt kåporna. Till sist inkluderas en adapter från 6,3 millimeter till 3,5 millimeters kontakt.

Specifikationer  
Frekvensomfång 5 – 50 000 Hz
Storlek på element 106 mm
Impedans 70 Ohm
Kabellängd 2,5 m
Anslutning 6,3 mm
Vikt 550g
Pris

 

audeze-lcd2-5
Byggkvalitén är god och bygget känns mycket gediget, även om det inte är något man direkt skulle vilja tappa. Materialen är exklusiva, där träsidan på respektive kåpa är gjort av ett bambubaserat kompositmaterial och hörlursmuffarna är av mycket kvalitativt lammskin. Ska vi vara petiga med något hade vi kanske önskat oss metall eller annat material än plast vid justeringsmekanismen, även om det sitter som berget.

audeze-lcd2-7
Lädret som Audeze använt är mjukt och följsamt, dämpningsmaterialet är även det mycket mjukt och formar sig bra runt dina öron. Huvudbandet som även det består av lammskin har lite mindre med material och kan anses något tunt, men förhoppningsvis är bredden nog för att fördela vikten.

audeze-lcd2-9

LCD-2 har avtagbara kablar som kopplas in genom två stycken 4-pins mini-XLR på vardera hörlurskåpa. Vårt exemplar använder sig av Forza Audioworks Noir HPC som avslutas i en 6,3 millimeters kontakt, precis som standardkabeln.

Ljud och Komfort

Audeze LCD-2 är lite speciella hörlurar, dessa använder sig inte av dynamiska element som alla andra modeller av hörlurar och headset som vi har testat. Istället använder dom sig av planar-magnetiska element som består av en gallerliknande struktur av metall där det förs igenom en spänning, denna spänningen gör så att de individuella delarna i gallret vibrerar, detta skapar i sin tur ljudet. En fördel med denna strukturen är att det krävs mycket lite för delarna att ska vibrera, vilket gör att frekvensomfånget blir gigantiskt. I detta fallet ända nere vid 5 Hertz och sen hela vägen upp till 50 000 Hz.

audeze-lcd2-6

Först och främst börjar vi med att kommentera själva komforten, som i grund och botten är bra trots sin ordentligt tilltagna vikt. Huvudbandet gör så att vikten fördelas jämnt över huvudet och muffarna. Det är inga problem att sitta någon timme med dessa på sig men även lammskinnet kan bli lite varmt efter ett tag, ungefär vid samma tillfälle då vikten börjar göra sig påmind.

Audeze LCD-2 testas med Asus Xonar Essence One, det lättaste och bästa valet som fanns nära till hands. I form av källmaterial kastar vi allt vi kan tänkas lyssna på mot LCD-2, musik i form av FLAC-filer i Foobar2000 och strömmande låtar från Spotify, olika filmer och blandade spel. Vi gör detta för att få en helhetsupplevelse och någon form av jämförelse mot andra hörlurar och headset vi testat.

audeze-lcd2-8

Det är inte första gången vi testar den här typen av lurar, men när man slipper de stökiga mässförhållanden blir det annorlunda. Det är även första gången vi kan göra en ordentlig jämförelse mot andra typer av hörlurar och headset som vi har till hands. När vi först började använda LCD-2 blev vi ärligt talat lite förvånande, ljudet skiljer sig så mycket från vad som spelas genom andra hörlurar, även jämfört med testvinnarna i vår headsetguide. Från början var ljudet nästan lite avlägset, med en något mörkare och dold ton. Däremot ändrade detta sig något oerhört nästa dag, när man vant sig vid ljudet.

Det blev en helt annan upplevelse, ett fylligt och framträdande mellanregister som känns riktigt balanserat, en mjuk diskant som aldrig blir skarp men är något avrullad vilket ger en mörkare ton. Att basen når riktigt djupt är nog ett underskattande, det går såpass djupt att vi undrar om det ens fanns så låga frekvenser. Det är en rapp och rafinerad bas som håller sig precis där den ska vara, något vi skulle kalla riktigt bra bas. Det mest imponerande är att basen inte påverkar de andra frekvenserna överhuvudtaget, allting får precis samma uppmärksamhet och ingenting flyter ihop. Ljudbilden är relativt stor och ger dig en god rumsskänsla med precis ljudplacering.

Hög prestanda till ett högt pris

LCD-2 hanterar vad du än lyssnar på med bravur, en väldigt genre-neutral hörlur som passar ett enormt urval av musik, film och spel. Från klassisk till elektroniskt till rock; allting skapar en trevlig upplevelse. En aspekt att tänka på är att LCD-2 som många andra hörlurar i denna klassen, kan vara avslöjande. Det vill säga att är musiken dåligt mixad så märks det på en gång.

Sammanfattningsvis skulle vi klassifiera LCD-2 som relativt neutrala hörlurar med en mörkare ton, ljudsignaturen är inte alls utmattande och hade det inte varit för komforten hade vi suttit med dessa på större delen av dygnet. Det var kanske ingen nyhet att LCD-2 skulle vara bra, men att det är såpass mycket bättre än något annat vi testat var oväntat. Utöver det redan höga priset på LCD-2 måste man även tänka på att det ställs en del krav på utrustningen du spelar från. Det är inte ett par hörlurar du kopplar in i ett ljudkort i datorn eller i din telefon, utan behöver sträcka på benen med hjälp av en förstärkare. Bestämmer du dig för att skaffa ett par LCD-2 så kommer du inte bli besviken på ljudet, det blir knappt bättre än detta.

 images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Audeze-lcd-2/largethumbnails/audeze-lcd2-3.jpg

Audeze LCD-2

Fördelar:
+ Extremt bra kvalitétskänsla och material
+ Väl skyddande fordral
+ Oerhörd detaljåtergivning
+ Djup bas och ett riktigt bra mellanregister

Nackdelar:
– Komfortproblem vid längre tids användande
– Extremt högt pris

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Är du intresserad av tester på PC-inriktade headset rekommenderar vi dig att kika närmare på Svenska headsetguiden. Sveriges största löpande test av headset, komplett med mikrofonmätningar, prisjämförelser och specifikationer. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt headsetköp. Vill du ta dig direkt till headsetguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Annons

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Anders NilssonAnnonymWingmanHennkzzzPelleSvanslös Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
odincoin
Gäst

Frekvensresponsen är en katastrofcomment image därmed inte sagt att det finns andra hörlurar som är speciellt mycket bättre.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anders Nilsson”]Är hörlurstester något ni vill se mer av så kommentera gärna! Tipsa gärna om modeller ni skulle vilja se isåfall![/quote]

Ville gärna se flera tester men helst på trådlösa lurar!

PelleSvanlös
Gäst
PelleSvanlös

[quote name=”odincoin”]Frekvensresponsen är en katastrofcomment image därmed inte sagt att det finns andra hörlurar som är speciellt mycket bättre.[/quote]

Kan du utveckla det påståendet? Vad jämför du med?

Jag kan tänka mig att ett par golvhögtalare i motsvarande prisklass säkert presterar bättre men vad jag vet så är det svårt att ens hitta en subbas som spelar så lågt som 5Hz.

Men jag kan mycket väl ha fel.

Hennkzzz
Gäst
Hennkzzz

[quote name=”PelleSvanlös”][quote name=”odincoin”]Frekvensresponsen är en katastrof därmed inte sagt att det finns andra hörlurar som är speciellt mycket bättre.[/quote] Kan du utveckla det påståendet? Vad jämför du med? Jag kan tänka mig att ett par golvhögtalare i motsvarande prisklass säkert presterar bättre men vad jag vet så är det svårt att ens hitta en subbas som spelar så lågt som 5Hz. Men jag kan mycket väl ha fel.[/quote] Snarare tvärtom, du får gå upp REJÄLT i pris för att få golvhögtalare med samma typ av ljudkvalité Ino Audio har ett system InfraX-6 (Även storebrorssytemen InfraY och InfraZ finns) som går… Läs hela »

odincoin
Gäst

[quote name=”Hennkzzz”][quote name=”PelleSvanlös”][quote name=”odincoin”]Frekvensresponsen är en katastrof därmed inte sagt att det finns andra hörlurar som är speciellt mycket bättre.[/quote] Kan du utveckla det påståendet? Vad jämför du med? Jag kan tänka mig att ett par golvhögtalare i motsvarande prisklass säkert presterar bättre men vad jag vet så är det svårt att ens hitta en subbas som spelar så lågt som 5Hz. Men jag kan mycket väl ha fel.[/quote] Snarare tvärtom, du får gå upp REJÄLT i pris för att få golvhögtalare med samma typ av ljudkvalité Ino Audio har ett system InfraX-6 (Även storebrorssytemen InfraY och InfraZ finns) som… Läs hela »

PelleSvanslös
Gäst
PelleSvanslös

[quote name=”odincoin”][quote name=”Hennkzzz”][quote name=”PelleSvanlös”][quote name=”odincoin”]Frekvensresponsen är en katastrof därmed inte sagt att det finns andra hörlurar som är speciellt mycket bättre.[/quote] Kan du utveckla det påståendet? Vad jämför du med? Jag kan tänka mig att ett par golvhögtalare i motsvarande prisklass säkert presterar bättre men vad jag vet så är det svårt att ens hitta en subbas som spelar så lågt som 5Hz. Men jag kan mycket väl ha fel.[/quote] Snarare tvärtom, du får gå upp REJÄLT i pris för att få golvhögtalare med samma typ av ljudkvalité Ino Audio har ett system InfraX-6 (Även storebrorssytemen InfraY och InfraZ finns)… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anders Nilsson”]Kul med diskussioner! Jag är själv såld på hörlurar för den intima upplevelsen av musiken för min del 🙂[quote name=”Morkul”]Ville gärna se flera tester men helst på trådlösa lurar![/quote]Trådlösa lurar som du kan använda med mobiltelefon eller mer hemmabaserade trådlösa?[/quote] Trådlösa lurar som jag kan sitta hemma framför datorn och använda. Jag hatar verkligen trådarna til hörlurarna, ninte nog med att de blir till ett nystan efter ett tag men den frihet man får med trådlöshet är oslagbar. Har ett bar gamla trådlösa Sennheiser och separat mick som hänger på stativ. Mina lurar sjunger dock på sista versen… Läs hela »

alejandro
Gäst
alejandro

[quote name=”Anders Nilsson”]Kul med diskussioner! Jag är själv såld på hörlurar för den intima upplevelsen av musiken för min del 🙂[quote name=”Morkul”]Ville gärna se flera tester men helst på trådlösa lurar![/quote]Trådlösa lurar som du kan använda med mobiltelefon eller mer hemmabaserade trådlösa?[/quote] Du bör prove en rejäl hemmabio och så multichannel stereo, det slår hörlurar ordentligt, Dali’s lektor serie är fina för detta. men åter till ämnet, prova sennheisers nya modeller rs 165 175 185 om jag inte minns fel. Jag har hört att de ska vara lovande, serien innan rs170 har jag nu och de är grymt bra även… Läs hela »

odincoin
Gäst

[quote name=”PelleSvanslös”] Jag tror inte man kan ta hänsyn till room gain när man uppmäter ett frekvenssvar på en hörlur eller? 🙂 Men kan du visa ett frekvenssvar på en hörlur eller en högtalare som du anser vara mycket bättre då, eftersom detta var en ”katastrof”. Skulle du sedan kunna förklara hur du jämför två frekvenssvar och drar slutsatsen att det ena är bättre än det andra? Jag vet ärligt talat inte hur frekvenssvar ska jämföras…[/quote]När man tittar på frekvenssvar så är frekvenserna 300hz till 3000hz (mellanregistret) viktigast men helst bör det vara inom ±3dB från 20hz till 20khz, nu… Läs hela »

PelleSvanslös
Gäst
PelleSvanslös

[quote name=”odincoin”]När man tittar på frekvenssvar så är frekvenserna 300hz till 3000hz (mellanregistret) viktigast men helst bör det vara inom ±3dB från 20hz till 20khz, nu tenderar hörlurstillverkare att ange helt verklighetsfrånvända siffror för frekvenssvar(ex upp till 50khz) när de i detta fallet börjar prestera dåligt redan över 1khz vilket inte är acceptabelt. Frekvensomfånget(±3dB) för LCD-2 får jag till 5hz…1800 hz. De flesta hörlurar presterar dåligt över 10khz, man kan säkert hjälpa upp det med EQ men då tappar man effekttålighet(det kan vara värt detta iof). Mina sennheiser hd558(tiondel av priset) verkar prestera bättre vid högre frekvenser men tyvärr sämre… Läs hela »

Hennkzzz
Gäst
Hennkzzz

[quote name=”odincoin”]Dumheter, prestandan över 1khz är betydligt viktigare än prestandan under 50hz. Man går också miste om baskänslan(man känner de lägre frekvenserna). Räcker med två 18-tummare för infrabas om rummet är litet, däremot är det naturligtvis en stor fördel att ha fler än så http://www.data-bass.com/systems Room gain http://www.data-bass.com/data?page=content&id=80%5B/quote%5D Har två stycken 18″ basar. med Faital Pro 18fh510. I slutna lådor i ett rum på 20kvadrat. Jag kan ju spela ner till 1Hz men det är inget som märks av… Men under 16Hz så tappar jag massa energi. Så då är det antingen rummet som ställer till eller så är det… Läs hela »

Fantoon
Medlem
Fantoon

Riktigt kul att ni ger er på premiumhörlurar i den ”High-End” klassen! Har ni flera recensioner inplanerade? Exempelvis Sennheiser, Beyerdynamic, Oppo.

Annonym
Gäst
Annonym

Test på Beyerdynamic lurar skulle jag gärna vilja se 🙂 DT990 eller T 90 är jag nyfiken på!