Intel förbereder just nu sin lansering av Haswell refresh, en uppdatering av deras processorfamilj Haswell med fokus på konsumentmarknaden. Med de nya processorkretsarna kommer även nya styrkretsar med Intel Z97 i spetsen och en av de största nyheterna är ett fokus på snabbare lagringslösningar.

I tidigare läckta dokument framkommer det att Intels nya styrkretsar Z97, H97 och B97 ska få stöd för det allt mer populära lagringsgränssnittet M.2. PCI Express M.2 har flera fördelar mot traditionella SATA-gränssnittet där lagringsenheter i första hand kan tillverkas i betydligt mindre format. Medan SSD-enheter med SATA-gränssnitt använder sig av 2,5 tums format kommer M.2-enheter som fria kretskort man pluggar in direkt i portar på moderkortet. Vilket tillåter mindre och stilrenare datorbygge.

Viktigast av allt är däremot prestandapotentialen där inte ens tredje generationens SATA-gränssnitt är i närheten av att leverera tillräcklig bandbredd för dagens kraftfulla SSD-lösningar. PCI Express M.2 kopplar lagringsenheter med två PCI Express 2.0-banor på 500 megabyte per sekund vardera och ger alltså en teoretisk överföringshastighet på 1 gigabyte per sekund. Det kan jämföras med tredje generationens SATA-gränssnitt som i praktiken levererar maximalt runt 560 megabyte per sekund.

plextor_M6ePlextor M6e – En M.2 SSD som levereras med tillhörande adapter för installation direkt i en PCI Express-plats.

Det mesta talar för att de flesta moderkort med Intels nya 9-serie av styrkretsar kommer att utrustas med M.2-anslutningar för att den nya generationens SSD-enheter ska kunna sträcka på benen och inte vara begränsade av bandbredden i SATA-gränssnittet.

SATA Express på mer påkostade moderkort

Vi har även fått uppgifter att vissa moderkortstillverkare planerar att utrusta sina mer påkostade modeller, runt 1 200 kronor och uppåt, med SATA Express-portar. Eftersom Intel själva valt att slopa integrerat stöd för SATA Express i sina nya styrkretsar kommer tillverkare att använda kontrollerkretsart från tredje part som i teorin bör ge överföringshastigheter upp till 1 560 megabyte per sekund med kompatibla SSD-enheter och kontrollerkretsar (för detta krävs stöd för PCIe 3.0). Fördelen med SATAe är att kontakterna på moderkortet är bakåtkompatibla med traditionella SATA-enheter samtidigt som det finns gott om extra bandbredd att hämta över PCI Express-banorna när man kopplar in en SATAe-kompatibel enhet.

sataexpressTidig prototypkabel för SATA Express (Bildkälla Tweaktown.com)

Intels Haswell refresh ser inte ut att bli revolutionerande sett till CPU-prestanda men helt klart kommer den nya plattformen vara bättre lämpad för dagens snabba lagringslösningar. Lanseringen av Haswell Refresh är spikad till andra veckan i maj och vi återkommer givetvis med mer information om nyheterna.


Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Ingen thunderbolt 2 & inget inbyggt sataexpress stöd, känns som att fokuseringen på mobilt skräp, gör att prestanda segmentet får lida. ser inte mycket bättre ut med x99 kretsen heller. Man får helt enkelt klara sig till skylake eller vad den heter som kommer efter broadwell.
Jag skulle hellre se att det kom fler pci-e ssd än sata express känns som att det blir många kablar i datorn igen med sata express (nästan som en ide kabel i bredd)trevligt med M.2 i alla fall nåt nytt