En del smartphone-tillverkare låter dig spåra din telefon om den försvinner, men teleoperatören Tele2 tar steget längre. Med sin nya produkt, Hittaren, ska kunden kunna spåra sina försvunna ägodelar med hjälp av GPS direkt i sin mobiltelefon.

Att kunna spåra försvunna ägodelar är en av möjligheterna som vuxit rejält i samband med informationsåldern. Både Sony och Apple erbjuder diverse sätt att spåra sin mobiltelefon, surfplatta eller dator om den kommer på villovägar, och mobiltelefonen är särskilt kompetent när det kommer till den typer av tjänster. I många fall kan man också spärra och rensa minnet på telefonen ifall den blir stulen.

Men vad händer med övriga ägodelar när de försvinner? Det finns många förslag på lösningar på problemet, bland annat beskrev vi i en tidigare nyhet ett Kickstarter-projekt kallat Tile, som låter användaren placera små Bluetooth-brickor på sina saker, som sedan kan spåras med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta. Nackdelen här är att det är som effektivast när sakerna är så nära att signalen når fram eller att man kan höra dess ljudsignal.

GPS för ägodelar på långvandring

Så medan lösningar som Tile är effektiva i ens hem, så är de inte fullt lika nyttofulla om ens ägodelar skulle försvinna längre än så, exempelvis om man glömmer dem på bussen, tåget eller om de blir stulna. För den typen av ägodelar och den typen av förluster så är GPS en mer effektiv lösning – och hur många har inte tänkt att man borde fäst en GPS-sändare på den där saken man slarvat bort?

Nu vill Tele2 ge sina kunder den möjligheten på riktigt, och introducerar vad de kallar för Hittaren. Det rör sig i praktiken om en dosa som kan fästas på eller förvaras i det man vill hålla koll på. Det kan röra sig om en väska, ett husdjur eller kanske en bil. Som kund kan man sedan skicka ett SMS till Hittaren, som då svarar med att skicka tillbaka kartinformation och koordinater. Hittaren kan även skicka ut ett förflyttningslarm, som meddelar ägaren om ägodelen rör sig mer än 200 meter.

Hittaren finns idag att köpa som Tele2-kund, och kostar 1495 kronor, vilket ger en fem års användning inom Sverige. Vi ser gärna att fler liknande lösningar tar fart på marknaden, och konceptet kan mycket väl komma att sprida sig till andra operatörer. Mer information om Hittaren finns på Tele2s hemsida.

Relaterade nyheter:


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LesseNilsDaniel75JackpotJr Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JackpotJr
Gäst
JackpotJr

Om jag inte missminner mig har liknande lösningar funnits i många år. Vill minnas jag var nära på att beställa en liknande för runt 700 spänn (ny) från ebay. Krävdes bara ett kontantkort för de sms den sänder. Man kunde likt den i artikeln också sätta upp geofences m.m. Tänkte ha den på mc om den blev stulen, men den blev såld innan så blev inget prylköp 😛 Dessutom tvekade jag på batteriet då det bara räckte i 5-6 dagar – vilket gör man kanske slarvar med att ladda upp den om man har gömt den på ett finurligt ställe… Läs hela »

Daniel75
Gäst
Daniel75

Har precis bytt från en ebay pryl till Hittaren på min båt! Grym pryl äntligen en pryl som funkar. SIM kort sitter i Hittaren från start och det enda jag gjorde var att ringa den så var den klar att använda! Har haft min nu i 3 veckor utan att ladda den en enda gång!! Cool var också att jag ringde Atlantica som försäkrar min båt och i kundtjänst visste de vad det var för en pryl och jag fick direkt 10% på min premie vilket i mitt fall är ca 800spänn. 1495 – 800×5år betyder för mig att jag… Läs hela »

LesseNils
Gäst

Denna enhet är relativt tjock och ganska svår att placera någonstans om den inte skall synas bra. Jag äger ett par olika gps trackers till firmans värdesaker. Vi har satsat på MiniFinder Pico istället. Den är riktigt liten och har bättre batteritid än hittaren. Generellt snabbare också på att hitta sig själv och noggrannare positionering dessutom.