Samsung har länge ryktats arbeta på högupplösta AMOLED-skärmar för sina mobila enheter och vi har sett flera rykten om kommande produkter. Nu sägs de senaste uppgifterna bekräfta att Super AMOLED HD-skärmarna verkligen existerar och att vi kan vänta oss de första telefonerna redan till hösten. Skärmstorlekarna verkar dock ligga mellan 5 till 6 tum och nyttjar en form av PenTile Matrix.

Samsung stal våra hjärtan när man tidigare i år lanserade sin Super AMOLED Plus panel där man med en äkta RGB Matrix, varje pixel byggs upp av tre lika stora subpixlar (Röd, Grön, Blå), kunde skapa det bästa av två världar. En extremt kontrasthög skärm med avgrundsdjup svärta och riktig skärpa.

I vår recension av Galaxy S II gick vi igenom skillnaderna på en PenTile och RBG matrix och denna genomgång går att hitta här. Men den kortfattade slutsatsen är att man med ett PenTile-system försöker lura ögat genom olika stora subbpixlar. Detta gör det lättare att trycka in fler pixlar på en liten yta, men ger samtidigt inte lika bra skärpa då ögat oftast inte är så lättlurat.

Det verkar som att Samsung ännu inte lyckats bemästra sin nya LITI (laser-induced thermal imaging) tillverkningsteknik som ska vara nyckeln till extremt högupplösta AMOLED-paneler. Istället har man tvingats hålla sig till vanliga Fine-Metal-Mask teknik som används vid tillverkning av ovan nämnda Super AMOLED Plus panel. Den skuggmaskteknik som används med FMM är inte bara dyr, den har även sina begränsningar.

amoledFärre och olika stora subpixlar ger PenTile Matrix en något grynigare bild än äkta RGB Matrix.

Problemen är att man med denna teknik får svårt att packa AMOLED-pixlar på ett effektivt sätt och Samsung hade knepigt att ens trycka in en WVGA-upplösning i deras 4,3 tum stora SAP-panel. Med deras kommande Super AMOLED HD paneler har man därför tvingats använda sig av både den mindre finkänsliga PenTile-tekniken, samt vad verkar rejält tilltagna skärmstorlekar. Allt för att överhuvudtaget få plats med alla pixlar i en 720 x 1 280 upplösning.

Enligt källor till PhoneArena ska Samsung initialt satsa på Super AMOLED HD skärmar i 5 till 6 tums format för smartphones, samt 7 tum för surfplattor. De första telefonerna kan komma att dyka upp redan till höst och en 7 tums surfplatta väntas presenteras till årsskiftet.

galaxytab7Samsung Galaxy Tab väntas få en uppföljare med 7-tums Super AMOLED HD panel.

Vi ser onekligen fram emot högupplösta AMOLED-paneler på smartphonemarknaden och de senaste uppgifterna ger än mer trovärdighet till att Samsung GT-I9220 verkligen kommer utrustad med en högupplöst 5,3-tums Super AMOLED HD skärm till höst. Men frågan är om Samsung lyckats effektivisera sin PenTile Matrix på något sätt, samt om användare är redo för smartphones med skärmar på 5 tum eller mer?

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Henrik Berntssonthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Mer än 5 tum känns nog en aning överdrivet för en smartphone

Henrik Berntsson
Admin

till uppspelning av film eller tv skulle inte 5-6 tum skada imo eller om man ska göra jobb på telefonen med större dokument där man behöver se mycket samtidigt är 5-6 tum och 1280×720 inte helt tokigt heller.