Batteritid är för de flesta en kritisk punkt för en smartphone och alla tillverkare jobbar på något sätt för att förbättra batteritiden och sänka energiförbrukningen på sina telefoner. Nu avslöjar Microsoft att man forskar på en ny teknik som kan ge mellan 5 till 22 procent lägre energiförbrukning i en telefon – beroende på dina fingerrörelser.

Microsoft är inte bara utvecklare av det mobila operativsystemet Windows Phone, men äger idag även smartphonemärket Nokia och arbetar kontinuerligt på nya lösningar för den mobila marknaden. En av dessa är att förbättra batteritiden i våra smartphones och förutom att trycka in så stora batterier som möjligt har Microsoft mer innovativa lösningar på lut – bland annat en teknik där dina fingrars storlek och rörelsemönster påverkar batteritiden.

Grundtanken är att den största energislukaren i en smartphone idag är är skärmen. Desto oftare och längre pixlarna på skärmen lyses upp desto mer energi dras det från batteriet. Redan idag finns det flera nya lösningar för att minimera skärmens energiförbrukning, bland annat med cacheteknikner som låser skärmens uppdatering när användaren tittar på en statisk bild.

Microsoft har ytterligare en lösning som kan bli aktuell på framtida smartphones. En teknik som automatiskt känner av vart dina fingrar befinner sig på skämen och helt sonika stänger ner eller sänker ljusstyrkan på pixlarna som ändå döljs av dina fingrar.

Local-Dimming-Display

Fingershadow ska kunna spara mellan 5.07~22.32 procent energi för ett snitt på knappt 13 procent lägre energiförbrukning, jämfört med en telefon utan Microsofts energisparteknik. Detta kommer av Microsofts undersökningar som menar att användare i snitt täcker 11,14 procent av skärmen med sina fingrar när de använder sin telefon. Intressant nog är analyserna utförda på en Samsung Galaxy S5 och inte någon av Microsofts Lumia-modeller.

I dagsläget är Fingershadow inriktat på att sänka energiförbrukningen på oled-skärmar och det är ännu oklart när eller om tekniken väl kommer till telefoner på marknaden men det låter som en smart och smidig lösning för att ytterligare förbättra batteritiden i våra smartphones.

Källa: MSR

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
triDave Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
triDave
Gäst

Är väl inte helt konstigt att de har testat på en amoled skärm, den sparar ju mest av alla skärmtyper när det är helt svart. På så sätt får ju Microsoft bättre siffror för sin teknik.