Försäljningen av mobilt DRAM ökar, behovt för mer utrymme i smartphones och surfplattor är också på uppgång. Samsung har därför påbörjat massproduktion av 2 gigabytes LPDDR3-minne som går i 1 600 megahertz och NAND-flashminne på hela 128 gigabyte.

Samsungs nya LPDDR3-minne möjliggör en dataföringshastighet på 12,8 gigabyte per sekund, en ökning på 50 procent mot dagens LPDDR2-minne som går i 1 066 megahertz. Den höga hastigheten kommer tillsammans med en spänning på 1,2 volt och ska vara lämpad för smartphones samt surfplattor. LPDDR3 stödjer enligt JEDEC:s standarder en PoP-konfiguration (Package-on-package), vilket innebär att minnet kan lödas fast direkt på systemprocessorn för att spara plats och effektivisera den tillgängliga minnesbandbredden. Vi vet redan att Exynos 5 Dual kommer använda sig av detta minne, vilket enligt Samsung kommer vara ett krav för att driva en skärm i 2 560 x 1 600-upplösning.

I samma andetag tillkännagavs den kanske största nyheten, NAND-flashminne på 128 gigabyte. Idag kommer smartphones som mest med 64 gigabytes lagringsutrymme men vi kan alltså vänta oss en dubblering på den fronten. Det är ännu oklart när den nya kapaciteten kommer finnas tillgänglig i båda smartphones och surfplattor, men som tidigast bör det bli i början på nästa år. Men vi utesluter inte möjligheten att Samsung har en egen produkt på gång med det nya lagringsminnet redan mot slutet av året.


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
IcedEarthJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rickard
Medlem
Rickard

Delar GPU och CPU detta minne på en SoC?

Rickard
Medlem
Rickard

Från GPU-synpunkt så måste detta bli ett väldigt stort lyft!