Samsung Dex – NHW testar Galaxy S8 som en stationär ”PC”

0

Samsung föreställer sig en framtid där gränsen mellan dator och telefon suddas ut. Vi har testat Dex och Galaxy S8 som en ”PC” på Unpacked.

Visionen om en telefon som även kan ersätta din stationära eller bärbara dator är i sig inte någonting nytt. Microsoft har slagit ett slag för en liknande lösning med Continuum till Windows 10 Mobile, som låter dig docka en mobiltelefon till skärm, mus och tangentbord och använda den som en vanlig dator. Även Canonical har experimenterat med dockningsbara telefoner med mobilversionen av Linux-distributionen Ubuntu.

Både Microsoft och Canonical är starka PC-orienterade företag som även satsat på mobllösningar. Samsung, däremot, kommer nu som mobilgigant från andra hållet med dockningsstationen Dex till nya Galaxy S8.

Vad är Samsung Dex?

Dex är ett av Samsungs officiella tillbehör till den nya flaggskeppstelefonen Galaxy S8, i form av en dockningsstation. Genom att ansluta Dex till en vanlig datorskärm kan du sedan ansluta din Galaxy S8 och använda den som en dator.

Väl ansluten till skärmen skickar telefonen ut en bildsignal med ett traditionellt PC-liknande skrivbord snarare än den vanliga Android-hemskärmen. Du navigerar med mus och tangentbord och kan lägga dina appar i friliggande fönster, precis som på en PC.

Överraskande smidigt

Vi fick testa Dex på mässgolvet under Samsungs Unpacked-evenemang i London, och blev positivt överraskade. Den nya Exynos-processorn i Galaxy S8 låter telefonen driva skrivbordsgränssnittet utan något märkbart hackande, även med flera olika fönster igång samtidigt. Det finns även smidiga tangentbordsgenvägar för att snabbt navigera mellan appar och fönster.

Nämnvärt är dock att det i nuläget endast finns stöd för upp till 1080p-upplösning på den externa skärmen. Detta trots att telefonens inbyggda skärm har en betydligt högre upplösning på 2 960 x 1440 pixlar. Huruvida det beror på begränsningar i hårdvaran eller mjukvaran kan inte Samsung svara på i nuläget. Men enligt Samsung är förhoppningen att kunna introducera stöd för högre upplösningar framöver.

För enklare användning är den begränsade upplösningen inte ett enormt problem. Videouppspelning, webbsurf och ordbehandling fungerar bra och tydligt, även i 1080p. Däremot kan mer avancerade produktivitetsprogram, och spel, bli lidande.

Främst för enklare användning

I nuläget är tanken inte att på allvar utmana stationära arbetsdatorer, utan snarare att ge ett mervärde till Galaxy S8-köpare. En användare som inte kräver spelprestanda eller avancerade program i arbetet kan däremot mycket väl få nytta av Dex för att exempelvis skriva eller surfa på en större skärm. Målgruppen ligger därmed närmare användare som exempelvis är intresserade av Chromebooks än av Macbooks eller Windows-datorer.

Prislappen landar på cirka 1 500 kronor, vilket innebär en total investering på närmare 10 000 kronor inklusive priset för själva Galaxy S8-telefonen.

Samsung Galaxy S8 och S8+: Våra intryck och allt du behöver veta

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid