Samsung stod förmodligen för den största nyheten från årets Mobile World Congress med sin nya flaggskeppstelefon Galaxy S5. Vi har sammanfattat våra reportage om den ny telefonen i en artikel, med de viktigaste nya funktionerna och konstaterar att det finns mycket att gilla men inte direkt några banbrytande nyheter.

Med Galaxy S5 sätter Samsung ribban för sin smartphoneverksamhet för 2014, och det nya flaggskeppet kommer förmodligen att ligga kvar som tillverkarens mest påkostade telefon tills nästa uppdatering i Note-serien. Uppdateringarna i Galaxy S5 talar väldigt starkt om vad Samsung ser som viktiga punkter i sin verksamhet, och vi kommer sammanfatta det viktigaste om telefonen i den här artikeln.

Samsung Galaxy S5 är väldigt lik sin föregångare på ytan, men det finns vissa nya estetiska skiljedrag. Baksidan har inte längre en glatt yta, utan istället en något mer perforerad och gummilik yta. Den kommer finnas i flera färger, och baksidan tycks vara mer fingeravtrycksresistent än tidigare Galaxy S-modeller. Sidorna i över- och underkant är inte heller riktigt lika rundade som tidigare.

  Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S4
Skärm 5,1 tum Super AMOLED
1 920 x 1 080 pixlar
Gorilla Glass 3
5,0 tum Super AMOLED
1 920 x 1 080 pixlar
Gorilla Glass 3
Systemprocessor Qualcomm Snapdragon 801
4 x Krait 400, 2,5 GHz
GPU: Adreno 330
Samsung Exynos 5 Octa
4 x Cortex A15 1,6 GHz
4 x Cortex A7 1,2 GHz
GPU: PowerVR SGX 544MP3
Internminne 2 GB 2 GB
Lagring 16/32 GB flash
microSD-kortplats
16/32 GB flash
microSD-kortplats
Batteri 2 800 mAh 2 600 mAh
Kamera Bak: 16 MP stillbilder, 4K-video (30 fps)
Fram: 2 MP stillbilder, 1080p-video (30 fps)
Bak: 13 MP stillbilder, 1080p-video (30 fps)
Fram: 2 MP stillbilder, 1080p-video (30 fps)
Anslutning GSM
HSPA+
LTE Cat 4 (upp till 150 Mbps)
Wifi 802.11ac (2×2 MiMo)
Bluetooth 4.0
NFC
IR
GSM
HSPA+
LTE Cat 3 (upp till 100 Mbps)
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.0
NFC
IR
Övrigt Fingeravtrycksläsare
Pulsmätare
Vatten- och dammtät (IP67)
Versioner med Qualcomm Snapdragon 600 och 800 finns på andra marknader.
Mått 142,0 x 72,5 x 8,1mm 136,6 x 69,8 x 7,9 mm
Vikt 145 g 130 g

Samsung har valt att använda sig av Qualcomm Snapdragon 801 som systemprocessor i sitt nya flaggskepp, samma processor som konkurrenten Sony har valt att använda i sin Xperia Z2. Den koreanska LTE Cat 4-versionen av Galaxy S4 använder en Snapdragon 800, så beroende på hur man ser på det så kan Galaxy S5 sägas komma med en ganska mild uppgradering i mån av beräkningskraft. Skillnaden mellan Snapdragon 800 och 801 ligger främst i de högre klockfrekvenserna hos sistnämnda. Noterbart är att tekniken Download Booster ska kunna ge nerladdningshastigheter på upp till 400 megabit per sekund genom att kombinera telefonens 4G och Wifi-uppkoppling.

En annan stor nyhet är att Samsung gjort Galaxy S5 vatten- och dammtät enligt IP67-standarden och därmed lägger sig lite mer hack i häl på Sony som fått mycket goda vitsord för sin satsning på vattentäta enheter. Så länge du använder dig av telefonens igenpluggande skydd för laddningsporten så ska det därmed inte vara några problem att ta med telefonen i badkaret, till stranden eller låta den ligga på diskbänken nära handfatet. Vi var bland de första i världen med att få vattentesta Galaxy S5, vilket du kan läsa mer om i vår separata artikel.

Nya sensorer för träning och säkerhet

Samsung har likt Apple valt att bygga in en fingeravtrycksläsare i hemknappen, som därmed kan användas för att smidigt låsa upp telefonen. Fingeravtrycksläsaren kan även användas för att begränsa åtkomst på enskilda applikationer väl inne i operativsystemet.

Det står också tydligt att Samsung tror på telefonen och liknande enheter som träningsredskap, och Samsung Galaxy S5 är tänkt att arbeta hand i hand med företagets nya smarta armbandsur Galaxy Gear 2, Gear 2 Neo och Gear 2 Fit, som samtliga har inbyggd pedometer och pulsmätare. En optisk pulsmätare finns dessutom inbyggd direkt på telefonens baksida, och kan användas genom att placera ett finger på sensorn som sitter nedanför kameran.

En vassare kamera och längre batteritid

Kameran använder sig av en sensor på 16 megapixlar och kan spela in video i 4K-upplösning. Samsung har filat mycket på mjukvaran till kameran, som nu kan ta bilder med autofokus på bara 0,3 sekunder. Dessutom finns det större möjlighet att leka med selektiv fokus för att ge mer djup till bilderna, även om sådana bilder tar längre tid att ta och därför kanske inte är vidare lämpade för snabba händelser. 

För att förbättra batteritiden på sitt nya flaggskepp har Samsung byggt in ett större batteri på 2 800 milliamperetimmar, samt en mer energieffektiv skärm som är bättre på att anpassa sig efter omgivningens ljusförhållanden. Men kanske mest intressant är telefonens nya strömsparlägen, som är tänkta att tydligare visa vad som kommer justeras vid aktivering. Telefonen kan i olika steg bantas ner i strömförbrukning, hela vägen ner till ett Emergency mode som bara lämnar de mest akuta funktionerna igång, vilket kan ge Galaxy S5 flera dagars extra batteritid även med extremt liten laddning på batteriet.

Samsung Galaxy S5 lanseras med ett pris på ungefär 6 000 kronor med leverans omkring den 11 april. Våra initiala intryck ger oss känslan av att Samsung lyckats väl med att uppgradera sitt forna flaggskepp Galaxy S4 men att man inte heller direkt överraskar utan snarare lämnar dörren öppen för konkurrenter som LG och HTC där vi väntar ytterligare stora lanseringar framåt våren.


Relaterade artiklar

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Pelle165skräpAnton KarmehedMr. E Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mr. E
Gäst
Mr. E

Sätter ribban? De sätter den jäkligt lågt, då, må jag säga. 😀

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Mr. E”]Sätter ribban? De sätter den jäkligt lågt, då, må jag säga. :D[/quote]
”För sin smartphone-verksamhet” 🙂
Men ja det finns definitivt utrymme för konkurrenterna och även för Samsung själva att hitta på andra roligare lösningar.

skräp
Gäst
skräp

SAMSUNG SÅN SKIT TELEFON 😡 😡

Pelle165
Gäst
Pelle165

Ingen FM-radio………

FAIL Samsung.