Nu har Google själva bekräftat att nästa stora uppdatering av det mobila operativsystemet Android ska rulla ut på marknaden under fjärde kvartalet. Googles styrelseordförande Eric Schmidt avslöjade i veckan under en liveintervju att Ice Cream Sandwich – även känt som Android 4.0 – ska lanseras under oktober eller november månad, då troligtvis tillsammans med telefonen Nexus Prime.

Android Ice Cream Sandwich kommer att ersätta dagens Gingerbread-version och rykten har under längre tid pekat på en lansering under årets fjärde kvartal. Något som även stärkts av Googles tidigare plattformsuppdateringar som skett i slutet av året. Vi har även fått information om att Ice Cream Sandwich ska ta det bästa från det telefonoptimerade Gingerbread och föra samman med det bästa från tabletoptimerade Honeycomb. Exakt vad detta innebär och hur Google kommer att hantera de två plattformarnas synergi blir något vi förmodligen kommer få en känsla för ganska snart.

”Vi har ett nytt operativsystem, internt känt som Ice Cream Sandwich av någon anledning, som släpps i oktober/november, som alla är väldigt entusiastiska över.” berättade Eric Schmidt på Dreamforce-konferensen i San Fransisco

Med en lansering av Ice Cream Sandwich under oktober eller november kommer vi troligtvis att se utrullningen av en ny Android SDK (utvecklingsverktyg för mjukvaruutvecklare) ganska snart vilket bör ge mer information om operativsystemet.

Extra intressant är att Google har för vana att lansera sina nya operativsystem tillsammans med dedikerad hårdvara under namnet Nexus. Senast var det Google Nexus S som tillverkades av Samsung, och året innan dess var det Google Nexus One då tillverkad av HTC.

Google Nexus Prime sägs bli nästa modell i programmet och som då bör bli lanseringspartner med Ice Cream Sandwich. Telefonen har mer eller mindre bekräftats som en Samsung-telefon vid flera tillfällen med produktkoden GT-I9250. Telefonen väntas komma med en 4,5 tums Super AMOLED skärm och Samsungs egen Exynos processor med dubbla kärnor i 1,5 GHz. De senaste uppgifterna talar även om att upplösningen – trots tidigare rykten om en 720p skärm – ska vara begränsad till WVGA (480 x 800 pixlar).

I vilket fall bör vi kunna vänta oss en lansering av Nexus Prime och Android 4.0 Ice Cream Sandwich under oktober eller november månad.

Hela intervjun med Eric Schmidt från Dreamforce finns att hitta här nedan, kommentaren om Ice Cream Sandwich kommer vid 30:25.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehedthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Kommer bli sjukt dålig ppi om det är WVGA upplösning på en 4,5 tums skärm. Varför inte köra 4,3 som i GS2. Så klart endast lösa rykten men det känns inte lovande om detta stämmer.